De sportevenementenkalender van 2024

Het jaar 2024 belooft bomvol te worden, met in de zomer onder meer het EK Voetbal, de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen. Daarmee zijn we er echter nog lang niet. In dit overzicht hebben we de evenementen die je niet wil missen weer op een rij gezet. En gelukkig is er weer veel kans op Nederlands eremetaal!

Januari

  • EK handbal (10-28 januari)

In Duitsland moeten de Nederlande handbalmannen het in hun poule opnemen tegen Zweden, Georgië en Bosnië en Herzegovina. Het is de derde keer dat Nederland zich heeft gekwalificeerd voor het EK. In 2020 eindige Nederland op een zeventiende plaats. In 2022 bereikte de ploeg de hoofdronde en werd het toernooi als tiende afgesloten. Wat ligt er in 2024 in het verschiet?

  • Tata Steel Chess Tournament (12-28 januari)

Traditiegetrouw komen 's werelds beste schakers aan het begin van het jaar bij elkaar in Wijk aan Zee voor een van de meest prestigieuze schaaktoernooien op de kalender.

  • Australian Open (15-28 januari)

Novak Djokovic en Aryna Sabalenka reizen als titelverdedigers af naar Melbourne, waar de andere wereldtoppers hen weer het vuur aan de schenen zullen leggen.

Februari

  • Six Nations Rugby (2 februari-18 maart)

Ook wel bekend als het Zeslandentoernooi, het belangrijkste rugbytoernooi op het noordelijk halfrond. Engeland, Frankrijk, Ierland, Wales, Schotland en Italië maken uit wie zich tot kampioen kroont.

  • WK Zwemmen (2-18 februari)

Bij het laatste WK wisten de Nederlandse zwemmers drie medailles te winnen. Zilver was er voor Arno Kamminga (100 meter schoolslag) en Tes Schouten (200 meter schoolslag) en brons voor Marrit Steenbergen (100 meter vrije slag). Dat biedt perspectief!

  • WK Veldrijden (3-4 februari)

Op 3 en 4 februari 2024 rijden de veldrijders in het Tsjechische Tabor om de wereldtitels. Bij de mannen verdedigt Mathieu van der Poel de regenboogtrui, bij de vrouwen hoopt Fem van Empel de wereldtitel te prolongeren.

  • WK Waterpolo (4-17 februari)

Alleen de Nederlandse waterpolovrouwen hebben zich geplaatst voor het WK in Doha. De regerend Europees- en wereldkampioen is in de poulefase gekoppeld aan de Verenigde Staten (olympisch kampioen), Kazachstan en Brazilië.

  • ABN Amro Open (10-18 februari)

Het ATP-toernooi van Rotterdam weet met onder anderen Daniil Medvedev en Diede de Groot weer de nodige toppers te presenteren. De Fransman Gaël Monfils komt met een eindzege op gelijke hoogte met Roger Federer en Arthur Ashe, die het toernooi drie keer wisten te winnen.

  • Super Bowl (11 februari)

Nevada zal voor de eerste keer de organiserende staat zijn van de Super Bowl, waar het Allegiant Stadium het podium wordt voor een van 's werelds grootste sportshows.

  • Schaatsen WK afstanden (15-18 februari)

Calgary - bekend terrein voor de schaatsers - heeft het WK afstanden 2024 toegewezen gekregen. Zoals altijd behoren de Nederlanders op vrijwel alle afstanden tot de favorieten. Met Jutta Leerdam (mits haar enkel geen roet in het eten gooit), Femke Kok, Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Patrick Roest, Kjeld Nuis en sinds kort ook Jenning de Boo en Tim Prins is de kans op eremetaal groot. De concurrentie is echter meer dan stevig, van onder anderen het Amerikaanse wonderkind Jordan Stolz en de Noren Sander Eitrem en Ragne Wiklund.

  • Atletiek NK indoor (17-18 februari)

Op zaterdag 17 februari en zondag 18 februari is Omnisport Apeldoorn weer het strijdtoneel voor de NK indoor. Vorig jaar liep Femke Bol hier op de 400 meter een 41 jaar oud wereldrecord uit de boeken.

  • Wielrennen – Omloop het Nieuwsblad (24 februari)

De traditionele openingsklassieker van het Vlaamse wielervoorjaar. Vorig jaar had de race met Dylan van Baerle een Nederlandse winnaar.

  • Schaatsen NK allround en sprint (24-25 februari)

Wie zijn de snelste sprinters van ons land en wie zijn de sterkste allrounders? Ook worden in Heerenveen de startbewijzen voor het WK Allround & Sprint verdeeld.

