OS2012: Greenwichpark daar moet je naartoe!

Toen Hebert Wolff naar London vertrok om bij voor het LOCOG te werken, nam hij zich voor om alle Olympische wedstrijdlocaties te bezoeken voordat de Spelen van 2012 beginnen. Zijn eerste bezoek is inmiddels een feit. Greenwich Park is de tijdelijke accommodatie voor de paardenwedstrijden en de onderdelen van de moderne vijfkamp. Wat vond hij ervan? De titel verraadt het al een beetje.

UNESCO werelderfgoedlijst
Ik neem de sneltrein vanuit het centrum. Binnen amper een half uur sta ik voor het park dat met alle gebouwen samen sinds 1997 op de werelderfgroedlijst van de UNESCO staat. Rechts van mij ligt het National Maritime Museum, het scheepvaartmuseum waar de Britten ook stil staan bij de Nederlandse zeevaartgeschiedenis. Voor mij zie ik Queen’s House, het eerste classicistische gebouw van Groot-Brittannië en nu in gebruik als kunstmuseum. ??

Ik loop naar het hoofdgebouw van Queen’s House, en stel me voor hoe hier de tijdelijke accommodatie voor de Olympische dressuur- en springwedstrijden staat. Ik draai me om en zie op de heuvel van het park de Royal Observatory, de sterrenwacht met dwars daaronder de nulmeridiaan. Wat een bijzondere plek om daar de Olympische eventing wedstrijden te organiseren.

Uitzonderlijke combinatie
Greenwich Park is waarlijk een unieke plek. Zelden heb ik meegemaakt dat een Olympische accommodatie kunst, cultuur, wetenschap en sport op een zo uitzonderlijke wijze combineert. Greenwich Park voegt zich hiermee in de selecte lijst van unieke tijdelijke Olympische accommodaties; vergelijkbaar met de start van de triatlon voor het Sydney Opera House in 2000 en de dressuurwedstrijden in 1972 in Schloss Nymphenburg in de buurt van München.

Compacte Spelen
Greenwich Park biedt nog meer voordelen voor London 2012. Het is makkelijk te bereiken voor toeschouwers én sporters. Het park ligt op zichtafstand van het Olympic Park en het atletendorp en dicht bij twee andere belangrijke Olympische wedstrijdaccommodaties: de North Greenwich Arena en ExCel.??

Dat zijn nog eens compacte Spelen! Bovendien worden een groot aantal van de bestaande faciliteiten van de musea en de sterrenwacht gebruikt voor pers, toeschouwers en begeleiders van de sporters en hun paarden. Een kostenefficiënte oplossing.

En in Nederland?
In de sneltrein op weg naar huis, filosofeer ik over de vraag, waar in Nederland ons Greenwich Park ligt. Mij schieten er meteen een paar te binnen. Waar denk jij, dat in Nederland cultuur, geschiedenis en sport gecombineerd kunnen worden tot een waarlijk Olympische accommodatie? Laat het mij weten via @herbertwolff.??

Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028.

Volg Herbert Wolff op Twitter (@HerbertWolff)
Lees de eerder blogs van Herbert Wolff op de website van NOC*NSF