Op 10 april organiseren we met Sportnext een dag over de toekomst van de sportvideo bij het Rotterdams Sportfilmfestival. Sportvideo is de afgelopen 10 jaar compleet veranderd en vooral enorm gegroeid. Dat komt voornamelijk door twee zaken: YouTube en betere camera’s.
YouTube heeft voor ongekende (en gratis!) distributie van video gezorgd. Video is tegenwoordig op elk device te kijken en sport wordt al lang niet meer alleen op TV bekeken. Vooral de mobile video maakt een enorme groei door, mede door verbeterde mobieltjes en beter mobiel internet. Simpel gezegd, sportvideo is uit de huiskamer verdwenen en een individueel fenomeen geworden, behalve als het om grote sportevenementen gaat waar kijken met vrienden of familie als (pop)cultuur gezien kan worden.
Betere camera’s zijn vooral GoPro’s en de camera’s op diezelfde mobieltjes. Wat opvalt aan beide type camera’s is dat ze vooral tot ontwikkeling van individuele videocontent hebben geleid. De video selfie is een van de meeste opvallende genres van de veranderde sportvideo. De – individuele – actiesportvideo is hiervan het poster child. Deze video gaat helemaal over een individu en zijn (of soms haar) prestaties. De actiesporters waren de eerste die point of view (POV) video en mindere kwaliteit van mobiele camera’s omarmden. Dit deden ze gedreven door nieuwe kansen om hun sportbeleving te commercialiseren en vanuit een subcultuur waar het delen van prestaties onder elkaar altijd essentieel was. Dit ging via (papieren) magazines en er was geen massamediale aandacht voor actiesport. Omdat er geen TV-aandacht voor de actiesporten was, was er nauwelijks commercieel belang en was innovatie vanzelfsprekend. De subcultuur van papieren magazines en de individualiteit van de sportbeleving en verslaglegging paste als een handschoen bij opkomende sportvideo op internet.
Lees alle columns van: SportAmerika
Teamsporten, de grote vier uit de VS maar ook ons voetbal, blijven ernstig achter. Niet alleen vanwege de angst voor innovatie, die direct voorkomt uit de commerciële belangen van TV, maar ook vanwege het formaat van de camera’s. Stadionsporten zijn zeer efficiënt voor TV-registratie met dure, vaste, camera’s en bieden zeer hoge kwaliteit video. De nieuwe camera’s zoals GoPro en iPhone worden steeds beter, maar kunnen niet concurreren met de vaste opstelling in een stadion. Daarnaast zijn de camera’s te gevaarlijk op het veld: een GoPro op het lijf van defender bij basketbal of football is een gevaar voor de gezondheid van de andere atleten.
Beide argumenten zijn van tijdelijke aard. De kwaliteit van de camera’s springt vooruit en ze worden veel kleiner. Binnenkort zijn de camera’s onzichtbaar verwerkt in de kleding van de atleten. Dan zal de sportvideo van de toekomst ook zijn intrede in de teamsport doen.
Lees alles over: March Madness in het nieuwe SportAmerika Magazine #12
Afbeeldingen (CC): The Video Wire - VideoandFilmMaker