  • Finale Nations League vrouwen (28 februari)

Op een nog nader te bepalen locatie wordt op 28 februari de finale van de Nations League voor vrouwen afgewerkt. Het is de eerste editie van het toernooi. De OranjeLeeuwinnen treffen in de halve finale, op 23 februari, regerend wereldkampioen Spanje.

Maart

  • Atletiek WK indoor (1-3 maart)

In het Schotse Glasgow zullen de beste atleten ter wereld het tegen elkaar opnemen.

  • Grand Prix van Bahrein (2 maart)

Opnieuw is Bahrein het decor voor de openingsrace van een nieuw Formule 1-seizoen. Voor het derde jaar op rij verschijnt Max Verstappen als wereldkampioen aan de start.

  • Strade Bianche (2 maart)

Tussen de stofwolken van de witte grindwegen door zie je de renners koers zetten richting de finish op het beroemde Piazza del Campo in Siena. Voor veel liefhebbers is Strade Bianche een van de mooiste wielerwedstrijden van het jaar.

  • Schaatsen WK allround en sprint (7-10 maart)

Als de mondiale afstandstitels zijn verdeeld, resten er nog enkele hoofdprijzen: de wereldtitels allround en sprint. Het Duitse Inzell is het strijdtoneel voor deze internationale krachttraining.

  • WK Shorttrack (15-17 maart)

In 2024 mogen de Nederlandse shorttrackers opnieuw in eigen land gaan strijden om de wereldtitel. Van 15 tot en met 17 maart 2024 zal de wereldtop van het shorttrack zich melden in Rotterdam Ahoy. Namens Nederland is het uitkijken naar Jens van ‘t Wout, (een weer fitte) Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer.

  • Milaan-San Remo (16 maart)

De eerste grote klassieker van het wielerseizoen. Met 298 kilometer is dit in het moderne wielrennen de langste professionele eendagskoers van het jaar.

  • Euro Hockey League (28 maart-1 april)

In de EHL strijden de beste Europese clubteams in toernooivorm om de titel. Nadat de eerste ronde van het toernooi eind 2023 in Barcelona werd afgewerkt, organiseert Nederland het toernooi vanaf de kwartfinales. Namens ons land zijn bij de heren Pinoké en Kampong nog in de race, bij de dames rust de druk op de schouders van AH&BC en SCHC.

  • Ronde van Vlaanderen (31 maart)

Vlaanderens Mooiste is al meer dan een eeuw lang onderdeel van de wielerkalender en wordt in België gezien als de belangrijkste wielerkoers van het jaar. In 2023 voegde veelvraat Tadej Pogačar de wedstrijd toe aan zijn palmares, bij de vrouwen moeten de Nederlanders de hoogste trede van het podium al twee edities op een rij aan de Belgische Lotte Kopecky laten. Weet Demi Vollering dit jaar wel raak te schieten?

April

  • Parijs-Roubaix (7 april)

Renners die aan de start staan van De Hel van het Noorden kunnen hun borst nat maken. Niet alleen vanwege de vele kasseienstroken, maar ook omdat met Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle hoogstwaarschijnlijk de twee meest recente winnaars weer op de startlijst zullen staan.

  • NN Marathon/NK Marathon (14 april)

De marathon in Rotterdam geldt tegelijkertijd ook als NK marathon. In 2023 waren de Nederlandse titels voor Abdi Nageeye en Anne Luijten.

  • Amstel Gold Race (14 april)

Op dezelfde dag vindt de enige echte Nederlandse wielerklassieker plaats, die ons voert door de Limburgse heuvels. De naam komt van hoofdsponsor Amstel, het biermerk, dat destijds ook het type Amstel Gold uitbracht. De Nederlander Jan Raas won de wedstrijd vijf keer, een record. Men sprak in die jaren wel van de Amstel Gold Raas.

  • Premier League Darts

De twaalfde speelronde van de Premier League wordt afgewerkt in Rotterdam. Michael van Gerwen won de laatste twee edities van de dartscompetitie en is met zeven eindzeges recordwinnaar.

  • Finale KNVB Beker (21 april)

Natuurlijk is de Kuip opnieuw de plek waar het staat te gebeuren.

  • Luik-Bastenaken-Luik (21 april)

Deze eendagskoers is een wielerklassieker die al sinds 1892 wordt verreden. Het is het traditionele sluitstuk van de voorjaarsklassiekers.

  • EK turnen mannen (24-28 april)

In Rimini worden niet alleen medailles uitgereikt, maar ook de laatste tickets voor de Olympische Spelen.

  • EK roeien (25-28 april)

Op de baan in Szeged (Hongarije) gaan de Nederlandse roeiers en roeisters proberen om hun prestaties van het vorige EK, in 2022, te verbeteren. Toen eindigde Nederland in het medailleklassement als vierde van de achttien landen, met tweemaal goud, viermaal zilver en driemaal brons.

