Breedtesport in London: running

Op mijn weg naar de universiteit kom ik ze geregeld tegen, tussen de duizenden toeristen ook, en ook de parken kunnen het niet ontgelden: hardlopen is razend populair in Londen, al dan niet de meest beoefende sport. England Athletics stelt dan ook dat 1.9 miljoen mensen 1 keer per week een run maken in Engeland. En de organisatie heeft een plan opgesteld om dit aantal met 500.000 wekelijkse nieuwe hardlopers te laten groeien tot en met 2017. Een ambitieus streven!

Een voordeel van de hardloopsport is dat de sport redelijk ongestructureerd is. Iedereen kan zelf bepalen wanneer en waar ze gaan hardlopen, je hoeft geen lid te zijn van een club en met alle opkomende technologieën, zoals mapmyrun en runkeeper, wordt het tracken van je runs een motivatie op zichzelf.

Het mooie aan London vind ik de talloze initiatieven door burgers om running clubs op te richten en (gratis) aan te bieden aan Londenaars. Zelf heb ik mij aangesloten bij London CityRunners. Een club die razendsnel groeit en acteert in de omgeving van de Tower Bridge. Elke week is er een 6k en een 11k run die je langs de mooiste plekken van central London stuurt. Daarnaast is er ook een variant op de British Military Training (ook wel: Boot camp) met specifieke oefeningen om de loopsnelheid te verbeteren. City Runners is in no time uitgegroeid tot meer dan 1800 leden en blijft snel doorgroeien. En de communicatie gaat via Facebook en is gericht op informatie rondom trainingen en wedstrijdinformatie en verslag.

Een ander geweldig initiatief wat wekelijks door heel de wereld wordt georganiseerd is de Parkrun. Voor zover ik weet nog niet in Nederland, maar dit wereldwijde initiatief verenigt al meer dan 800.000 runners en in Londen met haar vele parken is dit een populaire activiteit. Zaterdag rond een uur of 9 zijn talloze parken het decor van een 5k run wat is opgezet door een landelijke team, maar invulling aan wordt gegeven door lokale vrijwilligers die het zelf organiseren. Meedoen is simpel: via de website kan er worden ingeschreven en wordt er een barcode toegestuurd die tijdens de parkrun gescand wordt. De informatie is vervolgens terug te vinden op je eigen digitale profiel en hier wordt alle info bijgehouden.

Dit zijn maar twee van de vele initiatieven die hardlopend Londen kent. Nu is hardlopen ook in Nederland, en waar ook ter wereld, erg laagdrempelig en wordt door veel mensen uitgeoefend zonder tussenkomst van een bond. Wat ik in Londen bewonderenswaardig vind is het grote commitment van de lokale bevolking om deze initiatieven op te richten en tot een succes te maken. De digitalisering en social media heeft hier zeker aan bijgedragen. Hierdoor is het mogelijk een platform te creëren en een ongeorganiseerde sport als hardlopen toch steeds meer te verenigen.

Afbeeldingen (CC): Tom Page