Voorafgaand aan de Olympische Spelen schoten de apps als paddenstoelen uit de grond. Alleen de ontwikkelaars met een doordacht plan wisten de aandacht van sportliefhebbers te trekken. Rabobank's Zin in goud en de NOS app voor Connected TV zijn twee voorbeelden als onderdeel van uitgebreide campagne. Lara Ankersmit, hoofd nieuwe media bij de NOS en Boy Sleddering, mede-verantwoordelijk voor de sponsoring, marketing en communicatie bij de Rabobank, lichtte de succesformule toe.
Een Olympische app, hoe is het idee ontstaan?
Vanuit onze ervaringen met het Rabosport platform en met het succes van de Vancouver app nog vers in het geheugen ontstond het idee om een app te ontwikkelen die de sportliefhebber zowel op locatie als thuis op te bank ondersteund bij de beleving van het Olympische event. De apps zijn een integraal onderdeel geweest van Begin tot Goud campagne. Sporters en fans deelde hun belevenissen via #ziningoud. Voor de iPhone app was er de unieke mogelijkheid om op locatie cashless te betalen en voor de iPad een compleet overzicht van interessante content en mogelijkheden voor interactie.
Waar zijn jullie tijdens de ontwikkeling tegenaan gelopen?
Tijdens de ontwikkeling loop je altijd tegen onverwachte situaties aan. In Vancouver hebben we bijvoorbeeld alle push notificaties handmatige moeten versturen. Mede door de ervaring met Rabo Cycling en Hockey weten we hoe mensen de interactie aangaan en hoe we die konden stimuleren/sturen. Bijvoorbeeld door het aanmelden laagdrempelig te maken via een Twitter login en de mogelijkheid om vrienden uit te dagen door wedstrijden voorspellen. Technisch gezien is Android een lastig platform.
Hoe vaak werd de app gedownload?
Totaal aantal pushberichten: 8996
Grootste aantal ontvangers: 111.000
Aantal downloads 5 t/m 21 juli: 1000 – 2000 keer per dag
Piek in aantal downloads 22 juli – 27 juli: 7000 keer per dag
Totaal aantal downloads: 131.665
Aantal openingen: 60.000 per dag
Totaal aantal openingen: 3.4 miljoen
Wat maakt de app uniek?
De app was een uniek integraal onderdeel van onze campagne waar het verhaal van de sporters van begin tot goud op bijzondere wijze in beeld werd gebracht. Een kernproduct van ons, betalen, werd op innovatieve wijze geïntegreerd en tijdens de Spelen maakte #ziningoud op een natuurlijke wijze onderdeel uit van de Olympische beleving. Sportliefhebbers konden de sporters van dichtbij meemaken en de Olympische ervaring delen.
Het verschil tussen iPhone en iPad
De iPhone app was ideaal voor onderweg voor op locatie en de iPad app perfect voor op de bank. In de basis waren beide apps hetzelfde: een overzicht van de hashtag #ziningoud en de documentaires van begin tot goud. De iPhone app had als unieke feature het cashless betalen en de iPad app benutte het brede scherm door overzichtelijk alle statistieken (op wedstrijdniveau) te tonen en interactie te stimuleren door bijvoorbeeld wedstrijden te voorspellen.
Waarom moet zin in goud winnen?
De app heeft de Olympische Spelenin de hand van de fan gebracht en het mogelijk gemaakt om zijn Olympische ervaring te delen. Tijdens de Olympische Spelen waren we nog geen partner in sport en daarom mochten we ons niet Olympische profileren. Toch zijn we in staat geweest om ons maximaal mee te genieten van de Olympische spirit.
Hoe is een jaar geleden het idee voor de app ontstaan?
In aanloop naar de Olympische Spelen in Londen vorig jaar ontstond eind 2011 het idee om vergelijkbaar met de website alle 12 livestreams uit Londen aan te bieden via het TV scherm. Niet alle sporten kunnen via Nederland 1 worden aangeboden en de laptop biedt een andere ervaring. Het EK en de Tour kwamen vlak voor de Olympische Spelen en waren de perfecte evenementen om te testen.
Waar zijn jullie tijdens de ontwikkeling tegenaan gelopen?
Er zijn ontzettend veel verschillende devices met allemaal een eigen ontwikkelplatform. De app werkt bijvoorbeeld ook op de Playstation en alle fabrikanten hebben een eigen manier van ontwikkelen. Daarnaast waren er een aantal uitdagingen rondom User Experience: bij Connected TV ben je afhankelijk van een afstandsbediening en je dus niet de gemakken van een muis. Tot slot is de review-periode voor het indienen van een Connected TV app bijvoorbeeld bij Samsung 6 tot 8 weken. Dit betekende dat we ruimschoots van te voren moesten indienen. Uiteindelijk is het allemaal ruim op tijd gelukt en hebben we in aanloop naar het EK en de Tour de France meer dan genoeg kunnen testen.
Wat is het bereik en de ontwikkeling van de Connected TV app?
Tijdens de Spelen ontvingen we 14.000 unieke bezoekers per dag
In totaal 200.000 bezoeken
Naast de BBC de nummer 2 op het gebied van Connected TV.
Wat maakt de NOS Connected TV app uniek?
De mogelijkheid en de ervaring om alle livestreams te bekijken op een TV-scherm. Technisch was het al mogelijk door een laptop aan een TV te koppelen maar met de Connected TV app is daar een laagdrempelige, toegankelijke en gebruikersvriendelijke omgeving aan gekoppeld. Alle livestreams zijn met een druk op de knop bereikbaar. Het idee is echt opgezet als innovatie project en niet om bereik te genereren. Een kijkje in de toekomst van TV.
Waarom zou de NOS Connected TV app moeten winnen?
Het project rondom de NOS Connected TV app is opgestart om te experimenteren en te innoveren op het gebied van hoe gebruikers veranderen en televisie content consumeren. De content wordt op een toegankelijke en laagdrempelige manier aangeboden en de leringen kunnen mee worden meegenomen naar volgende projecten.