De 30 rijkste voetbalclubs ter wereld; Manchester United blijft koploper

In Engeland wordt binnenkort bekend wie de uitzendrechten van livewedstrijden en samenvattingen in de Premier League heeft gewonnen. De bestuurders van de clubs in ‘s werelds rijkste voetbalcompetitie gaan ervanuit dat er ook in deze nieuwe cyclus van drie jaar (vanaf seizoen 2019/2020) een recordbedrag voor de rechten wordt neergeteld door partijen als Sky, BT Sports en de BBC. Mede dankzij de astronomische bedragen die worden betaald voor de tv-rechten is Manchester United voor het tweede jaar op rij de rijkste voetbalclub ter wereld, voor Real Madrid en FC Barcelona.

De 'Mancunians' hadden over het seizoen 2016/2017 een totaal aan inkomsten van 676,3 miljoen euro. Dat blijkt uit het rapport Football Money League, dat Deloitte voor de 21e keer heeft uitgebracht. De totale inkomsten van de twintig best verdienende clubs - exclusief transferopbrengsten - stegen met 6 procent naar een recordhoogte van 7,9 (!) miljard euro.

Deloitte brengt jaarlijks de financiële geldstromen in de voetbalmarkt in kaart en maakt een lijstje met de 30 rijkste clubs. Voor het tweede jaar op rij voert Manchester United de lijst aan. De 'Red Devils' zagen de inkomsten wel licht dalen met €13 miljoen vanwege de zwakke pond. In ponden boekte de club een winst van 65 miljoen (581,2 tov 515,3).

United heeft de eerste plek vooral te danken aan de inkomsten uit de UEFA Europa League. De Engelsen versloegen Ajax in de finale en kregen €44 miljoen bijgeschreven van de Europese voetbalbond. Op commercieel gebied is Manchester United een van de meest succesvolle voetbalclubs ter wereld. Bijna de helft van de inkomsten komt uit sponsoring.

Real Madrid

Real Madrid is de nieuwe nummer 2 in de Money League. De Spanjaarden achterhalen rivaal FC Barcelona. De inkomsten groeiden met meer dan €50 miljoen tot €674,6 miljoen. Met name de winst van de Champions League bracht de meest gevolgde club op social media veel succes. Barcelona moet met €648,3 miljoen aan inkomsten genoegen nemen met de derde plek.

De top vijf wordt gecompleteerd door Bayern München (€587,8 miljoen) en Manchester City (€527,7), beide clubs behouden dezelfde positie als vorig jaar.

De top twintig bestaat nu uit maar liefst tien Premier League-clubs, drie clubs uit Spanje, drie clubs uit Duitsland, drie clubs uit Italië en één uit Frankrijk. Zenit Sint-Petersburg is uit de bovenste regionen verdwenen, waardoor er alleen maar clubs uit de 'traditionele top vijf' in de lijst staan.

Voorspelling

Gezamenlijk zagen de twintig rijkste clubs hun inkomsten oplopen naar 7,9 miljard euro. Een stijging van 500 miljoen euro, oftewel 6 procent. De opbrengsten uit televisierechten zijn dit jaar hoger dan de inkomsten uit commercie. Deloitte verwacht dat volgend jaar de barrière van 8 miljard euro wordt doorbroken dankzij de televisiedeal in de Premier League, stijgende overwinningspremies bij de UEFA en nog hogere inkomsten uit sponsoring.

ZIE OOK: Nederland snapt niets van tv-rechten, helemaal niets

Ajax

Net zoals in voorgaande jaren ontbreken Nederlandse clubs in de lijst. De afstand tot de Europese top wordt alleen maar groter. Ajax was in 2014 met 107,6 miljoen euro aan inkomsten de laatste Nederlandse club die de top dertig haalde (27). Benfica sluit nu de lijst af; de nummer dertig komt uit op 157,6 miljoen euro.

Ajax draaide afgelopen seizoen wel de hoogste omzet in de Eredivisie met 118,2 miljoen euro, wat een recordbedrag was voor een Nederlandse club.

De 'kleine' Engelse clubs Crystal Palace (26), West Bromwich Albion (27), Bournemouth (28) en Stoke City (29) staan ook in de top dertig. Zij noteerden een omzet van meer dan 150 miljoen euro.

Bekijk het volledige Football Money League 2018 rapport


Headerfoto: Shutterstock.com