De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken deel 6, de Garmin 920XT

Na al eerder de Fēnix van Garmin te hebben besproken is het nu de beurt aan het paradepaardje voor de multi-duursporters, de 920XT. Garmin was een van de eerste bedrijven dat een GPS voor hardlopers op de markt bracht, de Foretex 101. Die had nog de omvang van een iPod en was zeker niet bedoeld om de hele dag te dragen. Inmiddels zit er veel meer in een veel kleiner model en zijn we dus beland bij de 920XT (XT staat voor Cross(X) Training). De 920XT is het eerste GPS horloge van Garmin met kleurenweergave, dit wordt bijvoorbeeld functioneel toegepast in de weergave van het pasritme bij het hardlopen, waar verschillende zones zijn weergegeven. De 920XT kan veel, heel veel.

Lees ook: De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken deel 2, de Garmin Fenix 2

Het is eigenlijk een combinatie van de 910 en de Fēnix. Zwemmen (binnen en buiten), fietsen (gecombineerd met cadansmeter en/of powermeter) en hardlopen zijn de bekendste en belangrijkste functies. Voor het hardlopen is de band van de Fēnix overgenomen, waardoor er nu ook registratie van pasritme, verticale oscillatie en grondcontacttijd mogelijk is. Dit zijn belangrijke gegevens waar je op kunt trainen. Met de ingebouwde metronoom kun je extra trainen op behoud van pasritme, ook als je vermoeid raakt.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere sportprofielen met vooraf toegekende schermen toegevoegd (b.v. binnen hardlopen en fietsen, kracht) en kun je ook zelf profielen definiëren (b.v. skeeleren of ATB). Door de ingebouwde sensoren kan je ook op de loopband je snelheid en afstand laten registreren. Dat lijkt wat overdreven omdat de loopband dat ook doet, maar het heeft als voordeel dat de waardes meteen online staan via Garmin Connect. En als je niet op een loopband loopt maar bv een indoorhal dan weet je dat niet. Een test door mij en een collega wees uit dat als je loopt zoals je normaal loopt de Garmin redelijk accuraat is (gedaan op een loopband, 6 km werd 6,2 km).

De 920XT heeft ook een ingebouwde stappenteller, net als de Polar V800. Dat is prettig om te controleren of je ook zonder sporten wel aan voldoende beweging komt. Jammer is wel dat de slaapregistratie via een knop gaat en niet automatisch zoals bij de V800. Een recente toevoeging aan de mogelijkheden van de 920XT zijn de apps die je aan je toestel kunt toevoegen. Zo kun je een aangepaste wijzerplaat toevoegen, maar ook aangepaste data velden. Meer serieuze, als afstand tot start maar ook wat meer ludieke als ‘beers earned’.

De GPS werkt nog steeds zeer goed, controle op een atletiekbaan door het lopen van 1000 meters geeft maximaal 10 meter afwijking naar boven of beneden. Ook kun je nog steeds heel makkelijk van de ene sport naar de andere sport wisselen, waardoor de 920XT automatisch overstapt naar multisport modus, en sinds kort wordt die training dan ook als mulitsport opgeslagen is Garmin Connect, iets wat de Polar V800 niet doet.

Heel fijn is wel dat de 920XT synchroniseert via WiFi. Als je eenmaal de connectie hebt gelegd synchroniseert hij meteen zodra je bij je thuisnetwerk bent en staat het meteen online.

Al met al kunnen we concluderen dat Garmin met de 920XT de verwachtingen waarmaakt en een nieuwe stap heeft gezet in de ontwikkeling van GPS sporthorloges. Er zijn weer veel nieuwe mogelijkheden toegevoegd, je kunt hem nu echt ook dagelijks dragen (GPS schakelt automatisch uit waardoor batterij wordt gespaard). Een mooie toevoeging zou nog zijn het automatisch registreren van slaap. En tot slot nog één kleine ‘ergernis’, de functie Autolap op positie is niet meer aanwezig, het zou heel fijn als Garmin die mogelijkheid weer toevoegt.

Lees ook: De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken deel 5, de TomTom Multi-Sport Cardio