Videobeelden, doen!

De KNVB doet onderzoek naar Ajax. Onsportief gedrag. Heeft het team zich bezondigd aan ellenlang tijdrekken of ruw en gemeen spel? Kwamen er ongepaste spreekkoren van de tribunes? Werd de scheidsrechter onheus bejegend of beet er een speler in de schouder van een tegenstander? Niets van dat alles. Ajax toonde zondag in het stadion tijdens de wedstrijd tegen Excelsior beelden Feyenoord-PSV. Schande!

Conservatieve voetbalwereld
De allergische reactie op videobeelden in de conservatieve voetbalwereld begint hilarische vormen aan te nemen. Excelsior-coach Alex Pastoor beklaagde zich na de wedstrijd: “Supporters krijgen de stand toch wel mee, maar met die beelden heeft het meer impact.” Het vertonen van de beelden had volgens Pastoor een opzwepend effect. De supporters gingen hun ploeg enthousiaster aanmoedigen, waardoor het elftal beter ging spelen. Als dat de reden is om het vertonen van videobeelden te verbieden, ken ik er nog wel een paar. Het uitdelen van vlaggetjes voor de wedstrijd bijvoorbeeld. Supporters kunnen die vlaggetjes immers gebruiken om hun ploeg enthousiaster aan te moedigen. Hoogst onsportief.

Voetbal is beleving. Videobeelden van andere wedstrijden in het stadion dragen bij aan die beleving. Natuurlijk kunnen die beelden mentale invloed hebben op het publiek, de coaches en de spelers. Dat is juist mooi. We leven in een informatietijdperk met ongekende technische mogelijkheden, laten we daar gebruik van maken. Ajacieden die in de ArenA juichen voor een doelpunt van Feyenoord, dat is toch schitterend? Als Pastoor oprecht gelooft dat zijn elftal daardoor van Ajax heeft verloren, moet hij zich ernstig zorgen maken over de mentale weerbaarheid van zijn spelers.



Spanning
Is er ooit een spannender competitieslot geweest dan tien jaar geleden in de Bundesliga? Bayern München stond drie punten voor op Schalke 04, dat een beter doelsaldo had. Schalke stond thuis tegen SpVgg Unterhaching bij rust met 0-2 achter, maar won uiteindelijk met 5-2. Bayern leek met de 0-0 in Hamburg zeker van zijn zaak, totdat Sergei Barbarez in blessuretijd 1-0 maakte voor HSV. Schalke was kampioen, heel even. Nog geen minuut later maakte Patrik Andersson 1-1 en de titel ging alsnog naar Bayern. Ik beleefde de thriller mee op het schakelkanaal van de Duitse betaaltelevisie, onbetaalbaar. Hoeveel intenser zou de beleving in de stadions zijn geweest, als ook daar de beelden van de andere wedstrijd op een scherm te zien waren geweest?

Als het aan mij ligt nemen alle clubs een voorbeeld aan Ajax en worden tijdens de laatste twee speelrondes in alle stadions beelden van de andere wedstrijden getoond. Dan is het publiek de grote winnaar, wie er ook kampioen wordt. Graag zie ik uw mening terug in de reacties