Jupiler League is toe aan innovatie

De Jupiler League is erg belangrijk voor het Nederlandse voetbal. Het dient de opleidingscompetitie te zijn voor de Eredivisie. Spelers als Klaas-Jan Huntelaar (ooit AGOVV) en Kevin Strootman (Sparta Rotterdam) hebben zich spectaculair verbeterd in de Jupiler League en zijn op deze wijze begonnen aan een succesvolle carrière. De competitie heeft nog altijd zijn charmes maar daar staat tegenover dat de Eerste Divisie al sinds 1972 dezelfde competitieopzet heeft. Tijd voor wat innovatieve ideeën dus!

De Jupiler League is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest. Belangrijke voorbeelden zijn de clubs AGOVV en FC Emmen. Beide clubs verkeren in financieel zwaar weer maar ze zijn niet de enige. Veel clubs hebben moeite om hun hoofd boven water te houden, RBC Roosendaal en HFC Haarlem zijn voorbeelden van clubs die dat helaas niet is gelukt.

De stadions in de Jupiler League zitten doorgaans halfvol. Dit blijkt ook uit cijfers, die laten zien dat de bezettingsgraad van de stadions in de Jupiler League momenteel ligt op 55%. Ter vergelijking; een basketbalwedstrijd tussen GasTerra Flames Groningen en Weert word beter bezocht dan de derby tussen Veendam en FC Emmen.

Een ander belangrijk discussiepunt is de strijd onderin de Jupiler League. Deze strijd is op dit moment allerminst spannend. Clubs kunnen niet meer degraderen, omdat Topklasse teams hebben aangegeven dit jaar niet te willen promoveren. Bijvoorbeeld de Amateurteams Achilles’ 29 en Rijnsburgse Boys, zij hebben als laatste amateurclubs aangegeven dat zij niets zien in een promotie naar de Jupiler League vanuit de Topklasse. Dit betekent dat de wedstrijden van de clubs op de onderste plaatsen in de Jupiler League geen enkele toegevoegde waarde hebben, aangezien deze clubs toch niet kunnen degraderen. Op de lange termijn zal dit leiden tot een afname van de supportersaantallen, van de attractiviteit van de wedstrijden en daarmee tot een daling van de sponsorinkomsten.


Innovaties
De competitiestructuur is extreem belangrijk voor het-wel-en-wee van de clubs die er in mee spelen. Zoals aangegeven, wanneer er geen goed promotie/degradatie systeem is, worden de laatste wedstrijden ‘om des keizers baard’ gespeeld.

Dit onderzoek vormt de basis voor een businessplan dat ingezet gaat worden om de Jupiler League aantrekkelijker te maken en een gezonder klimaat te creëren voor de clubs. Dit wordt gedaan door middel van een aanpassing van de competitiestructuur. Voor de clubs is het belangrijk dat er meer inkomsten komen uit sponsoring, maar dit kan alleen wanneer de stadions weer vol zitten en wedstrijden aantrekkelijker worden!

Aan het begin van het onderzoek zijn er verschillende opties tot verandering bekeken:

  • Het opdelen van de Jupiler League in een Noord- en Zuid-competitie.
  • Het toevoegen van Topklasse clubs aan de Jupiler League door middel van een verandering in het promotie/degradatie systeem.
  • Het toevoegen van Beloftenteams (bijvoorbeeld Jong Ajax, Jong PSV) aan de Jupiler League, door middel van verandering in promotie/degradatie systeem.

De eerste resultaten
Het opdelen van de Jupiler League in een Noord en Zuid competitie, zou voor de korte termijn een goede oplossing zijn. Door deze oplossing worden er meer “derby’s” gespeeld. Dit betekent dat er meer toeschouwers naar het stadion komen, omdat de aantrekkelijkheid van de wedstrijden groter wordt. De lokale sponsoren vinden deze wedstrijden leuker en zijn bereid om geld te investeren. Bij de opsplitsing zal er echter vier keer tegen elke tegenstander worden gespeeld. Het gevaar van verzadiging van de wedstrijden is daardoor aanwezig.

De Topklasse clubs willen niet promoveren vanwege de licentie-eisen van het betaalde voetbal. Er is een groot verschil tussen het deelnemen aan een amateurcompetitie en een professionele competitie. De KNVB heeft bij de invoering van de Topklasse gekozen om een promotie/degradatie mogelijkheid toe te voegen. Er zijn echter geen aanpassingen in de regelgeving gedaan rondom de licentie-eisen, waardoor Topklasse clubs niet open staan voor promotie. De brug tussen het amateurvoetbal en professionele voetbal zal hierdoor nooit ongedaan worden gemaakt. Aanpassingen zijn dus vereist om de competitiestructuur functioneel te laten werken. Wanneer Topklasse clubs gaan promoveren, zal de spanning onderin de Jupiler League weer terug komen!

In Portugal is men innovatief genoeg om de competitiestructuur aan te passen. Wat zal er in Nederland gaan gebeuren om het Nederlandse voetbal te veranderen en de kloof tussen amateurvoetbal en professioneel voetbal te dichten?!

In de volgende blog zal ik dieper ingaan op de resultaten en de conclusies van het onderzoek.