“Helpen mobiele sport apps mij om fitter te worden?”

Er zijn genoeg blogs, websites en apps die tips geven voor mensen met weinig tijd of zin om te sporten. Hier kan een grote lijst van worden opgesteld met persoonlijke bloggers en vloggers tot fitnesscentra die hun eigen programma’s promoten. Tegenwoordig willen we toegang tot alle informatie en gemakkelijk de dingen doen die we willen doen. Alleen zien we door de bomen het bos niet meer. En daarom geven wij jullie een insight in de werking van mobiele applicaties, en wanneer je ze écht nodig hebt.


Deze bijdrage betreft een gastblog van Kristan van Hierden.


Hoe moet ik beginnen?

Allereerst is het handig om te begrijpen waarom sommigen liever niet naar de sportschool willen gaan. Hoe kan een mobiele sport app hierbij helpen? En welke apps moet ik dan gebruiken om gezonder te worden? Zo lazen we laatst nog dat niet alles op het internet echt is, en schijn bedriegt. Wees altijd eerlijk tegenover jezelf en je doelen, zo zet je al een goede eerste stap in de juiste richting. Expert Harry van Schaik, ITF-Taekwondo en weerbaarheid instructeur, zegt dan ook: “Sporten is niet heilig. Bewegen wel, daar is ons lichaam voor gemaakt. Kies daarom een app die je nodig hebt.

Naast het feit dat mensen niet weten hoe ze effectief kunnen trainen en waar zij moeten beginnen, zijn er ook tal van andere redenen waarom mensen niet naar de sportschool willen. In een item van de Telegraaf (2012) worden onder andere het weinige zelfvertrouwen, het gevoel niet te willen falen, de angst voor blessures en het hebben van pijntjes als verklaring gegeven. Volgens Ingrid Beckers (2015) is het ook mogelijk dat mensen sporten associëren met de strenge gymlessen vroeger. Zo zien er al snel tegen op om naar de sportschool te gaan en zich te latencommanderen door een instructeur. Mensen die denken geen tijd te hebben, hebben vaak de perceptie dat zij veel tijd nodig hebben om te trainen. Gelukkig kan dit ook in korte tijd! Een voorbeeld hiervan is High Intensity Interval Training (HIIT), met als doel de hartslag zo hoog mogelijk te krijgen en meerdere spiergroepen tegelijk laten werken. Een of twee keer per week 10 tot 20 minuten HIIT blijkt beter te zijn dan 4 keer per week 45 minuten hardlopen, fietsen of op de crosstrainervolgens Paul van Salusi (2014).

Waarom het werkt

Joost van den Berg (2013) heeft zijn afstudeeronderzoek gericht opSport en social media waarbij hij keek naar de toegevoegde waarde van een app voor actieve sporters. Als motief hebben de gebruikers om hun gezondheid te verbeteren, en zetten zij de app in om hun prestaties op social media te delen en vorderingen te tonen. Dit heeft een positieve invloed op de motivatie en bevordert ook het ontwikkelen van sociale relaties en de uiteindelijke gezondheid. Vooral het delen met de buitenwereld zorgt voor een positief effect.

Freeletics (zie foto hierboven) is een mobiele app die hier erg handig op inspeelt, door een community te creëren waarbij mensen huntransformatie-verhaal delen en het zo een stuk persoonlijker en toegankelijker voor oriënterende app gebruikers wordt. Gebruikers kunnen andere sporters zien die mogelijk dezelfde problemmen hadden, maar uiteindelijk toch positieve eindresultaten weten te behalen. Ook kunnen ze contactleggen met deze personen. Be part of the movement. 7+ million Free Athletes have got your back, every step of the way(Freeletics, 2016). Deze app werkt met een coach die vertelt op welke dagen je welke oefeningen moet doen, die je gewoon thuis of buiten kunt uitvoeren. Het grote voordeel hiervan, naast het delen met anderen en hun hulp en steun ontvangen, is het feit dat er geen pottenkijkers zijn om je als (beginnende) sporter voor te schamen. Ook helpt het dat een mobiele app 24 uur beschikbaar is. Je weet van te voren wat je moet doen en hoe je het moet doen. Progressie bijhouden gaat vaak ook erg gemakkelijk, en stijgende resultaten leiden dan uiteindelijk weer tot motivatie. 

