De sportevenementen-kalender van 2023

Door toernooien die nog moesten worden ingehaald na de coronapandemie, waren 2021 en 2022 extreem drukke sportjaren. Dit jaar hebben we bijna geen EK's of WK's meer die eigenlijk een jaar eerder afgewerkt hadden moeten worden, maar nog altijd wacht ons een meer dan boeiend sportjaar. De kans op Nederlands succes is aanwezig, zeker in het schaatsen, wielrennen en de atletiek.

Januari

  • WK Handbal (11-29 januari)
Voor het eerst in 62 jaar doen de Nederlandse mannen - met dank aan een wildcard - mee aan het WK Handbal. Inmiddels zijn ze uitgeschakeld en geëindigd op een keurige 14e plaats.
  • WK hockey (13-29 januari)
Het vijftiende wereldkampioenschap hockey voor mannen vindt plaats in Bhubaneswar (net als vorig jaar) en Rourkela. Weten de Nederlandse hockeymannen hun zilveren medaille van het WK 2018 te verbeteren?
  • Tata Steel Chess Tournament (13-29 januari)

Traditiegetrouw komen 's werelds beste schakers aan het begin van het jaar bij elkaar in Wijk aan Zee voor een van de meest prestigieuze schaaktoernooien op de kalender.

  • Australian Open (16-29 januari)

Novak Djokovic, Rafael Nadal, Iga Swiatek en Ons Jabeur zijn allemaal van de partij in Melbourne, waar de mondiale tennistop het nieuwe seizoen aftrapt.

Februari

  • Schaatsen NK afstanden (3-5 februari)

Schrijf Patrick Roest en Irene Schouten maar alvast op voor de lange afstanden. Bij de sprintafstanden hoopt Jutta Leerdam de 500 én de 1000 meter te winnen.

  • WK Veldrijden (3-5 februari)

Hoogerheide in Nederland is dit jaar het toneel van het WK Veldrijden. Met Mathieu van der Poel bij de mannen en Fem van Empel en Puck Pieterse bij de vrouwen maakt Nederland een goede kans op twee gouden plakken.

  • Six Nations Rugby (4 februari-18 maart)

Ook wel bekend als het Zeslandentoernooi, het belangrijkste rugbytoernooi op het noordelijk halfrond. Engeland, Frankrijk, Ierland, Wales, Schotland en Italië maken uit wie zich tot kampioen kroont.

  • ABN AMRO Open (11-19 februari)
Het ATP-toernooi van Rotterdam maakt zich in 2023 op voor de vijftigste editie. Naast de Nederlanders Tim van Rijthoven, Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor hebben onder anderen titelverdediger Félix Auger-Aliassime, verliezend finalist Stéfanos Tsitsipás en oud-winnaar Andrey Rublev hun deelname toegezegd.
  • Super Bowl (13 februari)

De Super Bowl vindt plaats op 12 februari en is in Nederland net na middernacht op 13 februari te zien. Het is nog onbekend welke teams het tegen elkaar gaan opnemen, maar Rihanna zal de hoofdact zijn van de bekende rustshow.

Maart

  • Schaatsen WK afstanden (2-5 maart)

In Heerenveen zal Patrick Roest geen last meer hebben van de afgezwaaide Nils van der Poel. Bij de vrouwen is Irene Schouten de te kloppen dame. Of weten de aanstormende Noorse talenten onze Nederlandse dromen nu al te dwarsbomen?

  • EK Atletiek indoor (2-5 maart)

Bij de vorige editie won Nederland het medailleklassement. Voor Femke Bol kan 2023, nadat ze in 2022 drie keer EK-goud en twee keer WK-zilver won, wederom een topjaar worden.

  • Grand Prix van Bahrein (5 maart)
Opnieuw is Bahrein het decor voor de openingsrace van een nieuw Formule 1-seizoen. Voor het tweede jaar op rij verschijnt Max Verstappen als wereldkampioen aan de start. Met Nyck de Vries is dit seizoen een tweede Nederlander actief in de crème de la crème van de autosport.
  • WK Shorttrack (10-12 maart)

In Seoul maakt Suzanne Schulting grote kans op het uitbreiden van haar prijzenkast. Haar huidige erelijst op WK's shorttrack: 7 keer goud, 1 keer zilver en 2 keer brons.

  • Milaan-San Remo (18 maart)

De eerste grote klassieker van het wielerseizoen. Met 298 kilometer is dit in het moderne wielrennen de langste professionele eendagskoers van het jaar.

  • EK-kwalificatie voetbal - Frankrijk - Nederland (24 maart)
Om 20.45 uur begint Ronald Koeman in het Stade de France écht aan zijn tweede termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. Weet hij met Van Dijk & co de verliezend WK-finalist te temmen?
  • EK-kwalificatie voetbal - Nederland - Gibraltar (27 maart)

Opnieuw om 20.45 uur staan de Oranjemannen aan de aftrap, maar nu in de Kuip en tegen een op papier gemakkelijkere tegenstander.

April

  • Ronde van Vlaanderen (2 april)

Vlaanderens Mooiste is al meer dan een eeuw lang onderdeel van de wielerkalender en wordt in België gezien als de belangrijkste wielerkoers van het jaar. In 2022 stonden er met Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle Nederlanders op zowel de hoogste als de een-na-hoogste trede van het podium.

  • Parijs-Roubaix (9 april)

Vorig jaar boekte Dylan van Baarle in De Hel van het Noorden de mooiste overwinning uit zijn carrière. Krijgt hij opnieuw een kans, of moet hij als kersverse Jumbo-Visma-renner zijn kansen opofferen voor teamgenoot Wout van Aert?

  • EK Turnen (11-16 april)

In het Turkse Antalya strijden zowel de mannen als de vrouwen om de Europese titel.

  • Amstel Gold Race (16 april)

De enige echte Nederlandse wielerklassieker, die ons voert door de Limburgse heuvels. De naam komt van hoofdsponsor Amstel, het biermerk, dat destijds ook het type Amstel Gold uitbracht. De Nederlander Jan Raas won de wedstrijd vijf keer, een record. Men sprak in die jaren wel van de Amstel Gold Raas.

  • Luik-Bastenaken-Luik (23 april)

Deze eendagskoers, bijgenaamd La Doyenne, is een wielerklassieker die al sinds 1892 wordt verreden. Het is het traditionele sluitstuk van de voorjaarsklassiekers.

  • KNVB-bekerfinale (30 april)

Natuurlijk is de Kuip opnieuw de plek waar het staat te gebeuren.

Mei

  • Vuelta Feminina (1-7 mei)
Sinds 2015 staat de Ronde van Spanje voor vrouwen op de kalender. Vorig jaar bestond de wedstrijd uit vijf koersdagen, dit jaar duurt de ronde voor het eerst precies een week. Annemiek van Vleuten liet in 2022 weinig heel van haar concurrentie door zowel de Vuelta, de Tour én de Giro op haar naam te schrijven. Lukt dat de 40-jarige renster opnieuw, te beginnen op 1 mei?
  • Giro d’Italia (6-28 mei)
De ronde van Italië is wederom de eerste grote rittenkoers van het jaar. Oud-winnaar Tom Dumoulin zullen we niet meer aan de start zien verschijnen, maar met Vuelta-winnaars Remco Evenepoel en Primož Roglič staan er op de voorlopige startlist al twee kleppers klaar om ook in Italië het volledige peloton achter zich te laten.
  • Premier League Darts

Michael van Gerwen wil in Londen zijn zevende titel veroveren.

  • KLM Open (25-28 mei)

KLM keert na twee jaar terug als naamgevend partner van wat voorheen de Dutch Open heette. Het is derde keer dat het toernooi wordt gespeeld op Bernardus Golf, een betrekkelijk jonge baan in het Noord-Brabante Cromvoirt. In 2026 is dit ook de locatie wanneer de Solheim Cup voor het eerst naar Nederland komt.

