Gelijke rechten, ongelijke verdeling

De Noorse voetbalbond maakte zaterdag bekend dat voetbalsters van het nationale elftal evenveel gaan verdienen als hun mannelijke collega’s. De mannen staan een deel van hun commerciële inkomsten af aan de vrouwen. De deal zou een voorbeeld moeten zijn voor alle voetbalbonden wereldwijd, te beginnen in ons eigen land.

Door de nieuwe overeenkomst wordt het salaris van de Noorse voetbalvrouwen bijna verdubbeld als zij het shirt van hun land dragen, van 330.000 euro (3,1 miljoen kroon) naar 640.000 euro (6 miljoen kroon) per jaar. Volgens Joachim Walltin, voorzitter van de spelersvakbond, is dit de eerste deal in deze vorm in het voetbal. "Noorwegen is een land waar gelijke rechten voor vrouwen en mannen hoog in het vaandel staan. Dit gebaar is goed voor het land, maar ook voor de sport", zei hij tegen meerdere buitenlandse media.

50-voudig Noors international en aanvoerder van het nationale team, Caroline Graham Hansen, bedankte haar mannelijke collega’s op Instagram. "Het was wellicht een klein gebaar voor jullie en jullie zullen het misschien niet eens merken in je maandelijkse salaris. Voor ons betekent het enorm veel", schreef ze onder meer.


Discussie

In meerdere landen is er de laatste jaren discussie gevoerd over de financiële beloning voor de vrouwenteams. Denemarken weigerde vorige maand nog een oefeninterland tegen Oranje te spelen omdat de bond niet wilde voldoen aan hun financiële eisen. En ook in de Verenigde Staten vochten de vrouwen twee jaar lang voor betere voorwaarden. Ze overwogen in de aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar te staken om zo betere salarissen en arbeidsomstandigheden af te dwingen bij de voetbalbond. In april van dit jaar kwamen de twee partijen eindelijk tot een akkoord.

Hoewel vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport ter wereld is, verdienen de vrouwen nog altijd veel minder hun mannelijke collega’s. Walltin schat dat vrouwelijke internationals die in de Noorse competitie spelen ongeveer tussen de 12.000 en 24.000 dollar per jaar verdienen. De speelsters in topcompetities als Duitsland en Frankrijk verdienen ongeveer tussen de 100.000 en 150.000 dollar per jaar. Hoewel mooie bedragen, staat dit in schril contrast met wat de mannelijke internationals jaarlijks op hun rekening kunnen bijschrijven.

Nederland

"Het zou de internationals sieren als ze een deel van hun commerciële inkomsten afstaan aan de OranjeLeeuwinnen"

De situatie in Noorwegen is enigszins vergelijkbaar met hoe het in Nederland is gesteld. Ook hier speelt een deel van de internationals bij buitenlandse topclubs, maar zijn veel speelsters nog actief in Nederland waar ze volgens experts een onkostenvergoeding krijgen of een maximum maandsalaris van 2.300 euro verdienen.

Volgens schattingen van sportmarketeer Ruud van der Knaap leverde de EK-titel van afgelopen zomer elke speelster ongeveer 25.000 euro op. De UEFA stelde in totaal acht miljoen euro beschikbaar aan prijzengeld voor WEURO 2017 en de Oranjevrouwen kregen als winnaar het grootste deel: 1,2 miljoen euro. Ter vergelijking: Portugal kreeg alleen al acht miljoen euro voor het winnen van de EK-finale in 2016.

Het is ook logisch dat de vrouwen minder verdienen dan de mannen, omdat het vrouwenvoetbal wat betreft commercie en belangen nog niet in de schaduw van het mannenvoetbal staat. Maar in navolging van de Noren kunnen de Nederlandse voetballers wel een signaal afgeven. Het Nederlands elftal is de laatste jaren nou niet bepaald succesvol en het imago van Oranje heeft wat deuken opgelopen. Het beeld bij veel mensen is toch: volgevreten vedettes die het contact met de 'echte' wereld zijn verloren. Alleen al daarom zou het de internationals sieren als ze een deel van hun commerciële inkomsten zouden afstaan aan de OranjeLeeuwinnen.

Samenwerken

"Maak een vlog met Patrick en zijn zoontje Shane Kluivert, die op bezoek gaan bij Lieke Martens in Barcelona"

Het zou tevens het startsignaal kunnen zijn voor een meer innige samenwerking tussen de mannen en de vrouwen. Het contrast tussen de twee kan momenteel haast niet groter zijn. De mannen lopen (zeer waarschijnlijk) voor de tweede opeenvolgende keer een groot eindtoernooi mis, wedstrijden zijn lang niet altijd meer uitverkocht, de sfeer rondom het Nederlands elftal is ronduit negatief en de publieke opinie heeft zich tegen de ploeg gekeerd. Daarentegen zijn de Oranjevrouwen bij iedereen geliefd, uiterst succesvol, oefeninterlands verkopen in no-time uit en is er in de media steeds meer aandacht voor de Leeuwinnen.

Bedenk als KNVB en sponsors activaties waarbij je de mannen en vrouwen samen inzet. Denk aan bepaalde challenges (van latje schieten tot een potje FIFA) of laat Memphis Depay en Shanice van der Sanden samen een Q&A doen via bijvoorbeeld Facebook Live en Instagram. Maak een vlog met Patrick en zijn zoontje Shane Kluivert, die op bezoek gaan bij Lieke Martens in Barcelona. Er zijn talloze ideeën te bedenken.

Toon als KNVB in al je uitingen (dus ook de verdeling van premies en inkomsten uit commerciële activiteiten) gelijkheid en cohesie. Dat de laatste daad van Arjen Robben als aanvoerder van het Nederlands elftal mag zijn dat hij en zijn medespelers bereid zijn een deel van hun commerciële inkomsten af te staan aan hun vrouwelijke collega’s.


Headerfoto: Shutterstock.com