De evolutie van de Nike+ Run Club

In december 2012 schreef ik mijn allereerste artikel voor SportNEXT over de Nike+ Run Club (NRC) in Amsterdam. Drie maanden daarvoor was Churandy Martina er om de run club feestelijk te openen. Ik sloot destijds mijn artikel af met: Ik ben benieuwd wat we de komende tijd nog meer kunnen verwachten van de Nike+ Run Club Amsterdam en hoe dit concept zich verder zal ontwikkelen in Nederland.Nu zo’n 3.5 jaar later is het een mooi moment om terug te kijken naar de ontwikkelingen in de laatste jaren.

Global not local

In 2012 was de identiteit van de Nike+ Run Clubs wijd verspreid en zoals ik destijds schreef had Amsterdam een volledig andere uitstraling dan Barcelona. Inmiddels is dat sinds enige tijd opgelost en vind je de Nike+ Run Clubs in 42 steden over de wereld. Elke stad heeft hetzelfde uitgezette programma. Als je dus bijvoorbeeld op vakantie gaat kan je gemakkelijk meedoen aan een sessie in een andere stad. Kortom, het hele concept rondom de run clubs is gestroomlijnd. Dit is gebouwd op een aantal trainingen die voor elke stad hetzelfde zijn. De grootte van de stad bepaald in grote mate hoeveel trainingen er zijn, maar elke stad heeft in principe drie trainingen. Deze zijn: Ready Set Go (voor beginners), Home Run (alle niveaus) en de Speed Run (snelheidswerk voor alle niveaus). Daarnaast hebben sommige steden nog een duurloop en ochtend hardloopsessies.

LEES OOK: Nike+ Run Club verovert Amsterdam - Blog Cristiaen Schaap (10 december 2012)


NRC Summit in Berlijn - Foto ©: Instagram Marit van Luttervelt (links) & Max Menning (rechts).

Een van de pijlers van de run clubs is dat elke loop een doel heeft en dat komt ook duidelijk terug in dit weekprogramma. Dat is wat volgens mij nu precies veranderd is. Zoals ik zie begonnen de Nike+ Run Clubs als een plek waar mensen heen gingen om in een groep te lopen. Dat is nu nog steeds zo, maar de focus ligt veel meer op het beter worden. Het helpen van hardlopers om beter te worden en hardlopers helpen om zichzelf uit te dagen. Grootste voorbeeld hiervan is de Global Head Coach  die Nike heeft aangesteld: Chris Bennett. Zijn aanstelling geeft duidelijk aan hoe belangrijk Nike de run clubs vindt. Om te zorgen dat iedereen op 1 lijn zit organiseert Nike ook regelmatig Coach- en/of Pacer-dagen. Via workshops en hardloopsessies wordt uiteengezet wat de bedoeling en de gedachte achter Nike+ Run Club is. Rondom de lancering van de nieuwe schoen van Nike, de LunarEpic, was er zo’n tweedaagse sessie in Berlijn.

Amsterdam

Dat is wat mij betreft ook waar de Nike+ Run Club voor zou moeten staan: een betere versie van jezelf maken. Ik ben benieuwd hoe het zich nog verder gaat ontwikkelen, maar Nike is goed op weg. Het is natuurlijk ook de ideale manier om lopers aan je merk te binden. Ik merk aan alles dat Nike het nu serieuzer neemt dan hiervoor. De laatste twee losse evenementen lieten dat uitstekend zien, ten eerste had je Dafne’s Speed Run en daarnaast Move With Hart. Beide events waren sterk georganiseerd en vrijwel iedereen was er enthousiast over. In het verleden keken mensen in Nederland toch vaak naar hoe gelijkwaardige evenementen in andere landen in Europa werden georganiseerd. Kortom, Nike is met zijn Run Clubs op de goede weg en ik ben benieuwd wat de toekomst biedt!


Dafne's Speed Run - Foto ©: Nike Running


Foto header: Nike Running.