  • Vuelta Feminina (29 april-5 mei)

Sinds 2015 staat de Ronde van Spanje voor vrouwen op de kalender. Vorig jaar duurde de ronde voor het eerst precies een week, nadat het voor vijf dagen was. Annemiek van Vleuten won in 2021, 2022 én in 2023. Wie kroont zich tot haar opvolger?

Mei

  • EK turnen vrouwen (2-5 mei)
In Rimini worden niet alleen medailles uitgereikt, maar ook de laatste tickets voor de Olympische Spelen.
  • Giro d'Italia (4-26 mei)

Voor de mannen is het de eerste grote ronde van het jaar. Tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogačar maakt zich op voor zijn eerste deelname in Italië.

  • Finale Europa League (22 mei)

De eerste finale van de drie Europese internationale clubcompetities. Op het moment van schrijven zit alleen Feyenoord nog in de race.

  • Finale Champions League vrouwen (25 mei)
Grootmachten in het vrouwenvoetbal als Olympique Lyon en FC Barcelona ruiken hun kans nu VFL Wolfburg, vorig jaar nog de verliezend finalist, de groepsfase niet wist te bereiken. De Nederlandse eer moet hoog worden gehouden door Ajax.
  • Roland Garros (26 mei-6 juni)

Met liefst veertien titels is gravelspecialist Rafael Nadal de recordhouder op Roland Garros. Na blessureleed van een jaar lang leek hij begin 2024 weer fit én in vorm te zijn, maar de rentree was van korte duur. Keert hij nog terug in Parijs voor een allerlaatste Roland Garros en misschien zelfs de Olympische Spelen?

  • Finale Conference League (29 mei)

De Conference League werd in eerste instantie gezien als het lelijke eendje van de Europese toernooien, maar die status veranderde toen Feyenoord een succesvolle campagne afwerkte en ook AZ, PSV en Vitesse er de nodige coëfficiëntenpunten voor het Nederlandse voetbal wisten te pakken. Dit jaar is de finale in Athene.

Juni

  • Finale Champions League (1 juni)

Het miljoenenbal vindt zijn climax op 1 juni in Londen. Voor de achtste keer in de Champions League-historie is Wembley het strijdtoneel voor de finale, waar PSV nog altijd zicht op heeft. De tegenstand op weg naar die eindstrijd is gigantisch, maar dromen mag.

  • EK voetbal (14 juni-14 juli)

We blijven even bij het voetbal. Als de kruitdampen van de Champions League zijn opgetrokken, staat het EK voor de deur. Onze oosterburen nemen dit jaar de organisatie op zich. Het Nederlands Elftal, met Ronald Koeman als bondscoach, is na uitschakeling in de groepsfase (2012), géén kwalificatie (2016) en uitschakeling in de achtste finale (2020) toe aan een goed EK-resultaat. In de poule moeten Frankrijk, Oostenrijk en een play-off-winnaar (Polen/Wales/Estland/Finland) verslagen worden.

  • Hockey Pro League (22 juni-30 juni)

De Hockey Pro League is een internationale competitie waaraan negen van de beste landen ter wereld meedoen. Ook Nederland is van de partij én gastheer van enkele wedstrijden. Tussen 22 en 25 juni is Utrecht het podium waarop dagelijks óf de Nederlandse dames óf de Nederlandse heren in actie zullen komen. Hetzelfde recept vindt een paar dagen later plaats in Amstelveen, van 27 tot en met 30 juni.

  • NK wielrennen (19-23 juni)

In Arnhem zullen vier wedstrijden verreden worden: de wegwedstrijd voor mannen, de wegwedstrijd voor vrouwen, de tijdrit voor mannen en de tijdrit voor vrouwen. De prijs is niet enkel de titel van Nederlands kampioen, maar ook de rood-wit-blauwe trui.

  • KLM Dutch Open (20-23 juni)

Het toernooi is een van de oudste internationale Opens van Europa. Het is de tweede keer dat golfbaan The International in Amsterdam de gastheer is.

  • NK Atletiek (29-30 juni)

In 2024 zal het FBK-stadion in Hengelo na 35 jaar weer het toneel zijn van het NK atletiek.

  • Tour de France (29 juni-21 juli)

De afgelopen twee jaar wist Team Jumbo-Visma met Jonas Vingegaard de Pogačar-code te kraken. Voor de Nederlandse ploeg is de gele trui opnieuw het grote doel.

  • TT Assen (30 juni)

Een van de meest iconische Grands Prix in de motorsport staat ook dit jaar weer in juni op het programma. In Assen wordt in drie verschillende klassen gestreden om de winst.

