De voetbalwet, een jaar later

In september 2010 is de zogenoemde voetbalwet ingevoerd. Eigenlijk is het geen echte voetbalwet, maar wat houdt deze wet dan wel in en is ook het wondermiddel waar de samenleving al jaren op hoopt? Nog geen anderhalf jaar na de invoering roepen diverse politieke partijen namelijk al weer om aanscherping.

Totstandkoming
In 1974 werd Nederland voor het eerst opgeschrikt door ernstig geweld in en rond het voetbalstadion tijdens de UEFA-cup finale in Rotterdam. Sindsdien proberen clubs, overheid en KNVB dit “voetbal”geweld te verbannen. Onder meer speciale vakken voor uitsupporters, verplichte combiregelingen, stewards en stadionverboden zijn door de jaren heen ingevoerd om het geweld te beteugelen. Vanwege het aanhoudende geweld, is de roep om een speciale wet de laatste jaren, ondanks alle maatregelen, steeds luider geworden en sinds september 2010 hebben dus ook wij een ’echte’ voetbalwet.

De voetbalwet
De voetbalwet heet officieel de Wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast. Eigenlijk is het dus geen echte voetbalwet. Het betreft een wijziging van al lang bestaande wetten over de uitbreiding van de bevoegdheid van de burgemeester en officier van justitie. Denk hierbij aan het opleggen van gebiedsverboden, groepsverboden en een meldingsplicht.

Praktijk
Tot op heden zijn er nog niet zo veel rechtszaken over de voetbalwet gevoerd. Opmerkelijk is dat, in de zaken die wel aan de rechter zijn voorgelegd, de hooligans bijna iedere keer gelijk kregen. Het lijkt er dan ook op dat de voetbalwet de hooggespannen verwachtingen (vooralsnog) niet kan waarmaken. Gebruikers van de wet geven ook aan dat ze graag langere gebieds- en groepsverboden willen die bovendien in het hele land gelden. De huidige onmogelijkheid om gemakkelijk buitenlands hooligans te kunnen weren, wordt eveneens als een gemis ervaren.

Aanscherpen
Het is dan ook niet verwonderlijk te noemen dat enkele politieke partijen de voetbalwet willen aanscherpen. De PvdA en PVV willen onder meer het stadionverbod uitbreiden naar een gebiedsverbod. Ook willen beide partijen het gebiedsverbod van 90 dagen verlengen tot een verbod voor 1 jaar. Bij overtreding moet bovendien meteen een boete worden betaald van bijna 7.600 euro. En als een relschopper voor een tweede keer een gebiedsverbod tegen zich hoort eisen, moet de rechter dat voor 10 jaar opleggen, aldus de PVV en PvdA. Ze willen ook de mogelijkheid invoeren om een uitreisverbod op te leggen, om te voorkomen dat voetbalvandalen zich in het buitenland misdragen. Niet in de laatste plaats moeten ook de celstraffen voor overtredingen van de regels omhoog. Ten slotte willen de twee partijen dat er van alle grote evenementen en voetbalwedstrijden foto- en beeldmateriaal wordt gemaakt.

Tot slot
Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt het echter niet nodig om de huidige voetbalwet aan te passen. "We gaan niet al weer de wet aanpassen. Heel veel partijen zijn ook wel tevreden", zei ze onlangs tegenover de NOS. Op wie de minister daarmee doelt, weet ik niet, maar gelet op de -tot op heden vooral- verloren rechtszaken en de mij ter oren gekomen kritiek van de gebruikers van de wet, lijkt het erop dat ze de hooligans heeft bedoeld.