Economische impact WK (para)handboogschieten geschat op 4,6 miljoen euro

De economische impact van de WK (para)handboogschieten die in 2019 in ’s-Hertogenbosch plaatsvonden wordt geschat op 4,6 miljoen euro voor de provincie Brabant. Dit blijkt uit de publicatie ‘Hyundai World Archery (Para) Championships 2019, economic, social and media impact’ van het Mulier Instituut en Fontys SPECO Sportmarketing.

Het WK vond van 3 tot en met 16 juni 2019 plaats in Den Bosch. Voor deze gelegenheid werd een compleet stadion met schietbaan op de Parade in de hoofdstad van Noord-Brabant opgebouwd.

Het evenement trok 10.200 bezoeken en 41 procent van de bezoekers bezocht dankzij het evenement de gemeente ’s-Hertogenbosch. Veruit het grootste deel van de bezoekers kwam uit Nederland: 90 procent. De economische impact voor de gemeente wordt geschat op 1,3 miljoen euro. Op een totale begroting van 6,4 miljoen euro werd een break-even resultaat gerealiseerd.

Bijna acht op de tien bezoekers verwacht door het bezoek aan het evenement vaker handboogschieten in de media te volgen. Zeven op de tien bezoekers vond het evenement een goede gelegenheid om vrienden te ontmoeten. Met 235 uur uitzendtijd werd een publiek van 77 miljoen personen bereikt.

Hoge beoordeling

De bezoekers waren erg tevreden over het WK. Ze beoordeelden het evenement met een 8,3 en deelnemers met een 8,2 (op een schaal van 1 tot 10). Vooral de finalelocatie op de Parade onder de voet van de iconische Sint Janskathedraal werd door bezoekers en atleten hooggewaardeerd, met een gemiddeld cijfer van 9,0.

Er vonden in totaal 138 side events plaats die samen 13.371 personen trokken. 13% van de bezoekers gaf aan te hebben deelgenomen aan een side event.

Potentie handboogsport

Eerder maakte de internationale handboogfederatie World Archery al bekend dat er 77 miljoen kijkers waren voor finales van de World Archery Championships 2019 in ’s-Hertogenbosch. Volgens het Duitse mediaonderzoeksbureau IRIS goed voor een totale sponsorwaarde van nog eens €2.000.000 voor de stad ’s-Hertogenbosch.

Eric Kersten (Directeur toernooiorganisator Team TOC): “De WK voelde voor ons al als een ongekend succes, maar het is mooi om het nu ook op papier te hebben. Een resultaat waar we met zijn allen enorm trots op kunnen zijn.”

Arnoud Strijbis (Directeur Nederlandse Handboog Bond): “Dat we met een relatief kleine sport in Nederland zo’n bereik hebben kunnen realiseren, is geweldig. Dit onderstreept maar weer eens de enorme potentie van de handboogsport en dat samenwerking tussen partijen loont.”