5 tips voor een betere foto-/videoproductie met sporters

Onlangs publiceerde onderzoeksbureau Team LEWIS een studie waarin de waarde van visuele content maar weer eens werd onderstreept. Iedere sportmarketeer zal regelmatig samenwerken met fotografen en videocrews om content te maken, of dat nu in opdracht is van een klant of voor het eigen merk. Als fotograaf met een focus op het fotograferen van sporters werk ik regelmatig voor onder andere Triple Double en PSV. Tijdens mijn samenwerkingen met opdrachtgevers vallen mij zo nu en dan interessante details op in de wisselwerking tussen de opdrachtgever en mijzelf, die bijdragen aan een nog soepelere productie en een beter eindresultaat. Dit zijn vijf tips waarmee opdrachtgevers leveranciers kunnen sturen en helpen om de best mogelijke content te schieten.

1 - Zorg voor een goede briefing waarin het grotere plaatje zichtbaar wordt

Als fotograaf vind ik het erg fijn om achtergrondinformatie te krijgen over het project dat ik ga fotograferen. Een toelichting op de campagne, merkwaarden en einddoel kunnen beeldmakers helpen een gevoel te krijgen voor de campagne. Het zal wellicht niet direct leiden tot andere creatieve keuzes, maar met deze informatie in het achterhoofd ben ik in staat om met een duidelijk beeld de shoot in te gaan. Uiteraard hoeven er geen ellenlange documenten geproduceerd te worden, een briefing van 1 a 2 pagina’s is over het algemeen ruim voldoende. Dat kan overigens ook gewoon de briefing zijn die voor intern gebruik was geproduceerd, of bijvoorbeeld voor een klant van de opdrachtgever. Als sprake is van een gecombineerde foto-/videoshoot vind ik het ook nuttig om te weten wie mijn collega’s zijn en wat hun exacte plan en doel voor de dag is. Soms probeer ik van tevoren even contact met hen te hebben om bijvoorbeeld te informeren hoe zij hun uiteindelijke materiaal willen afwerken en of ze nog bijzondere creatieve keuzes hebben gemaakt in bijvoorbeeld lenskeuze of perspectief. Ik denk dat opdrachtgevers van beeldmakers best mogen verlangen dat die zich inlezen in de grote lijnen van het project en in de opdrachtgever.

2 - Timing en weer zijn alles

Bij producties gerelateerd aan sport moet vaak binnen bepaalde restricties gewerkt worden: locaties zullen niet altijd beschikbaar zijn en zodra met topatleten gewerkt wordt is hun agenda uiteraard doorslaggevend. Als er ruimte is om te kiezen, kan het moment van de dag waarop een productie wordt gedraaid echter een enorm verschil maken in de look van het eindresultaat. Zelf ben ik reeds lange tijd verknocht aan een redelijk laagstaande zon die voor tegenlicht zorgt. Dit geeft de beelden een filmische en warme uitstraling. Tevens is het zo dat wanneer de zon op zijn hoogst staat, aan het begin van de middag, deze erg lelijke schaduwen werpt op personen. Om deze reden geef ik er voor mijn eigen projecten de voorkeur aan om geen shoots te plannen tussen pakweg 11:00 uur en 16:00 uur. In de winter staat de zon uiteraard zelfs midden op de dag lager aan de hemel en luistert het iets minder nauw. Op bewolkte dagen maakt het moment waarop gedraaid of gefotografeerd wordt veel minder uit, maar zal het resultaat iets platter en saaier zijn.

Natuurlijk valt er bij het verslaan van een event of activatie weinig te kiezen wat betreft tijdstip of weersomstandigheden. Als er echter enige keuzeruimte is en/of het eindresultaat heilig is, zoals in het geval van een grote marketingcampagne, dan doen sportmarketeers er verstandig aan om bovenstaande tips in acht te nemen. Wel of geen zon, aan het eind van de middag of midden op de dag schieten kunnen een wereld van verschil maken in de sfeer die de beelden uitstralen.

3 - Maak een moodboard om zeker te weten dat fotograaf en opdrachtgever hetzelfde voor ogen hebben

Tijdens het bespreken van een concept voor een shoot proberen fotograaf en opdrachtgever af te stemmen wat er gemaakt gaat worden. Het onderwerp, locatie, eventuele modellen en de logistiek van de productie komen waarschijnlijk aan bod. Belangrijk is te realiseren dat je als opdrachtgever vaak een beeld in je hoofd hebt, dat voor jou volledig helder is. Het is echter gevaarlijk om er vanuit te gaan dat de fotograaf op basis van jullie bespreking exact hetzelfde plaatje in zijn hoofd heeft. Het risico is dat de beeldmaker op basis van de eerste informatie die je hem geeft snel zelf een voorstelling probeert te maken van hoe de beelden eruit gaan zien.

