Jingle Balls (III)

Het is weer kerst! Een mooi moment om stil bij te staan. Mensen te boeien en te binden. Zie ook de mooie kerstcommercials van PLUS en Jumbo, de video van Google en de reclame van KPN, met bijzondere aandacht voor esports.

ZIE OOK:

Maar hoe staat het met sport en kerst? Net zoals de afgelopen twee jaar ben ik weer een rondje langs de velden gegaan. Het resultaat? Weer een vol kerstpakket! Ik geef drie invalshoeken hoe gebruik wordt gemaakt van kerst. We verwarmen ons weer heerlijk aan mooie kerstverhalen, bijzondere plaatjes en vermakelijke video's. Ik beloof jullie; elke link is de moeite waard om te bekijken!

Het valt op dat bepaalde clubs gewoon meer met kerst hebben dan andere. Zo zijn er jaarlijks goede voorbeelden te vinden bij de Duitse clubs, blinken Engelse uit met adventskalenders en hebben de Amerikanen vooral veel kerstprularia. Juventus geeft ook elk jaar weer een bijzondere invulling aan kerst.

Wat doe jij met kerst? Volg de invalshoeken en laat je inspireren. We komen volledig in de kerstsfeer en maken een rondje langs de goed versierde kerstbomen.

1. Merry Christmas!

De kerstboodschap aan de achterban. Mijn favoriet van 2015: Jingle Balls van Borussia Dortmund, 2016: Bayern München, 2017: Juventus. We gaan het zien voor 2018. Nog niet alle video's zijn door de clubs uitgebracht en de playlist wordt tijdens en na kerst bijgewerkt! De teller van de playlist staat inmiddels op ruim 175 video's.

Komende dagen zullen meer kerstboodschappen volgen. In de een worden supporters bedankt, de ander promoot kerstartikelen, laat een ziekenhuisbezoek zien of het is onderdeel van een adventkalender. Er zijn ook video's gewoon omdat het leuk is rondom de kerst een speciale video te brengen, zoals Juventus. Juventus heeft overigens een speciale game uitgebracht: https://xmas.juventus.com/.

Barcelona doet haar credo 'Mas que un club' eer aan.

2. Zit er warmpjes bij!

Een leuk kledingstuk voor alle supporters. De kerstsweater of muts. Twee jaar geleden waren er nog nauwelijks clubs met kersttruien of zelfs meer artikelen, vorig jaar kwam het mondjesmaat, maar dit jaar lijkt het aan te zwengelen. Een traditie die uit de VS komt overwaaien. In de VS worden de truien verkocht onder de noemer 'ugly sweaters'. Maar wel compleet met kerstverlichting in de trui. In de NFLzijn er zo'n 220 truien. In de NBA zijn er zo'n 280 lelijke truien. En ook de NHL heeft 80 truien.

In Engeland is het gebruikelijk dat de opbrengst van de truien naar een goed doel gaat, zoals bij Arsenal. Ajax heeft aardig wat artikelen in haar webshop en biedt ook de mogelijkheid aan om de cadeaus in te pakken.

In Nederland blijven Feyenoord (introduceerde zelfs een kerstpak), Ajax, PSV (met hoofdsponsor EnergieDirect), maar ook FC Emmen, FC Groningen, AZ en Willem II niet achter. Nog steeds geen 18 kersttruien in de Eredivisie. Het moet mogelijk zijn! RB Leipzig wint overigens de kersttrui wedstrijd met een trui compleet met capuchon met hoorns.

3. Gebruik de kerstsfeer

Sommige clubs grijpen kerst echt aan om bij hun supporters stil te staan. De Santa Run in Manchester uit het verleden is een mooi voorbeeld. In Duitsland (o.a. Union Berlin, Borussia Dortmund, Schalke 04) zijn steevast concerten voor tienduizenden fans die wel kerstliederen zingen. Daarnaast is kerst een goed moment voor clubs om zich richting anderen die het moeilijk hebben van hun goede kant te laten zien. Aston Villa en Rangers bezochten ziekenhuizen, er werden diners geserveerd bij VVV-Venlo, en kerstpakketten uitgedeeld bij NEC. Bij Vitesse stond de wedstrijd tegen VVV-Venlo in het teken van kerst met een kerstplein, inclusief Dries Roelvink. Bij Ajax is een winterfestival met première van de documentaire de Patatgeneratie.

Sunderland gebruikt kerst voor een uitverkocht huis.

De voorbeelden van de afgelopen jaren laten zien dat de mogelijkheden voor sport oneindig zijn. Maar nog niet door iedereen benut. Kerst is voor iedereen een herkenbaar moment om even stil bij te staan. Tijd voor elkaar te maken. Daarom mijn kerstwens dat volgend jaar alle Eredivisieclubs een kersttrui hebben met opbrengst voor een goed doel van de Vriendenloterij. Beleef kerst met supporters en voor elkaar.

Jingle all the way!

Bezoek Pinterest voor een overzicht van alle webpagina's.

Een overzicht van sportgerelateerde kerstvideo's, inclusief verleden, bezoek YouTube.