EASM 2017: Hoe zorg je ervoor dat een sport toekomst heeft op de Olympische Spelen?

Dit jaar werd alweer voor de 25e keer EASM, 'The European Association for Sportmanagement', georganiseerd. Vanuit de opleiding SportMarketing & Management aan de Hogeschool Rotterdam reisden wij met vier studenten - Tim Jonkers, Harm Lambregts, Duncan Biesheuvel en Rob van der Sleen - en één docent, Ida Nipius, af naar Zwitserland voor het EASM 25th. Een centrale rol tijdens het evenement speelde de managementgame, waarin studenten zich moesten verplaatsen in de rol van een Internationale Federatie die zijn sport(en) op dit moment in het olympisch programma heeft. We gingen op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kun je ervoor zorgen dat een sport toekomst heeft op de Olympische Spelen?

Het studentseminar en de conferentie vonden dit jaar op twee verschillende plekken plaats. Het studentseminar werd afgewerkt op de campus van het SFISM, 'Swiss Federal Institute of Sport Magglingen', 900 meter boven zeeniveau. We kunnen de campus het beste omschrijven als de campus zoals in Papendal, maar dan met een redelijke upgrade. Het studentseminar werd met een kort welkomstwoord van professor dr. S. Nagel en dr. H. Kempf afgetrapt met als topic 'The Olympic Games'.

Na het warme welkom van, zowel de organisatoren als het SFISM, was het tijd om te beginnen met de managementgame. Eén van de organisatoren, Jeremy Weill, heeft de opdracht voorgedragen aan alle studenten en tutoren. In de zaal zaten vele studenten en tutoren vanuit verschillende landen, waaronder Canada, Bulgarije, Luxemburg, België, Duitsland, Finland, Noorwegen, Zweden en natuurlijk Nederland, aandachtig te luisteren naar het doel, de spelregels en de insteek van de managementgame.

Als student moesten wij ons verplaatsen in de rol van een Internationale Federatie die zijn sport(en) op dit moment in het olympisch programma heeft. De laatste jaren zijn er veel sporten en nieuwe federaties in opkomst en wordt de concurrentie steeds groter. Om er zeker van te zijn dat jouw sport een toekomst heeft op de Olympische Spelen moest het Olympisch Comité overtuigd worden dat jouw sport in het olympisch programma moet blijven. Met het doel voor ogen werden de studenten opgesplitst in groepen van 3 a 4 personen en werd hen een Internationale Federatie toegewezen.

Let the games begin!

Nu was het dan zover, 'Let the Games Begin!'. Aan de hand van de 'evaluation critiria' gingen de studenten opzoek naar verbeteringen voor de sport en de federatie. Zo ook de groep van de Union Cycliste Internationale, oftewel de UCI, één van de twee finalisten. Uit de analyse bleek dat de UCI nooit echt onder druk heeft gestaan binnen het olympisch programma, maar de laatste jaren kwam de wielersport wel negatief in beeld met betrekking tot doping en fraude. Om deze dopingcultuur aan te pakken kwamen de studenten met het idee om de UCI transparanter te maken. Dit wilden zij doen door het gehele bestuur te wijzigen en een frisse wind te creëren voor de sport.

Naast het wijzigen en vervangen van het bestuur heeft de groep zich gericht op de toekomst van de wielersport. Gezien de recente technologische ontwikkelingen bracht innovatie hierin een goede uitkomst. Middels de innovatieve mogelijkheden willen ze de kijker een uniek beeld geven van de sport en de organiserende stad. Fietsen is namelijk een sport die ook buiten stadia in een stad kan plaatsvinden. Door de sport te koppelen aan virtual reality krijgt de kijker een uniek beeld van sport en stad en kan de race vanuit huis beleefd worden.

Binnen de UCI zijn er verschillende sporten die in opkomst zijn, zoals BMX, Cross en BMX Freestyle. Deze takken hebben een grote affectie met de urbanisatie van de Spelen. Men richt zich op nieuwe jonge toeschouwers. VR biedt ook kansen in de nieuwe takken van de sport. Door bijvoorbeeld een 360 graden kijk te geven op de nieuwste trucs of uitleg te geven over hoe je deze bewegingen kunt aanleren.

Er is dus vooral gekeken naar innovatie en de kansen in de wielersport, gekoppeld aan verschillende doelstellingen die voortvloeien uit de 'evaluation critiria'.

ZIE OOK: Deze gek veranderde het wielrennen voor altijd

ISU

De andere finalist was de International Skating Union (ISU). Met de gegeven criteria van het IOC is deze groep aan de slag gegaan om te laten zien waar de ISU in uitblinkt. Op vele aspecten die van groot belang zijn was deze bond een voorloper. Bijvoorbeeld hetzelfde aantal deelnemers mannen en vrouwen. Ook in de bestuursfuncties komt dit naar voren. Er zijn binnen deze bond relatief veel vrouwen in functie. Doordat de ISU een aantal jaar geleden op de vingers is getikt vanwege wanbeleid is het roer omgegaan en zijn veel aspecten aangepast. Zo zijn er belangencommissies voor de atleten en is er een code of ethics gemaakt. De ISU maakt hierin goede stappen.

Maar dit alles zal in deze fictieve case niet voldoende zijn om een olympische sport te blijven. Er zijn namelijk ook nog genoeg pijnpunten voor de schaatsbond die aangepakt moeten worden. Het belangrijkste punt is dat het ijs erg slecht is voor het milieu. Daar komt bij dat de ijsbaan voor het langebaanschaatsen niet te delen valt met andere sporten. De ijsbaan van het shorttrack en het kunstschaatsen zou eventueel ook kunnen functioneren voor het ijshockey of curling.

Het maken van goede afspraken met andere bonden als de curlingbond is erg belangrijk. Door het delen van een stadion is de milieuschade relatief kleiner. De andere innovaties hebben met name te maken met de aantrekkelijkheid voor de toeschouwers. Op deze manier probeert de groep de toegevoegde waarde van de ISU te vergroten. Het shorttrack zal op de Spelen meer zo moeten zijn als tijdens het WK in Rotterdam, met veel show en licht. Er zal als laatste een onderdeel worden weggenomen bij het langebaanschaatsen (sorry Nederland) en een discipline worden toegevoegd aan het kunstschaatsen. Het al bestaande synchroonschaatsen. Dit alles om de aantrekkelijkheid van de schaatssport te vergroten tijdens de Olympische Spelen.

Waar de UCI focust op de nieuwe technologische mogelijkheden en innovaties focust de ISU zich weer op het milieubewuster worden. De presentaties liggen ver uit elkaar, maar zijn beide duidelijk en helder over de Internationale Federatie, de sport en over de toekomst van de sport op de Olympische Spelen. Toch moest er een winnaar van de Olympic Games gekozen worden. De IOC heeft na beraad de UCI tot winnaar van de Olympic Games bekroond.

Geslaagd

Na een geweldige week in Zwitserland kunnen wij terugkijken op een geslaagde conferentie en een ervaring die ons altijd bij zal blijven. Daarbij hebben we ons internationaal netwerk ook weer kunnen uitbreiden. We hebben weer veel opgestoken op het gebied van sportmanagement en de vele verschillende internationale visies binnen het werkveld.

Deze blog is geschreven door SportMarketing & Management-studenten van de Hogeschool Rotterdam: Tim Jonkers, Harm Lambregts, Duncan Biesheuvel en Rob van der Sleen.