Voor dit potentiële misverstand bestaat een simpel en beproefd middel: maak via bijvoorbeeld Pinterest een moodboard. Het mooiste is het als dit moodboard een samenwerking wordt: de opdrachtgever plaatst er bijvoorbeeld een reeks beelden op, waarna de fotograaf dit aanvult. Dat kan ook zijn met beelden uit zijn eigen portfolio, het voordeel is dan dat je er als opdrachtgever op kan vertrouwen dat de fotograaf deze stijl inderdaad echt zelf kan schieten én dat hij begrepen heeft wat voor beeld je in je hoofd hebt. Het samenstellen van zo’n moodboard lijkt wellicht wat kinderachtig, zeker bij kleinere of simpele shoots, maar het wegnemen van alle onzekerheid over de uitkomst is wat mij betreft een voorwaarde voor een professionele productie.

Een truc die ik zelf af en toe toepas is om op zo’n moodboard ook beelden te plaatsen die juist niet aansluiten bij de uit te voeren shoot. Ik zoek deze beelden zelf, of vraag de opdrachtgever beelden te plaatsen die niet aansluiten bij zijn visie. Zo wordt ook van tevoren al afgestemd wat een onbevredigend resultaat zou zijn. Als dan ook nog concreet benoemd kan worden wat er mankeert aan die voorbeeldfoto’s, is een grote stap gezet. Zo kan bijvoorbeeld worden ondervangen dat een beeldmaker clichébeelden schiet als hij een onderwerp moet fotograferen of filmen waar hij nog niet zo bekend mee is.

4 - Bied de fotograaf de mogelijkheid een relatie op te bouwen met de atleet

Voor mij is het als fotograaf extreem belangrijk om goed overweg te kunnen met de atleten die ik fotografeer. Ik vind het erg fijn om vooraf even de tijd te hebben om kennis te maken met de personen die ik fotografeer. Dit laat het werkelijke fotograferen vaak veel soepeler verlopen. Ik merk dat het vertrouwen van een sporter in mij als fotograaf ons in staat stelt om beter samen te werken en bijvoorbeeld dezelfde actie vaker te herhalen om tot het optimale resultaat te komen, of om wat meer te experimenteren. In dat kader kan het ook enorm helpen als alle betrokkenen bij een productie van tevoren weten welke beeldmakers daar bij betrokken zijn. Stuur bijvoorbeeld de atleet eens vooraf al een link naar het portfolio van de fotograaf door zodat deze er vertrouwen in kan hebben dat het resultaat mooi zal zijn. Natuurlijk is het altijd maar afwachten of er werkelijk op de link geklikt wordt, maar alle kleine beetjes helpen.

5 - Stem tijdig moment en wijze van opleveren af

Mijn collega-beeldmakers zullen over het algemeen net als ikzelf ver willen gaan om opdrachtgevers tevreden te stellen en hun verwachtingen zelfs te overtreffen. Het is daarvoor erg nuttig om al voordat er beeld geschoten is te weten hoe en wanneer de foto’s gebruikt gaan worden. Zo lever ik zelf mijn foto’s altijd aan op hoge resolutie, maar voeg ik ook een map toe met de beelden in de ideale resolutie voor Facebook en Instagram. Dat is voor mij één minuut werk, terwijl een opdrachtgever de foto’s anders eigenhandig zou moeten verkleinen in bijvoorbeeld Photoshop. Laat de beeldmaker het jou als opdrachtgever hierin makkelijk maken!

Daarnaast is het afstemmen van oplevertermijnen ook cruciaal om niet voor vervelende situaties te komen te staan. Ik zal altijd mijn best doen foto’s zo snel mogelijk op te leveren en opdrachtgevers geen interne deadlines te laten missen, maar dan moet ik natuurlijk wel op de hoogte zijn van die deadlines. Moeten foto’s op een bepaalde dag meegenomen worden in een persbericht, op tijd ingepast worden in een layout voor drukwerk of wordt direct na de shoot een social media post gepubliceerd? Laat het de beeldmaker vooraf weten, dan plant die daar graag tijd voor in. Als dergelijke deadlines pas na de shoot worden gecommuniceerd bestaat het risico dat de fotograaf bijvoorbeeld een dag op locatie fotografeert en dit pas een dag later kan regelen.

Door goed en tijdig te communiceren kunnen beeldmakers en opdrachtgevers er voor zorgen dat het eindresultaat optimaal wordt. Sommige zaken zoals visuele stijl en moment van opleveren lijken overduidelijk maar zouden altijd duidelijk afgestemd moeten worden om misverstanden te voorkomen. Daarnaast is het werken met beeldmakers en sporters natuurlijk altijd een afweging tussen commerciële belangen, de agenda van de sporter en het visuele eindresultaat. Opdrachtgevers én fotografen kunnen echter door zo veel mogelijk rekening te houden met bijvoorbeeld het weer en tijdstip van schieten net dat kleine beetje extra toevoegen om tot een schitterende productie te komen.


Foto's: Bram Berkien