ATPI biedt ultieme Ocean Race-beleving met focus op duurzaamheid

The Ocean Race is een van de grootste en vooral meest uitdagende zeilwedstrijden ter wereld. Het evenement wordt sinds 1973 eens in de vier jaar gehouden en voert de zeilteams letterlijk over de hele wereld. Nadat ATPI Sports Events in 2014-2015 al betrokken was bij de race, kreeg het voor de editie van 2023 - net als in 2017-2018 – de rol van Official Hospitality Partner toegewezen. Dit houdt in dat ATPI de guest experiences en hospitality-programma’s mocht verzorgen voor de partners van de race. Zowel bij The Ocean Race zelf als in de programma’s van ATPI stond duurzaamheid centraal.

The Ocean Race van 2023 bracht de teams van januari tot en met juni in zeven etappes langs Alicante (Spanje), Kaapverdië, Kaapstad (Zuid-Afrika), Itajaí (Brazilië), Newport (VS), Aarhus (Denemarken) en via Kiel (Duitsland) naar Den Haag (Nederland) en Genua (Italië). Zoals in elke editie maken de boten in iedere stad een tussenstop, waar dan voor enkele dagen een Ocean Live Park wordt georganiseerd. Tijdens deze tussenstops gaat de strijd tussen de zeilteams door met zogeheten ‘in-port’ races; korte wedstrijden in de stadshaven. De tussenstops bieden de ideale mogelijkheid om The Ocean Race van dichtbij te beleven. Dat is dan ook wat ATPI met haar guest experiences en hospitality-programma’s aanbiedt: de ultieme Ocean Race-ervaring, maar mét de focus op duurzaamheid.

Heroïsch

Allereerst wordt die ultieme Ocean Race-ervaring voor een gedeelte al gecreëerd door het heroïsche van de wedstrijd. “Het is echt een bizarre race”, vertelt John Bergmann, Commercial Head Corporate & Sports Events van ATPI. “Op zo’n boot wil je nog geen week doorbrengen. Je eet voedsel uit zakjes, slaapt op een stretcher, hebt een emmer als toilet. En het kan onderweg best gevaarlijk worden. Het afscheid als de boten vertrekken uit Alicante, het startpunt van de race, gaat gepaard met luide teamsongs als de boten uitvaren en familieleden die hun zeilers uitzwaaien in de hoop hen allemaal gezond en wel weer terug te zien.” Meestal lukt dat gelukkig ook, maar in de loop der edities vonden er wel een aantal noodlottige ongevallen plaats. Kapotte onderdelen of agressieve orka’s, zoals bij de meest recente editie, vallen dan relatief nog mee. Janneke van Aartrijk, Program Manager bij ATPI, vult aan: “Er zitten echt heel veel verhalen in The Ocean Race. Ik denk dat dat heroïsche voor sponsoren en partners een groot stuk van de beleving is. Met onze guest experiences en hospitality programma’s brengen we gasten daar dan ook zo dicht mogelijk naartoe.”

Opbouwen naar de wensen van de klant

Het programma dat ATPI verzorgt kan onder meer bestaan uit het binnenhalen van de boten als ze aankomen, een rondleiding op een van de deelnemende zeilboten, een bezoek aan het Racing with Purpose Pavilion of het ‘meevaren’ tijdens een in-port race of tijdens de start van een nieuwe etappe. Op een kleine, snelle VIP-boot mag je dan tot dichtbij de zeilende boten komen en krijg je toelichting van een commentator die bij de gasten aan boord zit. “Ook hebben gasten via ATPI toegang tot het Sailors Terrace”, aldus Bergmann. “Dat is dé hospitality-area van de race, waar ook de zeilers komen. Om te tonen wat we allemaal kunnen bieden, hebben we een brochure ontwikkeld. Niemand gaat precies het programma boeken zoals we dat in de brochure hebben staan, want iedereen wil net iets anders. Maar door die brochure weten gasten wél wat de mogelijkheden zijn en kunnen wij gaan bouwen. Wil een partner bijvoorbeeld in een snel speedbootje het water op, of past het beter bij het merk als ze in een rustige boot gaan? Het is hartstikke leuk om zo’n hospitality-programma helemaal op te bouwen naar de wensen van de klant. En in het kader van duurzaamheid hebben we voor die brochure natuurlijk nagedacht over of we deze wel moesten printen en zo ja in welke oplage, met wat voor papier en zelfs wat voor inkt.”

