Marleen Molenaar over de Eredivisie Vrouwen: 'Er moet een krachtig plan komen'

Vrouwenvoetbal is sinds de gewonnen EK-finale in eigen land populairder dan ooit tevoren. Marleen Molenaar is één van de voorvechters van de sport, was zelf international en zette het vrouwenvoetbal bij clubs als AZ en Ajax op de kaart. Ze schoof 30 januari aan bij de BV Sport om haar licht te laten schijnen over Oranje, Eredivisie Vrouwen en de toekomst van de sport.

Molenaar, dochter van AZ-oprichter Cees Molenaar, is vrijwel haar hele leven al betrokken bij voetbal. Ze schopte het tot international en was naar haar sportieve carrière manager vrouwenvoetbal bij zowel AZ als Ajax. Molenaar volgt de sport uiteraard nog op de voet. "Het is natuurlijk fantastisch dat er een EK in eigen land was en dat je het toernooi dan ook nog wint. Daarom hebben we nu goud in handen. Er moeten stappen worden gemaakt."

Molenaar benadrukt de rol van de Eredivisie Vrouwen in het succes van de Oranjevrouwen en stoort zich aan de negatieve berichtgeving over de competitie. "Bijna alle huidige internationals hebben in de Eredivisie Vrouwen gespeeld. Daarom moeten we alle kracht en energie steken in een goed plan om de competitie verder te brengen. Daar moeten ook de BVO’s bij betrokken worden. Het kost geld om een goede vrouwentak op te zetten, maar je kunt je ook op andere manieren inzetten."

Sponsors voor vrouwenvoetbal

Molenaar pleit voor een krachtig plan waar alle BVO’s in participeren. "Ik heb nog geen contact gehad de KNVB, maar ik zou graag meedenken over de toekomst van de Eredivisie Vrouwen. Het moet mogelijk zijn de spelers net onder de top terug naar Nederland te halen. Maar dan moet de competitie er wel goed uitzien en een goede uitstraling hebben. Natuurlijk speelt geld een rol. Daarom hoop ik dat sponsors zien wat de steun aan het vrouwenvoetbal teweeg kan brengen en dat als merken met clubs om tafel zitten dat ze eisen dat een bepaald percentage van het sponsorgeld naar vrouwen gaat."

W-series

In de BV Sport ging het ook nog over de W-series, een klasse in de autosport speciaal voor vrouwen. Het kampioenschap heeft als doel de deelname van vrouwen aan autosportkampioenschappen te bevorderen. De kans is groot dat er meerdere Nederlandse vrouwen mee zullen doen aan de W-series. Vier coureurs hebben de eerste selectieweek overleefd en maken nog kans op een plek in de nieuwe competitie.

BV Sport

In de BV Sport nemen sportmarketinggoeroe Frank van den Wall Bake en Robert Denneman de luisteraar mee in de wereld van de geldstromen in de sport. Met studiogasten, telefonische interviews, achtergronden en mooie anekdotes uit het heden en verleden.

De BV Sport is er iedere woensdag van 15.00 tot 16.00 uur. Elke uitzending levert SPORTNEXT een bijdrage aan het programma.

Headerfoto: Federico Guerra Moran / Shutterstock.com

Luister de uitzending hieronder terug: