Noodlijdend VoetbalTV start rechtszaak tegen 'besluiteloos' AP

VoetbalTV van de KNVB en Talpa klaagt de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) aan. Het videoplatform verkeert vanwege het uitblijven van een eindoordeel van de AP in financiële problemen. Als er nog langer niets gebeurt, dan zou op uiterlijk 1 september het doek vallen voor VoetbalTV dat wedstrijden uit het amateurvoetbal in beeld brengt.

VoetbalTV bestaat sinds 2017. Het bedrijf maakt met behulp van ‘slimme’ camera’s automatische videoregistraties van amateurwedstrijden, bij zowel de senioren als jeugd vanaf 13 jaar. Via het videoplatform kunnen spelers, trainers, coaches, scheidsrechters en fans hun mooiste voetbalmomenten bekijken en delen. De beelden zouden gesponsord zijn en de clubs zouden delen in de inkomsten.

De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde echter dat spelers zonder nadrukkelijke toestemming van henzelf niet gefilmd mogen worden. Kinderen onder de dertien mogen zelfs helemaal niet in beeld.

In een persbericht laat VoetbalTV weten dat het in onzekerheid verkeert omdat de AP de eigen termijnen allemaal heeft laten verstrijken. Deze onzekerheid maakt het onmogelijk om de schaalgrootte te bereiken die nodig is om kostendekkend te worden. In afwachting van de eventuele consequenties van de AP, kan VoetbalTV namelijk geen nieuwe contracten afsluiten met clubs en sponsors. De afgelopen maanden was de start-up al genoodzaakt afscheid te nemen van meer dan 65% van haar medewerkers.

Vertrouwen

Maarten Hoffer, directeur van VoetbalTV: “We hebben meermaals de urgentie aangegeven bij de AP. Al voor de coronacrisis lieten ze alle deadlines verstrijken. Wij willen zo snel mogelijk met de AP in gesprek over wat er wél kan, iets wat we al 1,5 jaar proberen. Ze behoren namelijk ook een voorlichtende rol te hebben. Wij hebben begrip voor hun problemen getoond, maar door helemaal niets te doen laten ze een jonge onderneming twee jaar na de start langzaam kapotgaan. Zo’n houding is gezien de druk op de economie ook niet te verantwoorden.”

De AP heeft eerder een rapport van bevindingen aan de start-up verstrekt met daarin een negatief oordeel over de verwerking van persoonsgegevens. Dit oordeel aanvechten is pas mogelijk als ook de consequenties hiervan door de AP worden bekendgemaakt, maar die stap wordt nog niet gezet.

“Talloze mensen filmen alles wat ze meemaken, maar met VoetbalTV wordt dit voor hen op het voetbalveld gedaan op een manier die voldoet aan de privacywetgeving. Wij voelen ons daarbij gesteund door privacy experts en juristen en hebben er dan ook alle vertrouwen in dat een rechter de AP zou terugfluiten als we hun besluit konden aanvechten”, aldus Hoffer.

KNLTB

Eerder dit jaar maakte de KNLTB al bekend een rechtszaak te starten tegen de AP. De AP oordeelde dat de KNLTB de gegevens van leden onrechtmatig heeft verstrekt aan derden en legde de bond daarom een boete op van 525.000 euro. De KNLTB heeft meermaals bepleit dat het volledig binnen de regels heeft gehandeld, maar vond geen gehoor bij de AP. En dus stapte de bond naar de rechter.

Headerfoto: Shutterstock.com