  • Roland Garros (28 mei-11 juni)

Op 28 mei gaat Rafael Nadal op voor zijn vijftiende zege van het Franse grandslamtoernooi. Bij de vrouwen hoopt Iga Swiatek haar derde zege in Parijs te boeken na overwinningen in 2020 en 2022, zeker nu de Australian Open voor haar al vroegtijdig eindigde.

  • Finale Europa League (31 mei)

De eerste finale van de drie Europese internationale clubcompetities. Op het moment van schrijven zitten Feyenoord, Ajax en PSV nog in de race. Eindwinst zou een stunt zijn, maar Feyenoord bewees vorig seizoen in de Conference League al dat (bijna) niets onmogelijk is.

Juni

  • Finale Women's Champions League (3 juni)

Het Philips Stadion in Eindhoven is de gastheer voor de finale van het Champions League-toernooi voor vrouwen. Olympique Lyon (met Damaris Egurrola en Daniëlle van de Donk) kan haar status van alleenheerser (8x winst van het toernooi) uitbreiden nu runner-up Eintracht Frankfurt (4x eindwinst) al is uitgeschakeld. Lieke Martens en Jackie Groenen (Paris Saint-Germain), Lynn Wilms, Dominique Janssen en Jill Roord (VFL Wolfsburg) en Victoria Pelova en de geblesseerde Vivianne Miedema (Arsenal) maken ook nog kans op de eindzege.

  • Finale Conference League (7 juni)

In Rotterdam-Zuid is de pijn na het verlies van de finale nog altijd voelbaar. AS Roma won de allereerste editie ooit van de Conference League. Wie wordt in Praag de tweede op de lijst?

  • Finale Champions League (10 juni)

De maand juni staat bol van finales van de Europese clubtoernooien. Net als in 2005 vindt de apotheose van de Champions League plaats in Istanbul. Wij tekenen voor opnieuw zo'n spetterende finale als toen.

  • Finale Nations League (14-18 juni)

De finales van de Nations League 2023 worden gespeeld in de Grolsch Veste en De Kuip. Het Nederlands elftal strijdt met Kroatië, Spanje en Italië om de winst.

  • Europese Spelen (15-25 maart)

Voor de derde keer vindt dit multi-EK plaats, nu in Krakau. Bij veel sporten kunnen de deelnemers zich hier kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

  • EK voetbal O21 (21 juni-8 juli)

In Roemenië en Georgië nemen de Nederlandse talenten het op tegen België, Portugal en Georgië. De beste drie landen van het toernooi plaatsen zich voor de Spelen van 2024.

  • TT Assen (25 juni)

Een van de meest iconische Grands Prix in de motorsport staat ook dit jaar weer in juni op het programma. In Assen wordt in drie verschillende klassen gestreden om de winst.

  • Giro D'Italia Donne (30 juni-9 juli)

Rome wordt genoemd als mogelijke startplaats van de grote ronde, maar veel is nog onduidelijk over de editie van 2023.

Juli

  • Tour de France (1-23 juli)
Het grootste wielerspektakel ter wereld start in het Spaanse Bilbao. Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar zullen de degens weer kruisen, terwijl het voor oud-winnaar Egan Bernal de eerste grote ronde moet worden na zijn zeer zware blessure van begin 2022.
  • Wimbledon (3-16 juli)

De kruitdampen van Roland Garros zijn nog nauwelijks opgetrokken, of we maken ons alweer op voor het derde en meest prestigieuze grandslamtoernooi van het jaar. Weet Novak Djokovic zijn vijfde titel op een rij te pakken?

  • WK Zwemmen (14-30 juli)

Het WK Zwemmen (met ook waterpolo, synchroonzwemmen en schoonspringen) in het Japanse Fukuoka stond aanvankelijk gepland voor de zomer van 2021, maar werd telkens uitgesteld door het coronavirus.

