Crisis in sportsponsoring?

Het moet de sportwereld rauw op het dak gevallen zijn vrijdag. De Rabobank verlaat de sportsponsoring nu definitief en de paardensport en de wielersport mogen op zoek naar nieuwe geldschieters. Een paar uur later meldde verzekeraar Univé dat er een eind komt aan 15 jaar met het logo op het zeer Friese shirt van de SC Heerenveen. Crisis op de sponsormarkt? Welnee! Het business-model van de sport zal de komende jaren compleet gaan veranderen. Waar blijft de zo nodige samenwerking tussen financiële topmannen, sport en media? Waarom gaat Nederland niet voorop lopen in de nieuwe financiering van de sport?

De reflex in de media was zaterdag weer net zo voorspelbaar als het grijze weer in deze decembermaand. Crisis in sportsponsoring. Bedrijven haken af. Het blijft bizar om te zien hoe conservatief er in de media en in de sportwereld wordt gereageerd als de zoveelste grote geldschieter afhaakt en niemand de big pictureziet waarop duidelijk wordt dat de miljoenen de sport uitstromen en dat er heel andere business-modellen gaan ontstaan.

Neem de samenwerking tussen Ajax en Ziggo. Iedere insider weet dat dat maar weinig met exposure en logo’s te maken heeft, maar veel meer met een stroom aan unieke content vanuit de meest spraakmakende voetbalclub van Nederland en de mogelijkheid om met die exclusieve verhalen vanuit de catacomben van de Arena een fanbase te activeren of om exclusieve programma’s via het sportkanaal van Ziggo te distribueren.

In de bestuurskamers van de grote corporates is nog geen streep door de sport gezet, maar de conservatieve sportwereld zal ook eindelijk bij de bedrijven de what’s in it for me vraag moeten beantwoorden en dan meer moeten presenteren dan de lijstjes met uitzendtijden op tv en andere exposure van voor de digitale revolutie.


V.l.n.r.: Ivan Basso & Steven de Jongh - Foto: @Tinkoff_saxo

Ook het MVO-denken door Nederlandse corporates zal door de sport moeten worden opgepakt, het risico van reputatie-schade door Social Media en de oneindige mogelijkheden van het activeren van een fanbase door big data. Door het tijdperk van logo-plakken is een streep gezet en de lucratieve 1-2 tussen sport en bedrijfsleven moet een volwassen business-relatie worden.

De digitale wereld van 2015 vraagt van de sport een compleet nieuwe oriëntatie. Ik ben benieuwd naar de ambities van de internationaal hoog aangeschreven Nederlandse wielerploegleider Steven de Jongh van Tinkoff-Saxo die niet alleen leadership opleiding op Nyenrode doet, maar ook met ervaren zakenmensen druk aan het nadenken is over een Nederlandse profwielerformatie waarbij op basis van een zakelijk business-model wordt gewerkt. Het gaat dan om investeringen van beleggers, fijnmazige fanbase-marketing, tv-rechten en in plaats van sponsoring een zakelijke relatie met Nederlandse bedrijven. Via uitgekende mediastrategie kan er via Social Media en bijvoorbeeld YouTube rechtstreeks met de fans worden gecommuniceerd en kan er ook 'branded content worden geproduceerd.

Een belangrijke rol in het bedenken van nieuwe business modellen kan er voor de door minister Schippers ingestelde projectgroep SportInnovator zijn. Waarom niet de belangrijkste sportbestuurders, topeconomen, sportmarketeers en media-goeroes bij elkaar zetten om van Nederland het Silicon Valley te maken van de sport & business? Een Deltaplan om de sport en breedte sport overeind te houden door een bundeling van krachten. Zakelijke alternatieven voor sportsponsoring bedenken. Soms kan de toekomst heel uitdagend zijn…


Foto: Rabobank & Twitter @tinkoff_saxo