Retro merchandise London

Ik moet iets bekennen: ik houd van Olympische merchandise. Olympische posters, mascottes, sleutelhangers, maar ook glazen, bekers en zelfs een theepot; ik heb ze allemaal thuis. Je zult begrijpen, dat mijn tijd hier in London, met zelfs een merchandise shop op kantoor van LOCOG, voor mij merchandise heaven is.

Merchandise London
Tijdens mijn bezoeken aan de shops zie ik steeds vaker tussen de London 2012 artikelen ook producten van London 1948 staan. Hoe komt dat toch? Waarom merchandise van London 1948? Ik ga op onderzoek uit!

Trots op 1948
Een korte analyse van het Britse verleden en de Britse sporthistorie, levert al snel de verklaring. De Londenaren en de Britten zijn uitermate trots op hun Olympische Spelen van 1948 in London.

Unieke kans
Het zijn de jaren net na de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië probeert na een periode van ellende, honger en bedreiging er weer bovenop te komen. Tegelijkertijd ziet het land het Britse Empire steeds meer uiteenvallen. Er is behoefte aan iets dat bindt en laat zien dat Groot-Brittannië tot grootse dingen in staat is. De Olympische Spelen zijn hiervoor de uitgelezen kans.

Zuinige Spelen
De Spelen van 1948 zijn redelijk eenvoudig. Ze worden dan ook niet voor niets de Austerity Games, de zuinige Spelen, genoemd. Er worden geen nieuwe sportaccommodaties gebruikt en de atleten worden in bestaande flats gehuisvest. Desalniettemin zijn het succesvolle Spelen, goed georganiseerd en met veel toeschouwers. Bovendien zijn die Spelen het toneel van de atlete van de eeuw; de Nederlandse Fanny Blankers-Koen, die maar liefst vier gouden medailles won.

Logo London 1948
Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het logo van London 1948 op veel producten terug te vinden is. Je vindt het op theeservies, op tassen, op bekers maar bijvoorbeeld ook op een keukenschort. Het zwarte T-shirt met het logo in goud zal zelfs op een catwalk niet misstaan. Bovendien is de poster van London 1948 al in een aantal winkels tijdelijk uitverkocht.

Amsterdam 1928
Ik ben benieuwd hoe wij in 2028 met onze Amsterdam 1928 historie zullen omgaan, indien wij we de Olympische en Paralympische Spelen natuurlijk mogen organiseren. Er is zeker genoeg om trots op te zijn. Het eerste stadion dat speciaal voor de Olympische Spelen is gebouwd en voor het eerst een Olympisch Vuur.

Een perfecte organisatie van het evenement met veel aandacht van het publiek. Ik zie de bekers, posters and T-shirts met het logo van 1928 al voor me. Je kunt je voorstellen, ook deze mogen dan niet in mijn verzameling ontbreken....

Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028.

Volg Herbert Wolff op Twitter (@HerbertWolff)
Lees de eerder blogs van Herbert Wolff op de website van NOC*NSF