Innsbruck 2012: veel respect en vriendschap

Sanneke de Neeling won vandaag voor Nederland op de 3000 meter de eerste gouden medaille tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen en was daar terecht ontzettend blij mee. Het was voor de schaatsster al weer de tweede medaille, want eerder in de week won ze zilver op de 1500 meter. De talentvolle atlete maakt deel uit van de zeventienkoppige Jeugd Olympische ploeg, die deze week meedoet aan dit fraaie sportevenement.

Onder leiding van oud-topschaatser Carl Verheijen presteert de jeugd hartstikke goed en op meer disciplines dan alleen schaatsen. Prachtig om te zien hoe Adriana Jelinkova zich op zowel de super-G (brons) als de reuzenslalom (zesde) ogenschijnlijk moeiteloos handhaafde in de mondiale toptien van haar leeftijdgenoten (14-18 jaar). Nadat Nicolien Sauerbreij in Vancouver (2010) de eerste Olympische 'sneeuwmedaille' behaalde bij het snowboarden, gaat de bronzen plak van Adriana de boeken in als eerste Olympische skimedaille. En de komende dagen verwacht ik nog meer succes voor onze jonge Nederlandse atleten in de fraaie Olympische stad Innsbruck.

De Youth Olympic Games zijn een nieuw initiatief van het International Olympic Committee (IOC). Het gaat initiatiefnemer en IOC-president Jacques Rogge in de eerste plaats niet per se om het winnen. Maar wel om talentvolle jeugd de kans te geven om op het hoogste niveau met hun leeftijdgenoten ervaring op te doen. En om in contact te komen met alle verschillende culturen door middel van de sport, met belangrijke Olympische kernwaarden als respect, vriendschap als uitgangspunt. In Innsbruck wordt dan ook niet alleen gesport, maar hebben de atleten ook ruim de mogelijkheid om via allerlei culturele programma's, workshops en voorstellingen kennis te maken met al die andere culturen. In Innsbruck doen op dit moment 67 landen mee aan de YOG, met bij elkaar ongeveer elfhonderd deelnemers.

Heerlijk om een paar dagen tussen al die enthousiaste sporters rond te lopen en te zien en te voelen hoe sport culturen verbindt en inspireert. Het Nederlands Olympisch Comité overweegt serieus om een bid uit te brengen op de zomereditie van de YOG in 2018 of 2022, samen met de stad Rotterdam. Belangrijk in het kader van onze talentontwikkeling, maar vooral ook om het Nederlandse publiek te laten zien wat de kracht van sport kan betekenen voor een samenleving die op zoek is naar meer sociale samenhang, een gezondere leefstijl en meer ambitie.

De Tiroler stad Innsbruck bewijst deze week heel nadrukkelijk wat een dergelijk evenement voor betekenis heeft. Volle stadions, veel enthousiasme in de stad, mooie sportprestaties, een vlekkeloze organisatie, meer dan tevreden en ambitieuze atleten. Het is er allemaal. Over anderhalf haar organiseren we in Utrecht de Europese variant van de YOG, het Europees Jeugd Olympisch Festival. Maar komende zomer eerst natuurlijk nog de Spelen in London.

De Olympische beweging leeft als nooit tevoren. Vraag dat maar eens aan de blije Sanneke de Neeling.



De eerder gepubliceerde blogs van Gerard Dielessen op website van NOC*NSF zijn hier te terug te lezen