Het wordt tijd dat de KNSB een duidelijk signaal afgeeft

Het nieuwe schaatsseizoen staat voor de deur. Met de Olympische Spelen in Pyeongchang in het vooruitzicht wordt 2018 een enorm belangrijk jaar. Niet alleen voor de atleten en de teams, maar ook voor de KNSB en alle overige betrokken stakeholders. Nadat we vorig seizoen met de convenantgroep tot een KNSB breed akkoord zijn gekomen en later met de Expertgroep over de verdeling van de bezuinigingen en het toekomstige beleid, is het woord nu aan de schaatsbond.

In mei is er door de expertgroep – met daarin afgevaardigden van onder andere het bondsbureau, de Gewesten, de merkenteams en de topschaatsers – een rapport gepubliceerd. Dat rapport is unaniem aangenomen in de Ledenraad. In het plan staat onder andere dat de KNSB opnieuw moet snijden in de kosten. We gaan nu de eerste fase van het plan in en het tempo moet omhoog. Er moet nog ongeveer een miljoen euro worden bespaard bij het bondsbureau. Waar gaan ze dat vandaan halen?

We hebben nog geen concrete aanwijzingen gezien waar de bond op wil gaan besparen, terwijl er wel een aantal zaken is waarop bezuinigd kan worden. Zo is het belangrijk dat men bij de bond ook de topsportbegroting tegen het licht houdt. Er zijn bij de KNSB momenteel nog twee directeuren over: de directeur-bestuurder en de Technisch Directeur. Het beste is dat er één algemeen directeur komt. Er is feitelijk maar plaats voor één directeur en die kan prima functioneren met twee managers, één voor commercie en één voor topsport. Dat zou al een flinke kostenbesparing betekenen op managementniveau.

Tot nu toe heeft het bondsbureau alleen op de personeelskosten bezuinigd omdat er twee mensen naar een andere organisatie zijn vertrokken. In de berichtgeving daarover proef je een beetje dat al voorzien was dat er twee medewerkers zouden vertrekken. Maar de KNSB moet voorsorteren op het nieuwe beleid. Beleid moet niet gebaseerd zijn op toevalligheden. Dat er nu wat bezuinigd kan worden omdat er twee mensen zijn vertrokken, zijn mooie quick wins. Maar de besparingen moeten niet alleen komen uit mazzeltjes.

Goed voorbeeld, doet goed volgen

De Expertgroep heeft er bewust voor gekozen dat het bondsbureau de eerste stap moet zetten. Als zij laten zien één miljoen euro te kunnen besparen, dan kan er daadwerkelijk iets gebeuren. Die één miljoen euro is een signaal. Het spreekwoord luidt niet voor niets: goed voorbeeld, doet goed volgen. Er moet een signaal afgegeven worden.

We zitten met de schaatssport in een olympisch jaar en het is een cruciaal jaar voor de sport. Het is van groot belang dat we met z’n allen optrekken en hetzelfde doel nastreven: medailles winnen. Na de Olympische Spelen kunnen we laten zien dat we op één lijn zitten door met z’n allen het (hopelijke) succes te vieren en een gala te organiseren. Dit is een geweldige kans om gezamenlijk met alle stakeholders samen voor het schaatsen de toekomst in te gaan en die veilig te stellen. Tijdens gala’s van en voor goede doelen worden er tonnen opgehaald en ik denk dat dit ook mogelijk is met een Schaatser van het Jaar gala. Op die manier kunnen we met z’n allen min of meer de KNSB redden.

We zijn met alle stakeholders in het schaatsen op de goede weg. Maar het is essentieel dat de KNSB de eerste stap zet op weg naar een duurzame toekomst van de schaatssport door duidelijk te kwalificeren en te kwantificeren hoe de kostenbesparing van één miljoen euro wordt gerealiseerd.

Lees ook de eerdere columns van Bert Jonker:


Headerfoto: Flickr (cc) Jeroen Mirck