IEG 2012: Sponsoring met een ‘investors mindset’

De titel van de IEG conference in Chicago is ambitieus genoeg: How top brands are transforming sponsorships. Een vol 4-daag programma staat gepland rond dit thema. Er verandert dus blijkbaar iets, er verschuift iets. De eerste sessie op zondag geeft al een trend aan. Vaak wordt er gesproken over ‘property’. Oftewel een veel diepere betrokkenheid van de sponsor. Sponsoring met een ‘investor mindset’ en minder met alleen een inkoopbril wordt als centrale trend voorspeld bij de aftrap. ‘Bank for your buck’ zeggen de Amerikanen, vooral ook als logische reactie op een economie in recessie. Iedere dollar (of euro) moet keihard en tastbaar geld opleveren. Dat stelt dus ook eisen aan activatie. Daarmee gaat activatie meer aandacht krijgen dan ooit tevoren is de stelling. Traditioneel is dat natuurlijk public relations of interne communicatie rond sponsorships. Social media activatie staat inmiddels ook op de 4e plek van deze lijst (zie overzicht onderaan). Nieuwe activatie strategieën op basis van social media gaan we in Nederland zeker terug zien in de campagnes voor het EK voetbal en de Olympische Spelen.

Meest frequente vormen van activatie

  • Public relations 77% (persberichten, etc.)
  • Interne communicatie 77%
  • Hospitality 74%
  • Social media 73%
  • Traditional advertising 72%

Het woordenpaar ‘pro active activation’ valt. Pfff, wat een vreselijk saaie woorden. Maar de goede luisteraar snapt natuurlijk wel wat er mee uitgedrukt wordt. Activatie moet eigenlijk al vooraf aan een mogelijke sponsordeal worden ingevuld en niet pas nadien. Zo heeft de PGA tour (golf) haar relatie met Avis (autoverhuur) opnieuw gedefinieerd. Als uitkomst heeft Avis een eigen platform met unieke content gecreëerd rond de PGA. Zo verschuift sponsor activatie naar het aanbieden van relevante content door sponsors in plaats van alleen naamplaatjes plakken. De introductie van second screens in de sport met behulp van sponsors worden gedragen voor hetzelfde principe. Relevante content is de brandstof voor creatieve activatie.

Andere wat voor de hand liggende voorbeelden worden genoemd zoals een sponsor breakfast of ‘piority sponsorship’. Met dit laatste wordt bedoeld dat een sponsor tussen de vele andere sponsors een eigen uniek veld krijgt wat alleen voor hem is. Een trend die ook in de Nederlandse markt is terug te zien, zoals bij Ernst & Young die het coaches domein binnen de sport naar voren brengt via een creatieve campagne. Een ander voorbeeld van het property denken is de integratie van sponsorships in mediacampagnes, zoals Coca Cola heel duidelijk haar bijdrage aan de Olympische beweging claimt in advertentie spotjes. Genoeg voor de aftrap in Chicago .... wordt vervolgd.