Handelen in aandelen Kenji Goré

Soms maak ik me zorgen over de financiering van sport. Zowel in het voetbal, bij het NBA basketbal als bij het schaatsen lees je over financiële problemen (ik krijg jeuk van mensen die problemen uitdagingen noemen). Hierbij een oude oplossing, waar ik in blijf geloven.

Ruim een kwart eeuw geleden wilde ik wereldkampioen schaatsen worden. Om dat doel te bereiken, had ik een racefiets nodig, schaatsen, een Descente snelpak, ik moest op trainingskamp naar Inzell, maar ik had geen geld. Op een zomerdag verzon @conradalleblas dat we aandelen van onszelf moesten uitgeven. Briljant plan dat we nooit hebben uitgevoerd.

Jaren later nam golfer Maarten Lafeber het aandelen idee over. Eind 1997 bracht hij voor 100 gulden per stuk 7.500 aandelen op de markt. Het was de bedoeling dat de aandelen na drie jaar 165 gulden waard zouden zijn. Uiteindelijk kregen de aandeelhouders in 2003 hun return on investment: 85 procent winst. Critici zeggen nu: ‘ja Golf, daar zit geld.’ Meedenkers herkennen crowdfunding in het idee en snappen dat het om waardevermeerdering gaat.

Crowdfunding zie je in de sport regelmatig opduiken. Je ziet af en toe aardige initiatieven, maar het blijft een vorm van sponsoring en je wilt eigenlijk meer als geldschieter. Bij aandelen uitgifte krijg je naast de geneugtes van het sponsoren uiteindelijk wellicht wat rendement, wat ook weer een aardig spelelement met zich meebrengt.

Ik zou best aandelen Kenji Goré willen kopen. Dat die jongen geld waard wordt, lijkt me overduidelijk: bezeten ouders en nog talent ook. Ondanks haar matige WK junioren van afgelopen weekend, durf ik mijn geld op schaatsster Pien Keulstra te zetten. Of neem Mathieu van der Poel, lijkt me ook geen rare naam voor de toekomst.

Hoe te werk gaan? We starten een Sharespost voor sporters, een Sportssharespost (wellicht is het er al, maar ik kon het niet vinden). Vanuit Sportssharespost worden de aandelen van de sporters verhandeld. We nemen Pien als voorbeeld. Met de huidige verdiensten van Pien en de potentie die Pien heeft, bepalen we dat Pien op dit moment € 100.000 waard is. We geven 1000 aandelen à € 100,- uit. Kenji daarentegen is bijvoorbeeld met zijn huidige contract bij Manchester United al tonnen meer waard. Iedereen kan vrij de aandelen van de sporters verhandelen. Investers krijgen toegang tot alle informatie van de sporters (dus ook hun belastingopgave) en uiteindelijk kan Pien haar persoonlijke aandelen (met korting) weer terugkopen met een rendement voor de investeerders.

Waarom begint Sportnext eigenlijk niet zo’n initiatief?