Het eiland van de wonderen

Zet het alvast in je agenda: vrijdag 27 juli 2012, 22.00 uur! Dan begint de openingsceremonie van de Olympische Spelen in London. Het tijdstip maakte Danny Boyle, artistiek directeur van de Olympische ceremonies, afgelopen vrijdag bekend. Maar Danny Boyl, wiens film Slumdog Millionaire acht Oscars won, weet nog veel meer over de openingsceremonie te vertellen.

William Shakespear als inspiratiebron
Voor de openingsceremonie heeft Danny Boyl zich laten inspireren door niemand minder dan William Shakespeare. Bij het lezen van Shakespeare’s stuk The Tempest  valt zijn oog namelijk op een tekstpassage over de ‘Isles of Wonder’. Boyl vertaalt deze uitdrukking naar de wonderen van de Britse eilanden. Daar gaat de openingsceremonie dan ook vooral over; over al’ het wonderbaarlijke dat Groot-Brittannië te bieden heeft.

Het Britse gezondheidsstelsel
Een van deze wonderen, vinden de Britten zelf, is het Britse gezondheidszorgstelsel. Door de National Health Service (NHS) hoeven de Britten weinig of niets te betalen aan huisarts- en ziekenhuisbezoeken, aangezien de NHS een groot deel van de kosten vergoedt. Tijdens de openingsceremonie bij de Olympische Spelen krijgen dan ook 100 zusters van de NHS een bijzondere plek in het programma.

De grootste klok van Europa
Het luiden van klokken op bijzondere momenten is in Groot-Brittannië traditie. Daarom laat Danny Boyl op dit moment in de Whitechapel Bell Foundry , de plek waar ook de klok van Big Ben is gegoten, de grootste klok van Europa maken. De klok komt hoog boven in het dak van het Olympisch Stadion  te hangen en het luiden ervan zal als startschot dienen voor de openingsceremonie op 27 juli.

De menselijke maat
Het laatste wat Danny Boyl op dit moment over de openingsceremonie kwijt wil, is dat hij niet van plan is de ceremonie in Beijing in 2008 te overtreffen. Het zijn economisch andere tijden dan vier jaar geleden. Boyl, die niet voor niets bekend staat voor het produceren van zeer succesvolle low-budget films, houdt de openingsceremonie daarom eenvoudig. De menselijke maat staat voor hem voorop en Sydney 2000 dient voor hem als voorbeeld. Dat belooft veel, want die ceremonie destijds is in mijn ogen nog steeds een van de beste tot nu toe.

Spelen in 2028
Bij het schrijven van deze weblog moet ik toch steeds weer denken, welke thema’s wij in de openingsceremonie in 2028 in Nederland zullen kiezen. Door wie laten wij ons inspireren? Joost van den Vondel of Constantijn Huygens? En waar zijn we trots op? Ons poldermodel of de Deltawerken? Wat denk jij? Laat het mij weten via Twitter.

 

Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028.

Volg Herbert Wolff via Twitter (@HerbertWolff)
Lees de eerdere blogs van Herbert Wolff op de website van Olympisch Vuur.