Gaan Amsterdammers meer bewegen door beacons in Oosterpark?

Voor de eerste keer in Nederland worden beacons gebruikt om meer mensen aan de beweegnorm te laten voldoen. In het Amsterdamse Oosterpark zijn deze kleine zendertjes opgehangen in lantaarnpalen om hardlopers via een app feedback te geven op hun loopprestaties. “Het is zo een mooie praktische toepassing. Het leeft, je raakt meteen in gesprek met mensen uit de buurt. Het maatschappelijk belang is heel groot”, reageert hoofdonderzoeker en sportpsycholoog Nicky Nibbeling.

Het experiment met de beacons maakt deel uit van het onderzoek BAMBEA (Bewegen in Amsterdam met Beacons) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), hogeschool Inholland en de Gemeente Amsterdam in samenwerking met de bedrijven Info.nl en Glimworm, de bouwer van de beacons.

Het onderzoek naar de technologie wordt uitgevoerd door studenten onder leiding van HvA-onderzoeker Joey van der Bie vanuit het HvA-lectoraat Digital Life van lector Ben Kröse. De onderzoekers willen weten of sensoren en apps stadsbewoners meer kunnen laten bewegen in de openbare ruimte. Het gaat om de groepen niet-sporters en zij die onregelmatig sporten. Het doel is om meer mensen de beweegnorm van 30 minuten licht intensief sporten per dag te laten halen.

Door beacon en app de 30 minuten bereiken?

Lector Kracht van Sport Marije Baart de la Faille – Deutekom van de Hogeschool van Amsterdam en Inholland leidt het onderzoek. “We willen onderzoeken of we juist mensen die niet zo vaak sporten kunnen stimuleren en ondersteunen om de beweegnorm van 30 minuten per dag te halen”, aldus de lector. “Ons doel is niet dat mensen ineens fanatiek gaan sporten, het gaat juist om duurzame verandering in hun beweegpatroon; denk aan bijvoorbeeld elke dag een half uurtje in de lunchpauze bewegen in het park.”

Feedback

Bestaande apps voor hardlopers functioneren meestal op basis van gps-gegevens. Via de beacons geeft de BAMBEA-app de gebruiker op gerichte momenten feedback. Zo meldt de app wanneer je een beweegdoel bereikt, of je progressie boekt en wanneer je op een geschikte plek bent om een warming-up of strekoefeningen te doen.

Nicky Nibbeling over de gekozen technologie: “De locatiebepaling met beacons is veel nauwkeuriger dan met gps. We kunnen specifieke berichten doorgeven zoals over plekken in het park. Je kunt op specifieke plekken lunges doen. Dan verschijnt een pop-up in je scherm en met een doorlink krijg je een filmpje hoe je dat doet.”

Wetenschappelijk onderzoek

Nibbeling is naast onderzoeker ook sportpsycholoog. Bijzonder aan BAMBEA is dat de app hardlopers helpt door fasen die door wetenschappelijk onderzoek zijn vastgesteld. “Door de fasen is deze app onderscheidend. Het is gemaakt rondom een groot stuk theorie, met name voor motivatie voor mensen die willen bewegen. Juist voor de groep mensen die niet regelmatig beweegt, kan de app een stimulans zijn. Als iemand nog niet beweegt dan moet je diegene vooral veel informatie geven over gezond bewegen, blijkt uit onderzoek. Ben je al begonnen dan blijkt dat een online agenda een goede tool is. Dan kan iemand tijden prikken en gaan mensen regelmatiger sporten dan wanneer ze zichzelf beloven om een paar keer per week te bewegen. Mensen ervaren door deze app al een eerste succes en dat is heel belangrijk.”


Foto's: Facebook/TCS Amsterdam Marathon