Duurzaamheid loopt inderdaad als een rode draad door de guest experiences en hospitality-programma’s die ATPI aanbiedt. Die milieubewuste instelling sluit niet alleen aan bij waar ATPI zich graag voor inzet, maar ook bij de doelstellingen van The Ocean Race zelf. Zo heeft de organisatie zich ten doel gesteld dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 gehalveerd moet zijn en tegen 2040 wil The Ocean Race klimaatneutraal zijn. De duurzame ambities van het evenement worden onderstreept door het feit dat de organisatie eerder al haar handtekening zette onder het ‘Sports For Climate Action’ van de VN en deelneemt aan de Race tot Zero-campagne. De zeilboten verzamelen onderweg data over de kwaliteit van het water en over het effect van klimaatverandering op de oceanen, bij de Ocean Live Parken zijn gratis watertappunten en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal.

Positieve impact

“Die duurzaamheidsdoelstellingen zitten echt in elke vezel van de organisatie van The Ocean Race”, aldus Van Aartrijk. “Ze willen niet alleen klimaatneutraal zijn, ze willen uiteindelijk zelfs iets positiefs achterlaten op de plekken waar de race is geweest. Net als wij. Dat vraagt dus ook wat van de guest experiences en hospitality-programma’s die wij organiseren voor hun partners. Wat kunnen wij als ATPI doen op dit gebied? Nou, we kijken bijvoorbeeld naar de hotels en horecagelegenheden waarin we onze gasten onderbrengen. Wordt daar geen single use-plastic gebruikt? Wat is de locatie van het hotel en is er elektrisch transport? Gaan de restaurants wel verantwoord te werk en hebben ze bijvoorbeeld vegetarische opties of gecertificeerde vis?” En daar blijft het niet bij. ATPI heeft berekend hoeveel impact één gast op het milieu heeft als hij of zij twee dagen deelneemt aan een programma. Daarin worden vlucht, verblijf, vervoer, eten en drinken en bijvoorbeeld boottochten allemaal meegenomen. Het cijfer dat uit de berekening rolt, moet na afloop van het programma meer dan alleen gecompenseerd zijn.

“We willen de gasten meenemen in het grote, achterliggende verhaal over waarom en hoe de hospitality-programma’s zo duurzaam mogelijk zijn opgezet"

Dergelijke praktische zaken en harde berekeningen zijn één ding, maar ATPI gaat graag nog een stap verder. Van Aartrijk: “We willen de gasten ook meenemen in het grote, achterliggende verhaal over waarom en hoe de hospitality-programma’s zo duurzaam mogelijk zijn opgezet. Het is uitdagend om dat duurzaamheidsaspect vanuit hospitality-oogpunt te bekijken. We hebben te maken met betalende klanten en helaas is het nog zo dat een duurzame keuze vaak ook de duurdere keuze is. Het is voor ons vooral belangrijk om transparant te zijn over de keuzes die we maken. Wat doen we wel al op het gebied van duurzaamheid, en wat nog niet? Een evenement als The Ocean Race helpt in ieder geval enorm om de klimaatproblematiek wereldwijd op de kaart te zetten. Daar dragen wij met onze hospitality-programma’s graag aan bij.”

Trots

Bergmann beaamt en besluit: “Je hoeft geen zeiler te zijn om The Ocean Race bijzonder te vinden. Wij zijn heel zijn trots om Official Hospitality Partner te zijn en ik hoop dat we op deze manier nog heel veel edities mogen meemaken. We doen het al heel lang samen en weten precies wat we aan elkaar hebben. Daar plukken de gasten in onze programma’s de vruchten van.”