Nog 187 dagen te gaan: Wat de Spelen betekenen voor Londen

Met nog minder dan 190 dagen tot de start van de Olympische Spelen in Londen, is het tijd om eens op een rijtje te zetten wat het evenement betekent voor een land, stad en wijk in recessie.

Vorige week publiceerde Ipsos MORI een poll onder Britse zogenaamde ‘Captains of Industry’ over het effect van de Olympische Spelen van 2012 op hun business. De boardroom-leden blijken niet onverdeeld positief en geven aan weinig voordeel te verwachten uit Spelen.

Een mooie aanleiding om eens heerlijk los te gaan op wat volgens mij de Spelen WEL teweeg zullen brengen in positieve zin. De reden dat ik hier af en toe een stukje tik voor SportNext is immers niet dat ik geenszins geloof in de kracht van sport, integendeel…

Infrastructuur
Allereerst de voordelen voor de stad. Het Olympisch Park ligt in een deel van oostelijk Londen dat simpelweg bekend staat als achterstandswijk. De komst van de Spelen zorgt voor een enorme economische en duurzaamheids-impuls in dit gebied, via investeringen in het lokale transportstelsel, een fonkelnieuwe duurzame energiecentrale, indrukwekkende nieuwe groengebieden en moderne appartementencomplexen.

Werkgelegenheid
Maar de wijk kan behalve een fikse opknapbuurt tevens een groei in werkgelegenheid tegemoet zien. De toestroom van toeristen tijdens en na de Spelen zal de lokale middenstand zeker geen windeieren leggen en ook de Spelen zelf vereisen een enorme ‘work force’. Veel van de nieuwe jonge ondernemingen die worden opgezet in het gebied zullen vervolgens ook na de Spelen actief blijven en de positieve ontwikkeling doorzetten.

Geld, geld, geld
Stratford was een gebied waar voorheen niemand graag wilde komen, maar nu – met de Spelen en de fantastische faciliteiten die worden neergezet – zullen mensen massaal naar de Oost Londense wijk komen om zich voor een dagje te vermaken en hun Ponden uit te geven. Zeker in een tijd van economische crisis en lage consumentenuitgaven, een geweldige stimulans die een tijdlang voelbaar zal zijn.

Superstadions
En dan de Olympische venues. Voorheen kansarme jongeren krijgen nu toegang tot de meest moderne atletiekfaciliteiten, tennisbanen, zwembaden en voetbalvelden. Deze ‘Olympische Legacy’ is de opstap voor generaties naar een gezonder leven en misschien zelfs wel een carrière in de (top)sport. Stel je voor dat je ineens het stadion tot je beschikking hebt waar Usain Bolt het WR op de 100 meter verpulverde, of om de hoek van de wielerbaan woont waar Chris Hoy zijn zesde Olympische medaille won…

Iedereen kan natuurlijk de bovenstaande redenen opsommen waarom de Olympische Spelen welkom zijn voor een land, stad of wijk in recessie. En velen zullen ook wijzen op de enorme investeringen – waarvan een deel betaald met publiek geld – die zijn vereist om het allemaal mogelijk te maken. Klopt, allemaal waar.

Schaars
Maar in Londen alleen al wonen 12 miljoen mensen die straks allemaal deel uitmaken van de Olympische droom, plus de rest van Groot-Brittannië, waar de Spelen zich uittrekken van Glasgow in Schotland tot Weymouth aan de zuidkust van Engeland. Al deze mensen voelen zich over 200 dagen misschien wel onderdeel van het grootste evenement op aarde, het middelpunt van miljarden kijkers en de het onderwerp van jaloezie van sportliefhebbers overal ter wereld. Dat is onbetaalbaar en dat is een positieve energie die op dit moment erg, erg schaars is.