Nederlandse voetbalclubs tellen niet meer mee in Europa (deel 2)

De afgelopen jaren hebben wij met name talentvolle spelers opgeleid voor de grote competities in Europa. Steeds vroeger nemen ze de benen naar het buitenland waar een smak geld op hen ligt te wachten. En op meneer de zaakwaarnemer die lachend rijk wordt. Anno 2014 gaan onze talenten zelfs naar de voormalige Oostblok landen waar ze veel meer kunnen verdienen dan in de Eredivisie. Aan de andere kant kiezen talenten uit het buitenland steeds minder vaak voor onze competitie om zich te ontwikkelen.

Lees hier deel 1 van: Nederlandse voetbalclubs tellen niet meer mee in Europa

De tijden van Romario en Ronaldo liggen ver achter ons. Voetballers van het kaliber Suarez komen ook niet meer naar Nederland. Dit leidt ertoe dat het niveau in de Eredivisie hard achteruit is gehold. Niet dat wedstrijden niet meer leuk zijn. Door de vele fouten die gemaakt worden en doordat de grote clubs er niet meer echt bovenuit steken, zijn de meeste wedstrijden spannend en vermakelijk. Het lage niveau in de vaderlandse competitie leidt er toe dat we in Europa niet meer mee tellen. In Europese wedstrijden ligt de lat vele malen hoger. Veel te hoog blijkt. Konden we ons vroeger nog meten met een Real Madrid of Bayern München, nu zijn Ludogorets (Bulgarije) en zelfs het nietige FC Differdange 03 uit Luxemburg ons te machtig.

Natuurlijk. Het Nederlands Elftal presteert al jaren uitstekend. Maar dit doet het vooral met spelers die al jaren in het buitenland spelen. Zo speelden er in de finale op het WK 2010 slechts 3 spelers uit de Eredivisie in de basis. Van Gaal doet momenteel verwoede pogingen om te verjongen. En hij selecteert steeds meer spelers die in de Nederlandse competitie actief zijn. Ik voorspel dat dit niet tot het gewenste resultaat leidt. Nederland heeft en zal altijd talent blijven voortbrengen. Onze jeugdopleidingen kunnen nog steeds concurreren met grote buitenlandse clubs. Alleen worden deze talenten pas echt goed als ze in het buitenland voetballen. Van Persie en Robben zijn goede voorbeelden in dit kader.

De Eredivisie is dus verworden tot een competitie die talenten opleidt en ontwikkelt voor het buitenland. Net als onze Eerste Divisie (Jupiler League) kun je onze hoogste divisie positioneren als een kweekvijver. Net even wat anders dan in de jaren ’70 toen Nederland de voetbalwereld domineerde. Dat er nog ooit een Nederlandse club de Champions League wint, is een utopie. Voetbal is ‘big business’ en geld zal alleen maar belangrijker worden. En geld bepaalt het resultaat. Omdat voetbal een mondiale sport is, kunnen wij als relatief klein land de achterstand nooit meer inhalen. Ik voorspel dat onze concurrentiepositie alleen maar zwakker zal worden. Europese landen met opkomende economieën als Turkije zullen ons gaan inhalen.

Laten we hopen dat het anders gaat lopen. Dat voetbal weer onvoorspelbaar wordt. Dat er in de Champions League volop verrassingen plaatsvinden. Laten we blijven dromen! En laten we blijven genieten van het spelletje. Ondanks het feit dat het gewoon om de knikkers gaat.

Afbeeldingen: Flickr (CC) FMP - Antoon