  • WK voetbal voor vrouwen (20 juli-20 augustus)
In minder dubieuze sferen dan in Qatar zullen de Oranje Leeuwinnen hun wereldkampioenschap van 2023 gaan afwerken. Australië en Nieuw-Zeeland nemen samen de organisatie op zich van het toernooi waar de Verenigde Staten als regerend- én recordkampioen als favoriet naartoe zullen gaan.
  • Tour de France Femmes (23-30 juli)

Op de dag dat de Tour de France voor mannen eindigt in Parijs, gaat de Tour de France Femmes van start in Clermont-Ferrand. Annemiek van Vleuten begint als titelhoudster en wil in haar afscheidsjaar natuurlijk nog eenmaal laten zien wie de beste is.

  • Wereld Gymnaestrada (30 juli-5 augustus)

Buiten de wereld van de gymsport is de Wereld Gymnaestrada niet erg bekend, maar het geldt als het grootste, non-competitieve sportevenement ter wereld dat net als de Olympische Spelen eens in de vier jaar plaatsvindt. De editie van 2023 is in Amsterdam en wordt naar verwachting de grootste ooit.

Augustus

  • WK Wielrennen (5-13 augustus)

Het WK Wielrennen is dit jaar voor het eerst in de historie een Super-WK wielrennen. Van 5 tot en met 13 augustus strijden de wegwielrenners, baanwielrenners, mountainbikers én BMX'ers in Glasgow om de wereldtitels. De wegwedstrijd van 2022 liep voor Mathieu van der Poel niet zoals gewenst. Na een nachtelijke aanvaring met onrustige hotelgangers stapte hij na 35 kilometer af. Dit jaar mikt hij op revanche.

  • WK Zeilen, Kitesurfen en Windsurfen (10-20 augustus)

Voor het eerst in de geschiedenis organiseert Nederland, het land waar watersport zomersport nummer één is, 's werelds grootste zeiltoernooi. Den Haag en het Braassemermeer (parazeilen) vormen het toneel.

  • EK Volleybal voor vrouwen (15 augustus-3 september)

Voor de derde keer op een rij wordt het EK vrouwenvolleybal gehouden in vier verschillende landen. In 2023 zijn dat België, Italië, Duitsland en Estland. De Nederlandse dames nemen het in poule D op tegen Frankrijk, Slowakije, Spanje, Finland en Estland en mogen hierin als favoriet bestempeld worden.

  • EK Hockey (18-27 augustus)

Het EK voor mannen en vrouwen wordt gespeeld in Mönchengladbach. De vorige Europese kampioenschappen, in 2021, werden zowel bij de mannen als bij de vrouwen gewonnen door Nederland.

  • WK Atletiek (19-27 augustus)

Het WK Atletiek vindt plaats in het gloednieuwe National Athletics Centre in Boedapest. Kan Femke Bol hier haar zilveren WK-prestatie van 2022 verbeteren?

  • Vuelta a España (26 augustus-17 september)

De derde en laatste grote wielerronde van het jaar begint met een ploegentijdrit in Barcelona. Bij Jumbo-Visma staat Primož Roglič op de voorlopige startlijst; bij een nieuwe (vierde) eindzege is hij samen met de Spanjaard Roberto Heras gedeeld recordhouder.

  • Dutch Grand Prix (27 augustus)

De afgelopen twee jaar bleek het Max Verstappen wel te liggen om op eigen bodem te racen. Zowel in 2021 als in 2022 bracht hij de Oranjezee in extase. Lukt hem dat in 2023 opnieuw?

  • US Open (28 augustus-10 september)

Eind augustus is het alweer tijd voor het vierde en laatste grandslamtoernooi van het jaar. In het USTA Billie Jean King National Tennis Center verdedigt zowel bij de mannen als de vrouwen een jonkie hun titel: vorig jaar kroonden Carlos Alcaraz (19 jaar) en Iga Swiatek (21 jaar) zich tot kampioen.

