Golfregels saai? Welnee!

Iedere sport heeft te maken met de regels van het spel, het is onontkomelijk verbonden met elkaar. De regels zorgen er, net als DNA, voor dat iedere sport weer uniek is. Het bepaalt het karakter, de charme en de taal binnen een sport. Naarmate een sport groeit en zich ontwikkelt, gaan de regels mee in deze ontwikkeling; ze worden aangepast of aangevuld. Eén sport steekt er wat betreft sportregels met kop en schouders boven uit en dat is golf.

Lees ook: we komen van ver... 

Begonnen als een gentlemen’s sport ruim 250 jaar geleden werd al snel duidelijk dat de speler zijn eigen scheidsrechter moest zijn, waardoor vandaag de dag nog iedere golfer, naast de etiquette, ook met een basis aan golfregels de baan ingaat. Destijds nog met 13 regels en nu zijn er Regels met nummers, subnummers, uitzonderingen en afwijkingen. Elk detail staat omschreven in het Royal & Ancient Golfregels en Amateurstatus Regelboek, dat om de vier jaar opnieuw uitkomt.

Maar hoe krijg je nu 250 jaar oude traditie aan de moderne golfende man en vrouw? De oplossing bleek simpel. Bij de recente herziening van de golfregelboeken, cursussen en dvd’s die de NGF ontwikkeld heeft om de golfregels aan te leren, bleken de illustraties uit deze golfregelboeken een uitstekende content te zijn voor Facebook. Deze vrolijke, vlotte illustraties, die de regelsituaties weergaven, vormden de basis om op een eigentijdse wijze de golfregels te presenteren.


Om het nieuwe golfregelboek te promoten, werd op Facebook een regelvraag gepost. En dit was gelijk raak! Door de golfregelvraag te stellen werden nieuwe maar zeker ook ervaren golfers geprikkeld om hun regelkennis op te halen. De ene volger heeft ze paraat, de andere moet goed nadenken. Maar het leukst was dat iedereen wel geprikkeld werd om de vraag te beantwoorden en elkaar daarin af te troeven. In no time werd de golfregelvraag een succes op de Facebookpagina van de NGF en behaalde het een bereik van tussen de 20.000 en 50.000 mensen met gemiddeld 300 reacties, waarbij het hoogste ooit 680 reacties was.

Dit besef deed wel wat met de mensen van de Regelcommissie. Ze waren verbaasd, maar tegelijk ook geamuseerd om te zien hoe de regels leefden onder de golfers. Hoe we via een relatief modern communicatiekanaal de regels een boost gaven. Om het gedrag van onze volgers te belonen, verloten we iedere keer onder de goede antwoorden een zogenaamd 9-stappenplanboekje, een lesboekje behorende bij de speelsterkte van de winnaars. Hierin staan diverse vaardigheden en tips om de speelsterkte van de speler te verlagen. Wat natuurlijk ook een drijfveer is voor de Nederlandse Golf Federatie: golfers enthousiast en vaardig houden.

Wat deze ontwikkeling vooral laat zien is dat ‘oude content’ vele communicatiemogelijkheden biedt en dat ‘het gezeur’ over golfregels een positieve bijsmaak heeft gekregen, want hoe duidelijker kun je het hebben, de regels worden op deze manier als leuk ervaren. Speels, eigentijds en scherp.

Om het competitie-element te vergroten, staat op de desktopversie van de Facebookpagina een regelquiz, waarbij golfers elkaar kunnen uitdagen met hun score. Door het invullen van 10 vragen krijg je aan het einde een score te zien die je kunt delen op je Facebookpagina. Natuurlijk zal iedere trotse golfer zijn of haar high score delen en daarmee vrienden uitdagen om ook eens de quiz te doen. Op deze manier blijven de spelregels op diverse manieren scherp en actueel. Golfers worden gestimuleerd, golfclubs en golfprofessionals delen de content met hun leden en hun jeugd. Regels zijn trending topic!