Amsterdam Museum opent condoleanceregister voor Johan Cruijff

Met het overlijden van Johan Cruijff heeft Nederland één van haar grootste iconen in de sport verloren. Het Amsterdam Museum heeft daarom een condoleanceregister geopend voor alle Amsterdammers en bezoekers aan de stad. Sinds vrijdagochtend (10:00 uur) kan iedereen zijn herinneringen aan Nederlands' grootste voetballer in het condeleanceregister in de vrij toegankelijke Schuttersgalerij achterlaten. Ook zijn daar enkele voorwerpen van Cruijff te zien zoals de Gouden Bal uit 1974 en een fotoportret van Paul Huf. Het register is het gehele paasweekend geopend tijdens openingstijden van het Amsterdam Museum.

Johan, de Amsterdammer

Johan Cruijff heeft, als voetballer en als coach een ongekende stempel gedrukt op het karakter van clubs waar hij aan verbonden was. Zijn flair, eigenwijsheid, ondernemerschap en hart voor de samenleving maakten hem een geliefd persoon en een icoon voor de stad Amsterdam. Om die reden organiseerde het Amsterdam Museum enkele jaren geleden de tentoonstelling 'Johan & Ik', waarin duidelijk werd wat Cruijff voor zijn fans betekende. Bij het condoleanceregister wordt de bekende foto uit 1967 van Paul Huf tentoongesteld met teamgenoten Sjaak Swart, Piet  Keijzer en Klaas Nuninga. In de daaropvolgende jaren zouden de Ajacieden Europa en de wereld veroveren. Daarnaast zijn de Gouden Bal die Johan Cruijff in 1974 won en een miniatuurversie van de Europa Cup I uit zijn persoonlijke bezit te zien.

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad, over toen, nu en straks. Vier kernwaarden - ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap - vormen de basis van het DNA van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als haar maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren. Het Amsterdam Museum wordt structureel gesteund door de BankGiro Loterij en de Gemeente Amsterdam.

Condoleanceregisters in de Arena, Camp Nou en online

Naast de condoleanceregister in het Amsterdam Museum lieten duizenden Nederlanders al hun steun, verdriet en verwondering over het overlijden van de oud-voetballer op het internet achter. Zo opende Mensenlinq een online register, evenals Condoleanceregister.nl, Condoleance.nl en tal van andere websites. Daarnaast zijn er in de Arena en Camp Nou (stadion FC Barcelona) condoleanceregisters geopend, waar mensen berichten en bloemen kunnen achterlaten. Ook op social media was de hashtag #JohanCruyff donderdag wereldwijd trending, waarbij een groot aantal sportclubs, sporters en sportmerken hun verdriet deelden. Hieronder een greep van enkele tweets.