  • EK Volleybal voor mannen (28 augustus-16 september)

De groepswedstrijden van dit EK worden afgewerkt in Noord-Macedonië, Italië, Bulgarije en Israël. Nederland geraakte de vorige keer tot de kwartfinale.

September

  • EK-kwalificatie voetbal - Nederland-Griekenland (7 september)

Het duel met Griekenland is voor Nederland de derde EK-kwalificatiewedstrijd. Op papier zou Oranje aan het langste eind moeten kunnen trekken.

  • WK Rugby (8 september-28 oktober)

Frankrijk is liefst zeven weken lang het decor voor het rugbytoernooi. De Europese eer zal niet hoog worden gehouden voor Nederland; de ploeg heeft zich niet gekwalificeerd.

  • EK Wielrennen (20-24 september)

In Drenthe strijden de beste renners van Europa om de EK-titel. Wie wordt de opvolger van Fabio Jakobsen?

  • Ryder Cup (29 september-1 oktober)

Bij de laatste editie, in 2021, werd Team Europa onder de voet gelopen door de Amerikanen. Ook op basis van de verdere historie is Team Amerika in 2023 de favoriet.

  • WK Turnen (30 september-8 oktober)

Het onderdeel voltige geniet geen grote bekendheid bij het Nederlandse publiek, maar misschien weet Loran de Munck daar in Antwerpen verandering in te brengen. De geboren Haarlemmer haalde bij de EK in 2022 plots een zilveren medaille en droomt van meer.

Oktober

  • Ronde van Lombardije (7 oktober)
De ronde van Lombardije is de laatste van de vijf Monumenten in het wielerjaar. In 2019 kwam Bauke Mollema als eerste over de streep. Hoe hoog staat deze koers dit jaar op zijn wensenlijstje?
  • EK-kwalificatie voetbal - Nederland - Frankrijk (13 oktober)

Kylian Mbappé, Antione Griezmann, Olivier Giroud... op 13 oktober reist de Franse sterrenequipe af naar Nederland voor de terugwedstrijd in de EK-kwalificatiereeks. Heeft Koeman een eenheid weten te smeden die is opgewassen tegen het Franse geweld?

  • EK-kwalificatie voetbal - Griekenland - Nederland (16 oktober)

Vrijwel direct na de wedstrijd tegen Frankrijk stapt het Nederlands elftal in het vliegtuig, want drie dagen later wacht alweer een confrontatie met Griekenland.

November

  • EK-kwalificatie voetbal - Nederland - Ierland (18 november)

De zevende wedstrijd uit de kwalificatiereeks van Oranje. Inmiddels zouden we een goed beeld moeten hebben van onze kansen op deelname aan het eindtoernooi. Een plek bij de eerste twee volstaat voor deelname aan het EK in Duitsland. Anders kunnen de play-offs in maart 2024 nog uitkomst bieden.

  • EK-kwalificatie voetbal - Gibraltar - Nederland (21 november)

Nederland is klein qua landoppervlakte, maar voetballend wereldberoemd. Voor Gibraltar gaat dat beide niet op: het mag met recht een voetbaldwerg genoemd worden.

  • WK Handbal voor vrouwen (30 november-17 december)

Jarenlang behoorde Oranje tot de wereldtop, met de gouden medaille op het WK van 2019 als hoogtepunt. Op de laatste EK's en WK's waren de prestaties minder. Weten de dames 2023 weer af te sluiten met eremetaal?

December

  • WK Darts (15 december-3 januari)

Zoals altijd wordt het sportjaar afgesloten met het WK Darts in Alexandra Palace. Michael Smith wist in 2022 zijn droom waar te maken door Michael van Gerwen te verslaan. Prolongeert de Engelsman zijn wereldtitel of weet Mighty Mike hier nu wel een stokje voor te steken?

Headerfoto: Shutterstock / Marco Lacobucci Epp