Cruyff Institute neemt kijkje in Londense keuken

Op 12 en 13 april organiseert het Johan Cruyff Institute een Field Trip naar Londen. Voor SPORTNEXT zal ik verslag doen van die tweedaagse studie- en netwerkreis. Ter voorbereiding heb ik een afspraak met Bram Lomans en Kristy Housley van het Cruyff Institute. We praten over het programma, dat een uniek kijkje belooft achter de schermen bij de voorbereidingen voor de Olympische Spelen.

Penalty’s
De lentezon schittert over het Amsterdamse Olympisch Stadion als ik het kantoor van het Cruyff Institute binnenstap. Alles ademt hier sport. Tweevoudig Olympisch hockeykampioen Lomans en triatlete Housley belichamen het adagium van Johan Cruijff dat niemand de belangen van de sport beter kan dienen, dan mensen die zelf uit die sport voortkomen. Ons gesprek dwaalt herhaaldelijk af als er memorabele sportmomenten uit het verleden ter sprake komen, zoals de strafballen tijdens de Olympische hockeyfinale van Sydney. Het voorbeeld dat ikzelf altijd gebruik om mensen ervan te overtuigen dat penalty’s trainbaar zijn. Lomans vertelt mij er uitgebreid over. Tijdens de trip naar Londen gaan er studenten, alumni, docenten, partners en relaties mee. Allemaal mensen met een topsportmentaliteit. Allemaal mensen die vanuit hun eigen expertise iets zinnigs kunnen zeggen over sport. Dat moet een wonderbaarlijke kruisbestuiving van ideeën opleveren. Niet alleen het formele, maar ook het informele gedeelte van de trip belooft veel goeds.

Holland Heineken House
Terug naar het formele gedeelte. Op het programma staan vier grote thema’s: event & facility management, veiligheid, communicatie en de invloed van de Spelen op het topsportklimaat. Mark Bogaerts vertelt als een van de keynote sprekers over het Holland Heineken House, waar hij als directeur Events en Entertainment van Sportmarketingbureau Trefpunt verantwoordelijk voor is. Het HHH is nog nooit zo dicht bij huis geweest als tijdens de Spelen in Londen. Wat betekent dat voor de toeloop? Is dat wellicht de reden om voor het eerst met toegangskaartjes voor publiek te werken? En hoe zit het met de veiligheid? Wat ik vooral wil weten: wat gaat het HHH anders doen dan in voorgaande jaren? Sociale media zullen in Londen voor het eerst op echt grote schaal worden gebruikt tijdens de Spelen. Hoe gaat het HHH ervoor zorgen ook via die kanalen mensen aan zich te binden? Kan iedereen in Nederland straks virtueel het Holland Heineken Huis in? Extra leuk is het gegeven dat alle bijeenkomsten in Alexandra Palace zijn, de locatie van het HHH in Londen. We krijgen de voorbereidingen letterlijk met eigen ogen te zien.

Wenkend perspectief
Simon Mason, de voormalige keeper van het Britsen Olympische hockeyelftal en thans lid van de LOCOG Atletencommissie, komt praten over de invloed van de Spelen op het topsportklimaat in Londen. Een interessant onderwerp met het oog op de Nederlandse Olympische ambities. Wat doet het ‘wenkend perspectief’ van minister Schippers met het topsportklimaat in een land? Genereren de Spelen extra geld voor topsportinvesteringen? Zijn de Spelen een stimulans voor de breedtesport? Want dat is toch de onderkant van de piramide waarop de topsport leunt. En de voornaamste vraag: wat doet LOCOG om deze effecten te aan te jagen? De Britse professor Barry Houlihan legde vorig jaar op de Dag van het Sportonderzoek al uit dat sport geen magic dust is. Je kunt het niet ergens uitstrooien en afwachten totdat het vanzelf gaat bloeien. Wie de Olympische Spelen wil gebruiken om het (top)sportklimaat in het land te stimuleren, moet daar hard voor werken.

Ik stap op 11 april met een koffer vol vragen in het vliegtuig. De antwoorden deel ik met de lezers van SPORTNEXT op dit blog en via twitter. Lezers die vragen hebben, kunnen die via twitter bij mij kwijt (@leoaquina). Ik ga op zoek naar de antwoorden.

Er zijn nog een aantal plaatsen voor deze studie- en netwerkreis beschikbaar. De laatste plaatsen worden aangeboden aan geïnteresseerde lezers van SPORTNEXT. Je kan je aanmelden via kristyhousley@cruyffinstitute.org of 020-3053383.