Atletiekunie wil met Hardloop Starterspoints 100.000 looproutes in kaart brengen

Iedereen die van hardlopen houdt heeft wel zo zijn/haar eigen favoriete rondje. Of het nu langs het kanaal, door de bossen, in hartje binnenstad, in het buitengebied of langs het strand is. We lopen vaak de route die ons goed ligt en waarvan we weten dat het een mooie afstand is. Het zoeken naar een nieuwe looproute vermijden we vaak, omdat het aardig (voorbereidings)tijd kost en de meeste mensen het liefst gelijk starten zodra ze de deur uit gaan. Maar wat als je nu op een kaart de mooiste routes bij jou in de buurt kan bekijken? Met 'Hardloop Starterspointsmoet dat binnenkort mogelijk zijn! Samen met alle recreatieve lopers in Nederland hoopt de Atletiekunie de komende maanden 100.000 looproutes in kaart te brengen.

100.000e deelnemer Start to Run

Aanleiding voor de ontwikkeling van Hardloop Starterspoint is de 100.000e deelnemer aan Start to Run. Met Start to Run kun je voor €47,50 zeven weken lang op zaterdagochtend deelnemen aan een van de gezamenlijke trainingen (op 145 locaties in het land).  Met trainingen van een professionele coach, een hardloopshirt, trainingsschema's, enkele magazines en een gratis lidmaatschap bij de bond (voor vier maanden) wordt je klaargestoomd om 20 à 25 minuten aaneen te lopen. Het concept van de Atletiekunie bleek een grandioos succes te zijn: ruim 100.000 beginnende hardlopers namen al deel aan de looptrainingen van de bond. Met Hardloop Starterspoint hoopt de Atletiekunie binnenkort de massa te bereiken, door het lopen voor iedereen eenvoudiger te maken.

Werken aan één groot database

De bond geeft aan dat het met Hardloop Starterspoint vooral beginnende lopers beter op weg wil helpen. Door mooie en veilige routes, die passen bij de wensen van de hardloper in kaart te brengen, te visualiseren en te delen. De komende maanden zal de Atletiekunie alle hardlopers oproepen om ook hun Hardloop Starterspoints met routes in te sturen. Zodat gezamenlijk wordt gebouwd aan een database waarin voor iedere hardloper rondjes in de buurt te vinden zijn. Daarnaast is het voor de bond een eerste stap om ook in de toekomst aanvullende diensten aan te kunnen bieden. Patrick Aris, coördinator Loopsport bij de Atletiekunie: “We kijken er naar uit om samen met alle hardloopliefhebbers deze mijlpaal te vieren (100.000e deelnemer Start to Run, red.) en te bouwen aan een groot hardlopers routenetwerk. Met wellicht in de toekomst ook functies waarmee hardlopers gemakkelijk hardloopmaatjes kunnen vinden, want het blijkt toch vaak: hardlopen houd je het best vol als je het samen doet."

Gaat de bond zijn eigen koers varen of samenwerken met andere partijen?

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de looproutes de gloednieuwe website Hardlopen.nl gaan verrijken met nieuwe informatie. Met Hardlopen.nl wil de bond 1,3 regelmatige lopers aanspreken en gaan servicen met gratis diensten. Zo is het op een kaartje al mogelijk om te bekijken welke loopclubs er in de buurt zijn. Het werven van leden is echter niet het belangrijkste doel van het nieuwe platform. Het opbouwen van een database heeft een veel grotere meerwaarde voor de bond, omdat het dan precies in kaart heeft hoe groot de loopmarkt in Nederland is en deze data kan gebruiken om tot nieuwe verdienmodellen te komen. Het aanbieden van looproutes kan daarbij een grote aantrekkingskracht hebben, maar zal niet genoeg zijn om de miljoen lopers te bereiken. Daarnaast is het nog de vraag of de sportbond alle diensten zélf aan gaat bieden of gaat samenwerken met bestaande platforms. Immers heeft Looptijden.nl bijvoorbeeld al een kaartje met een groot aantal looproutes, terwijl het concept rond Loopmaatjes al langer bestaat en inmiddels een grote community heeft opgebouwd. Al met al zullen we de ontwikkelingen rond Hardlopen.nl en de nieuwe koers van Atletiekunie de komende periode goed in de gaten gaan houden.. 


Foto: Flickr (CC) 27702064@N02