Jingle Balls 2020

Met elkaar hebben we een bijzonder jaar meegemaakt. Genoeg over gezegd en geschreven. Voor mij voelde het als de slechte eerste helft van een wedstrijd. Vol onaangename verrassingen. We begonnen er vol goede moet aan. Vol plannen. Maar het werd helemaal anders. Het snel willen vergeten, maar er doorheen moeten en ervan leren. Er komt veel op iedereen af, sport wordt hard geraakt. Het voelt dan ook wat gek om dit blog over kerst in de sportwereld te schrijven.

Maar er is genoeg reden om het wel te doen. Juist in deze donkere tijd is het belangrijk om er te zijn voor elkaar. Ik heb dan ook met grote interesse en hoge verwachtingen rondgekeken. Wat doet sport om de warmte met de achterban aan te halen? Dit jaar is het toch iets rustiger met de feestdagen en missen we elkaar net even wat meer. Sport heeft de kracht om je te raken, in contact te brengen en te inspireren. Om een lichtje te laten branden in deze, voor vele extra, donkere tijd.. Stil te staan bij de mensen om ons heen en de supporters die we op de tribune missen.

En daarom pak ik mijn eigen traditie toch op en voor het vijfde jaar op rij ben ik een rondje langs de velden gegaan. Met voorbeelden uit vooral voetbal, maar ook basketbal, rugby, atletiek, Nascar, golf en ijshockey. Ook ditmaal kijk ik naar drie onderwerpen en geef inspirerende voorbeelden. Verwarm je aan mooie kerstverhalen, bijzondere plaatjes en vermakelijke video’s.

Het is een kerstpakket vol; elke link is de moeite waard om te bekijken! Neem de tijd nog voor de jaarwisseling en laat je onderdompelen. Ook deze keer zijn er te veel voorbeelden om te noemen. Ben ik er eentje vergeten; dan staat ie wellicht in het Pinterest of YouTube overzicht. Zo niet, laat het zeker weten! We komen volledig in de kerstsfeer en maken een rondje langs de goed versierde kerstbomen. Om jullie te inspireren en te verbinden op de impact die sport heeft.

1. Merry Christmas!

De kerstboodschap aan de achterban. Simpel en effectief. Een mooi moment om jouw dank en hartverwarmende gevoelens aan de achterban te geven. Bedank supporters, promoot kerstartikelen, laat zien hoe betrokken je bent bij de achterban of zet elke dag een video in via een adventkalender. Mijn favorieten op een rij; Jingle Balls van Borussia Dortmund (2015), Bayern München (2016), Juventus (2017), weer Juventus (2018) en in 2019 mijn absolute favoriet van Club Brugge met het kerstverhaal. In 2020 moet ik zeggen dat onderstaande video van Inter kwalitatief wel echt top is.

Kerstvideo’s kunnen ook verder gaan dan alleen de feestdagen groet. Zo hebben HSV en Eintracht Frankfurt elke dag tot de feestdagen leuke content rondom de spelers gebracht. Feyenoord had mooie content rondom hun sponsorship met Droomparken, spelers die verrast werden en een zeer stijlvol You’ll Never Walk Alone met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Voor 2020 zijn de video’s te vinden in de YouTube afspeellijst. In dit vijfde jaar telt deze inmiddels ruim 550 video’s. De video's uit de playlist die je wat mij betreft dit jaar gezien moet hebben:

Dit jaar kreeg ik wel wat medelijden met de hardwerkende directeuren van Excelsior die er kennelijk nogal eenzaam bij zaten met kerst.

Kleine tip nog voor de sportorganisaties; plaats de video voortaan embedded op de eigen website; dan kun je de supporters nog binnen je platform houden, in plaats van alle directe linkjes naar YouTube.

Bekijk alle video’s in de playlist, in volgorde van meest recent ge-upload.

2. Zit er warmpjes bij!

Vijf jaar geleden waren er twee Nederlandse clubs met een kersttrui. En ik dacht dat het inmiddels een beetje passé was, maar toch…. In Amerika lijkt de traditie af te nemen, al hebben de NFL, NHL, MLS en NBA samen ruim 400 verschillende truien. De NBA heeft echter bijna geen kersttruien meer.

In veel landen is het gebruikelijk dat de opbrengst van de truien naar een goed doel gaat. In Nederland heeft PSV echt een jaarlijkse invulling met sponsor EnergieDirect en er is ook dit jaar een activatie met John de Bever. Willem II had een mooi stijlvol overhemd. Zelf kon ik bij ADO Den Haag, PEC Zwolle, Fortuna Sittard en VVV-Venlo geen kersttrui vinden. FC Twente heeft wel ruim 20 hoodies in haar assortiment, maar geen kerstartikel.

Inmiddels heeft het grootste deel van de Betaald Voetbal clubs wel een kersttrui. Helaas lijkt het in Nederland nog niet echt verder te komen dan een enkele trui met fout motief, waarbij Vitesse en Cambuur zelfs hetzelfde ontwerp hanteerde. Maar wie weet in 2021; het kan snel gaan. Hopelijk volgend jaar meer invulling voor het verhaal achter de foute kersttrui.

3. Speel in op de kerstsfeer en -gedachte

Grijp kerst aan om bij en met supporters stil te staan. Of zoals Leicester Rugby en Edinburgh Rugby deden, een activiteitenboekje voor jonge fans maken. Zeker in deze donkere tijd belangrijk. En dit kan digitaal, offline, in en buiten het stadion. Zoals een decemberkalender van Sparta Rotterdam via Crowdmanager. Een ander mooi voorbeeld is PSV, waar de supportersverenigingen van PSV en VVV de tribune op een bijzondere manier vulden. Fans konden een lichtje adopteren voor fans die het even nodig hebben. Vitesse en Willem II lieten dit eerder al zien, maar PSV en VVV gingen zeker een stap verder.

En natuurlijk is door COVID-19 veel niet mogelijk. Maar genoeg creatieve oplossingen, zoals deze kerst walk-through van Heroes Den Bosch. En neem nou een ziekenhuisbezoek. Dat kan natuurlijk niet door de COVID-19 maatregelen. Maar dat kun je vervolgens oplossen op de manier van Manchester City of Liverpool FC en PSV. Aan u de keuze.

Een traditie die we dit jaar niet zagen was het Duitse Weihnachtssingen. Geen duizenden fans in stadions die samen kerstliederen zingen. Hopelijk volgend jaar nog meer animo hiervoor.

Een lijst met voorbeelden:

Het laatste voorbeeld lijkt nog wel geschikt voor Ajax-speler Nico Tagliafico.

Juist in deze coronatijden ben ik van mening dat sport goed contact moet zoeken met hun achterban. En dat logische momenten als Vader- en Moederdag, Sinterklaas, Kerst, herdenkingen, feestdagen, etc. belangrijke momenten zijn om hier invulling aan te kunnen geven. Dus zeker met Kerst. Ook de koppeling met goede doelen en invulling rondom bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede. Het voorbeeld van 2019 van Club Brugge en 2020 van de supportersvereniging van PSV vind ik daar inspirerend in. Ik hoop dan ook echt dat meer sporten inspiratie uit dit blog halen.

Ik wens iedereen nog een warme jaarwisseling, een liefdevolle periode met de mensen om je heen. Geef ook wat aandacht en zorg aan elkaar en let goed op jezelf. Ik weet zeker dat we de wedstrijd in 2021 flink oppakken en knallend afmaken. Beleef speciale momenten met en voor de supporters. Jingle all the way!

Meer lezen? Lees de blogs van voorgaande jaren: