De toekomst van relatiemarketing in de sport

Een blik naar buiten over De Bosbaan, het terrein van het WK roeien, is veelzeggend: de tijden van champagne in de VIP-loges liggen ver in het verleden. Uitnodigingen worden steeds vaker niet beantwoord. Interne en externe verantwoording wordt belangrijker. Welke transitie maakt relatiemarketing bij sportevenementen door? Een duidelijke verschuiving naar de inhoud. Tijd voor een live sessie waarbij juist dit thema centraal staat. Welke invulling van relatiemarketing geeft in de toekomst optimaal resultaat?

Bekijk hier een overzicht van alle aankomende evenementen

Aegon is hoofdsponsor van het Nederlandse roeien en eventpartner van WK roeien. "Roeien is een sport met veel potentie." Judith Tillemans, sponsormanager bij Aegon, is verantwoordelijk voor relatiemarketing en verstuurt regelmatig uitnodigingen die onbeantwoord blijven. Volgens Tillemans is het doorslaggevend dat mensen betrokken raken bij de sport en daarom is het van belang om ook in aanloop naar het evenement activiteiten te organiseren. "We organiseren in aanloop naar het WK roeien verschillende activiteiten op en rondom De Bosbaan. Zo komen mensen in contact met de sport en raken ze enthousiast. Ook de familie betrekken we erbij."

De basis van relatiemarketing blijft overeind, het delen en beleven van prachtige sportmomenten. Al is de lat door de bereikbaarheid van sport hoger komen te liggen. Bijzonder voorbeeld is de overwinning tijdens het afgelopen WK met Spanje - Nederland. Dat zullen relatie nooit vergeten. Door de toenemende commercie is de druk op partnerships toegenomen. Naar verluidt was 60% van de hotelkamers tijdens de Winterspelen in Sochi al gereserveerd voor partners van het IOC. "Door de professionalisering van het vak zijn we steeds vaker een sparringspartner voor onze klant" zegt Ernst Kalbfleisch, Client Service Manager bij ATP en betrokken bij reizen voor relatiemarketing bij veel grote sportevenementen zoals de Spelen, WK's en EK's. Klanten zijn volgens Kalbfleisch op zoek om de relaties een unieke beleving te bieden, bijvoorbeeld door een prikkelende uitnodiging zoals de videoboodschap in de kaart van Team Brunel. "Daarnaast wordt het inhoudelijke programma steeds belangrijker voor de verantwoording en klanten willen ze de reis zo efficiënt mogelijk indelen. Bij de Spelen in Londen waren de 24-uurs reizen, 's ochtends heen en 's avonds weer terug ontzettend populair. Kortom: relatiemarketing moet professioneler, uitdagender, er zijn nieuwe eisen, nieuwe waarden en andere budgetten."

Onderzoek door Randstad wijst uit dat voor elke geïnvesteerde euro in relatiemarketing deze minimaal wordt terugverdiend. Een unieke beleving betekent niet in extreme luxe. Voor Randstad is het MKB een belangrijke doelgroep en zoekt daarom de activiteiten dichter bij huis. Een voorbeeld is het thuisblijf evenement Sochi Experience waarbij (potentiële) klanten op een IJsbaan in Biddinghuizen schaatsen, een inhoudelijk programma bijwonen en gezamenlijk de 5-kilometer beleven.

Tim van Dooren van More2Win en blogger hier bij Sportnext spreekt over relatiemarketing met bedrijven in het buitenland waarbij maatschappelijke projecten de basis vormen. Bijvoorbeeld een bezoek aan sportprojecten in de favela tijdens het WK 2014 in Brazilië. Interactie en een betrokkenheid bij de bevolking opbouwen is daar het uitgangspunt. Door Oracle is tijdens een evenement met 50 medewerkers een bedrag van €25.000 geïnvesteerd in de ontwikkeling van een sportveld. Het bedrijf blijft betrokken en gaat over twee jaar, tijdens de Olympische Spelen, terug om de ontwikkeling te zien.