Den Haag zal na de Volvo Ocean Race nooit meer hetzelfde zijn

De Volvo Ocean Race komt in 2015 naar Nederland. Voor de eerste keer doet de langste en zwaarste oceaanrace ter wereld Den Haag aan. Geen volledige stopover maar een heuse pit stop. De race stopt ongeveer 48 uur in Den Haag, de enige Nederlandse metropool aan zee. En als het met Den Haag net zo vergaat als met alle ex-deelnemers, fans en stopovers die ooit beraakt zijn door deze legendarische race, dan zal Den Haag hierna nooit meer hetzelfde zijn. Want het gezegde luidt “Once your life is touched by the Volvo Ocean Race, it will never be the same.

Live at the extreme

Vraag het elke deelnemer die ooit meegedaan heeft. Het is het hoogste podium in zeezeilen, het ultieme platform, het winnen ervan de hoogste eer. En als je onderdeel bent van dit exclusieve gezelschap zeezeilers verandert het je leven voorgoed. De race is zowel voor de zeilers als voor de shore crews enorm ingrijpend, en dat niet alleen vanwege de lengte en intensiteit.

Mount Everest van de zeilsport

Vergelijk het met een Mount Everest-expeditie. Klimmen boven 7.000 meter en dat op volle snelheid in competitie met elkaar. De Volvo Ocean Race is precies dat: racen rond de wereld op de meest onherbergzame stukken water, met de voet maximaal op het gaspedaal zonder het leven van de bemanning echt in gevaar te brengen. Life at the extreme.

Connie van Rietschoten life at the extreme

Connie van Rietschoten - life at the extreme Connie van Rietschoten had die levensstijl ook. Deze gedreven Rotterdamse zeezeiler wilde in de jaren zeventig die nieuwe zeilrace rond de wereld winnen. Hij schreef zijn boot, de Flyer, in en bereidde zich optimaal voor. Hij won de tweede editie en veranderde de race voorgoed. Dankzij Van Rietschoten werd de race een professionele aangelegenheid; goedbedoelde amateurs moesten afhaken. De Volvo Ocean Race groeide in de afgelopen 43 jaar uit tot de best bekeken, langste en zwaarste oceaan race ter wereld, met een kleine twee miljard fans wereldwijd. 

Volvo Ocean Race Festival rondom nieuwe Zuiderstrand theater

De zeven Volvo Ocean 65's komen in de zogenaamde Derde Haven te liggen, direct voor het nieuwe Zuiderstrandtheater op het voormalige Norfolkterrein. Dat Zuiderstrandtheater wordt het ‘kloppend hart' van de walactiviteiten. Het Volvo Ocean Race Festival verwacht in drie dagen minimaal 100.000 bezoekers die worden getrakteerd op het van dichtbij meemaken van dit extreme avontuur. Op vrijdag- en zaterdagavond vinden op het buitenpodium naast het theater optredens plaats voor een breed publiek, zodat de hele stad betrokken wordt bij dit sportfeest.

Volvo Ocean Race en Den Haag goed huwelijk

Op 18, 19 en 20 juni 2015 laden de moegestreden Volvo Ocean Race-zeilers zich nog één keer op in de enige Nederlandse stad aan zee, voordat ze aan de eindsprint naar de finish in Gothenburg, Zweden, beginnen. CEO van de Volvo Ocean Race Knut Frostad heeft vier keer meegedaan aan de Volvo Ocean Race. Zijn leven werd na de eerste deelname compleet overhoop gegooid. De locatiekeuze voor de pitstop was voor Knut Frostad makkelijk. “Wereldwijd volgen miljoenen mensen de Volvo Ocean Race, maar er zijn maar weinig plekken waar het enthousiasme groter is dan in Nederland. En er is maar één stad aan zee waar we 48 uur durende een pit stop kunnen organiseren. Een bliksembezoek.”

Karsten Klein, wethouder economie van Den Haag, beaamt de Nederlandse en meer specifiek Haagse zeiltraditie: "Ik ben erg blij en trots dat de Volvo Ocean Race onze stad heeft uitgekozen als enige pit stop in 2014-2015. Den Haag heeft een lange zeil- en watersporttraditie. De pit stop past mooi in die traditie. Het wordt niet alleen een sportief hoogtepunt, maar een topfestival voor de hele stad en al haar inwoners."