Juli

  • Wimbledon (1-14 juli)

Op de eerste dag van juli begint het derde en meest prestigieuze grandslamtoernooi van het jaar. Vorig jaar was het Carlos Alcaraz die Novak Djokovic van zijn vijfde Wimbledon-titel op een rij af wist te houden.

  • Giro d'Italia Internazionale Femminile (7-14 juli)

De Italiaanse grote ronde kent per editie een wisselend aantal etappes en ligt de Nederlandse vrouwen meer dan goed. In 2011 was Marianne Vos de eerste Nederlandse winnares ooit. Daarna won zij nóg twee keer en lukte het Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten beiden zelfs nog vier keer.

  • Olympische Spelen (26 juli-11 augustus)

Het grootste sportevenement ter wereld. Volgens databureau Gracenote neemt Nederland komende zomer een recordaantal van 38 medailles mee naar huis. De hoop is in ieder geval op een hoop verschillende atleten gevestigd, met name in het schaatsen, wielrennen en de atletiek. Op de website van TeamNL vind je het volledige programma!

Augustus

  • Tour de France Femmes (12-18 augustus)

Een dag na de Olympische Spelen worden de rensters in Rotterdam in gang geschoten. Opmerkelijk aan deze editie is dat er op dag twee ook twee etappes worden verreden: 's ochtends een korte vlakke rit en 's middags een korte tijdrit. Daarnaast wordt pas op dag vijf (van de acht) Franse grond aangedaan.

  • EK beachvolleybal (12-18 augustus)

Na 2006, 2012 en 2018 mag Nederland voor de vierde keer in de geschiedenis het EK beachvolleybal voor mannen en vrouwen organiseren. Net als in 2018 zullen er ook in 2024 meerdere speelsteden in het land zijn. De kans op Nederlands succes is groot.

  • Vuelta a España (17 augustus-9 september)

De derde en laatste grote wielerronde voor de mannen begint met een individuele tijdrit in Lissabon.

  • WK roeien (18-25 augustus)

Het WK roeien vindt jaarlijks plaats. In een olympisch jaar worden alleen nummers uitgeschreven die niet op het olympisch programma staan en wordt het gecombineerd met het WK roeien voor junioren.

  • Dutch Grand Prix (25 augustus)

De afgelopen drie jaar bleek het Max Verstappen wel te liggen om op eigen bodem te racen. Als hij in 2024 opnieuw wint, komt hij op gelijke hoogte met viervoudig winnaar Jim Clark.

  • US Open (26 augustus-9 september)

Traditiegetrouw is het eind augustus tijd voor het vierde en laatste grandslamtoernooi van het jaar.

  • Paralympische Spelen (28 augustus-8 september)

Vanaf eind augustus staat Parijs nog een keer in de schijnwerpers, ditmaal vanwege de Paralympische Spelen. Handbiker Jetze Plat kan voor de derde maal op rij goud winnen in de paratriathlon. Paralympisch zwemmer Rogier Dorsman bewees zichzelf in 2020 ook al met drie gouden plakken en rolstoeltennisser Diede de Groot zal er na de winst van de Australian Open vertrouwen in hebben dat zij haar gouden paralympische medaille van 2020 kan behouden.

September

  • WK Futsal (14 september-6 oktober)

In Oezbekistan - ook het enige land dat zich officieel beschikbaar had gesteld als organisator - strijden de balkunstenaars om de wereldbeker. Oranje Futsal heeft zich knap voor de play-offs voor het WK weten te plaatsen en maakt dus nog kans op deelname. Het allesbeslissende tweeluik met Finland is in april.

  • WK wielrennen (21-29 september)

Bij het WK wielrennen gaan de gedachten terug naar de editie van 2023 in Glasgow. Mathieu van der Poel liet iedereen zijn hielen zien, schoof in een van de laatste bochten onderuit, maar kwam met een kapotte schoen alsnog solo over de finish. In 2024 is de streep getrokken in Zürich.

Oktober

  • WK baanwielrennen (16-20 oktober)

Met Harrie Lavreysen hebben we een sprintkanon in de gelederen.

November

  • EK Handbal voor vrouwen (28 november-15 december)

In oktober start de kwalificatiereeks en wordt duidelijk of de Nederlandse handbalvrouwen zullen afreizen naar het EK in Oostenrijk, Hongarije & Zwitserland.

December

  • WK Darts

Zoals altijd wordt het sportjaar afgesloten met het WK Darts in Alexandra Palace. Inmiddels weet iedereen dat we rekening moeten houden met Luke Littler, die als 16-jarige vriend en vijand verraste op het WK van 2023.