De Kuip bestaat 75 jaar en dat vieren we op Facebook

Op SPORTNEXT is veel aandacht voor wat sportorganisaties kunnen doen met Facebook. Zelf ben ik inmiddels begonnen met een Facebook-pagina over het 75-jarige Stadion Feijenoord met historische foto’s, films en krantenartikelen. Sociale media wordt zo de brug tussen archiefinstellingen en sportliefhebbers.

Op 27 maart 1937 werd Stadion Feijenoord officieel geopend - volgende week precies 75 jaar geleden. Voor onze sportgeschiedenis is dat een bijzonder moment, en voor mij al helemaal. In 1996 ben ik namelijk aan de Universiteit van Amsterdam (!) afgestudeerd op de geschiedenis van Feyenoord van 1933 tot en met 1948 – mijn allereerste sporthistorische onderzoek. Precies in die jaren werd de Kuip gebouwd, geopend én bedreigd met sloop, waarover ik veel bijzonder en onbekend materiaal heb.

In die vijftien jaren erna heb ik nog veel meer gevonden over dit historische voetbalstadion. Dat materiaal wil ik nu delen via de Facebook-pagina ‘Kuip 75 jaar’ en mijn eigen website Sportgeschiedenis.nl. Het gaat dan vooral om historisch fotomateriaal uit digitale krantenarchieven. Het Rotterdamsch Nieuwsblad van de jaren 30 bijvoorbeeld staat in zijn geheel op internet. Daar staan prachtige artikelen en foto’s, die ik de komende tijd op Facebook ga plaatsen. Ook andere krantenarchieven heb ik hiervoor onderzocht om de resultaten te delen via de sociale media.

 

De gids van de sportgeschiedenis
Idee hierachter is dat ik ben gespecialiseerd in het zoeken naar (en vinden van) onbekend materiaal in digitale archieven. Het gaat hierbij om kranten, documenten, foto’s en filmbeelden. Archiefinstellingen worden de laatste jaren steeds moderner en sluiten meer aan bij de behoefte van het publiek. Het aanbod is alleen zo overweldigend dat er gespecialiseerde gidsen nodig zijn om belangstellenden op weg te helpen. Als sporthistorische gids ben ik daarom met de Facebook-pagina over de Kuip begonnen. Zo wordt makkelijk zichtbaar wat er allemaal is te vinden over de Kuip.

 

Hopelijk voelen andere archief- en kennisinstellingen daarom nu ook de behoefte om zich aan te sluiten bij deze Facebook-pagina om daar hun historische materiaal over de Kuip aan te bieden. Het Gemeentearchief Rotterdam bijvoorbeeld heeft veel opgeslagen, net als het Nationaal Archief. Helemaal mooi zou het zijn als mensen thuis bijzonder materiaal hebben liggen om aan anderen te tonen. Via Facebook bouwen we dan aan een prachtig archief van de geschiedenis van Stadion Feijenoord! Wisdom of the crowd, dus.

Van de bouw naar nu
Tot 27 maart plaats ik voornamelijk foto’s van de bouw van het stadion, dus van de jaren vóór de opening. Deze geven een prachtig beeld van de voortgang van de bouw van zowel het stadion als de directe omgeving hiervan. Momenteel worden er filmbeelden van de Kuip gedigitaliseerd uit 1936 en 1937, die nog nooit eerder op internet te zien waren!

Op de jubileumdag zelf gaat het op de Facebook-pagina alleen maar over de opening. Daarvan heb ik de historische filmbeelden, krantenartikelen, ooggetuigenverslagen en een uitgebreide reconstructie.

Als dat feestelijke moment voorbij is, komt de algemene geschiedenis van het stadion aan bod. Dat gaat overigens niet alleen over voetbal, maar ook over de Razzia van Rotterdam, toen in de Kuip mannen bijeen werden gedreven door de Duitsers, of over de Watersnoodramp van 1953, toen in het stadion vluchtelingen werden opgevangen.