Data bijhouden is ook één van de vele mogelijkheden. Zo biedt de app Biogram de mogelijkheid om een foto of tweet te delen met je hartslag, als je bijvoorbeeld zojuist vol trots de marathon hebt gelopen (A. Vleugels, 18 november 2014). Deborah Lupton, Australische socioloog, doet onderzoek naar selftracking – iets wat mensen steeds meer gebruiken om zichzelf uit te drukken. Zij merkt op dat Biogram mensen de mogelijkheid biedt om deze emoties daadwerkelijk te demonstreren, door een hartje met hun hartslag op dat moment visueel te delen. Het is niet onderzocht wat de drijfveer hierachter is, maar Lupton verwacht dat het te maken heeft met de behoefte aan waarheid op social media. Mensen zijn namelijk geneigd zichzelf beter voor te doen dan zij daadwerkelijk zijn op platformen zoals Facebook en Instagram, en daarom willen we echte posts en updates lezen meent Lupton.

Ik ben even bezig!

Volgens personal trainer Dominique Surquin (2016) is het een nadeel dat een deel van de gebruikers 3-kwart van de training op z'n telefoon zit te pielen: Ja, eh, nee ik ben even bezig in m’n fitness app, ik moet zo nog een setje. Ook zijn er geen, of nauwelijks, sociale contacten. Elkaar stimuleren gaat dan veel minder en minder direct. Harry van Schaik zegt ook dat het psychische druk kan opleveren. We leven tegenwoordig al in een maatschappij met hoge en snel veranderende eisen - waarna men mentaal weer denk te moeten voldoen aan weer een app.

App versus traditionele sportclub

Toch zitten er ook een aantal nadelen aan het gebruiken van een mobiele app. Hier moet men ook wel bewust van zijn. Niemand kan de uitvoering van je oefening controleren. Er zijn geen fysieke maatjes aanwezig. Het grotere geheel ontbreekt, namelijk een titel die men wint, gezondheid, gezelligheid. Je hoort niet bij een app, wél bij een groep mensen aldus Van Schaik. Surquin deelt deze mening: Het 'ik weet in ieder geval zeker dat ik het goed doe gevoel' krijg je sneller onder begeleiding van iemand die weet wat hij of zij doet. Daarbij wint de sportschool het ook op het sociale aspect.

Resultaten en conclusies

Mobiele sport apps kunnen een heleboel bijdragen aan de gezondheid, voor bijvoorbeeld mensen die niet zo goed weten waar ze moeten beginnen of zichzelf geen sportschool abonnement kunnen veroorloven. In eerste instantie moet een persoon wel voldoende commitment hebben, om consequent een app te gebruiken en trainingsgegevens bij te houden. Hier zijn echter wel functionaliteiten die dit ondersteunen of faciliteren, zoals een community of zelfregistrerende trainingsprogramma’s. Het kan ook als fijn ervaren worden dat mensen nu in hun ééntje kunnen sporten, zonderpottenkijkers. Toch hangen hier ook nadelen aan, zoals het ontbreken van directe feedback, luxe, gevoel van geborgenheid en zekerheid. Niet iedere app kan advies op maat leveren en iedere persoon controleren, hier moet men dus vaak zelf actie ondernemen, wat de drempel af en toe misschien te hoog maakt en kans op blessures vergroot. De impact van eenouderwetse sportschool of sportclub mag niet vergeten worden – voor zowel veilige uitvoering, motivatie en tenslotte het sociale aspect.

Aanbeveling

Zelf als fanatiek wedstrijdsporter Taekwon-Do durf ik te stellen dat er niet zoiets bestaat als te weinig tijd om te sporten. Het is maar hoe graag je het wilt. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Kijk in de spiegel en wees eerlijk. Hijgend en puffend strompel je als een dood dier de trein in na een sprintje, om vervolgens 4 treinstations verder je weer mens te voelen? Dan wordt het misschien maar eens tijd om wat te gaan doen... aldus Surquin. Tegenwoordig gaan we alleen maar omhoog, moeten we sneller zijn, harder gaan, sterker worden etc. De samenwerking tussen lichamelijk gezondheid en geestelijke gezondheid zien we vaak ook niet terug in apps. Wees daar bewust van. Ze zijn beiden erg belangrijk (Van Schaik, 2016).

Kortom: Stel een doel voor jezelf en kies de juiste app hierbij om je te helpen. Wees realistisch voor jezelf en probeer met steun van anderen je gedrag vol te houden! Twijfels over je commitment of behoefte aan begeleiding? Overweeg dan eens een sportclub of personal trainer, om je te helpen en begeleiden.
 


Foto: Shutterstock