Hoe leeft Nederland toe naar de Olympische Spelen in Rio?

De Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro zijn minder dan drie weken van ons vandaan en dat zorgt voor een toename in social media berichten. Maar hoe vergelijkt deze toename in berichten zich met andere grote sportevenementen als EURO 2016 en hoe speelt NOC*NSF hier op in?

De Zomerspelen worden dit jaar voor de 28e keer in de historie georganiseerd. In totaal zullen er 10.500 atleten 206 deelnemende landen vertegenwoordigen. Deze atleten zullen gedurende 17 dagen in Rio de Janeiro gaan strijden tijdens een van de 306 medaille-evenementen.

Olympische Zomerspelen vs EURO2016

Voordat de Olympische Zomerspelen beginnen, stond dit jaar eerst het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk (EURO 2016) op het programma. Een groot event als EURO 2016 zorgt natuurlijk voor veel social media buzz en interessant is om te kijken welk van de twee evenementen het meest besproken wordt op social media. Is de EURO 2016 buzz in de aanloop naar het evenement vergeleken met de Olympische Spelen groter?


Met Coosto kun je zien hoe er op social gesproken wordt over de Olympische Spelen in de aanloop naar dit event. In totaal zijn er bijna 60.000 berichten verstuurd via de verschillende social platformen. Wanneer ik naar eenzelfde periode in de aanloop naar EURO 2016 kijk, valt op dat er relatief meer berichten werden verstuurd over EURO 2016. De Nederlandse buzz lijkt dus, ondanks dat Nederland dit jaar niet deelneemt, groter te zijn voor EURO 2016.



Hierbij heb ik echter gekeken naar de buzz in de aanloop naar beide evenementen. Wanneer ik terugblik op de Olympische Zomerspelen van 2012 en het EK van 2012 zie ik dat deze evenementen in aantallen berichten tijdens de evenementen weinig van elkaar verschillen. De Olympische Spelen duren echter minder lang dan het EK waardoor het interessanter is om te kijken naar het gemiddeld aantal berichten per dag. Dan valt op dat de Olympische Spelen in 2012 gemiddeld meer besproken werden dan het EK van dat jaar. Namelijk gemiddeld 67.711 berichten per dag voor de Olympics vergeleken met gemiddeld 53.062 berichten per dag voor EURO 2012.

Het is dus te verwachten dat er nog flink wat social berichten bij zullen komen voor de Olympische spelen. Zeker nu er, in tegenstelling tot het EK dit jaar, aan de Olympische Spelen in Rio flink wat Nederlanders mee zullen doen.

TeamNL op social

Alle Nederlandse sporthelden samen die dit jaar naar Rio gaan (TeamNL) zorgen voor veel fans die de aanloop naar de Spelen en het event zelf willen volgen. Hiervoor heeft NOC*NSF een aantal kanalen in het leven geroepen. NOC*NSF is het Nationaal Olympisch Comité en dé Nederlandse belangenorganisatie van de georganiseerde sport. Zo heeft TeamNL een eigen mobiele app waarin de Nederlandse prestaties, het laatste nieuws en informatie over het team te vinden is.

Download de app in de App Store of GooglePlay

Wat voor ons als social media liefhebbers natuurlijk minstens zo interessant is, is hoe NOC*NSF social media inzet. Zij hebben een zogenaamde 'snipperwall' geplaatst op de website (teamnl.org). Deze snipperwall laat social posts zien van en over TeamNL. Daarnaast heeft de mobiele app een '#Fanwall' met steunbetuigingen aan het team en wordt er veel content geplaatst op de verschillende social kanalen.

#TeamNL

Vooral dit laatste wil ik graag verder uitlichten. NOC*NSF heeft ervoor gekozen om de fans via social media mee te nemen in de route naar de Olympische Spelen. Zij doen dit via de social accounts op Facebook, Twitter en Instagram.

Deze verschillende kanalen geven je een kijkje achter de schermen. Nederlandse olympiërs en paralympiërs komen aan bod met trainingsvideo’s, wedstrijden en ook de broodnodige ontspanningsmomenten. De Twitter en Instagram kanalen worden dagelijks 'overgenomen' door een van de Nederlandse sporters met een zogenaamde socialmedia-takeover. De sporters plaatsen, inclusief een vermelding van de persoonlijke social kanalen en relevante hashtags, een complete dag van wakker worden tot ontspannen in de avond op social media. In vrijwel alle berichten wordt gebruik gemaakt van rijke content door het toevoegen van foto’s en video’s.

Hoe effectief is de social strategie van NOC*NSF?

Wat leveren deze social-takeovers, beelden achter de schermen, rijke content en inzet van de echte atleten NOC*NSF nou op? Coosto laat zien dat de op het moment van schrijven 141 door @TeamNLTweets geplaatste berichten afgelopen maand voor bijna 1,3 miljoen impressies zorgden. Daarnaast worden de verschillende social kanalen van NOC*NSF in ruim 2.800 social berichten benoemd. Onder deze berichten zitten bronnen als NOS.nl, ad.nl, fok.nl en social kanalen van Humberto Tan (@HumbertoTan), KLM (@KLM), Tijs van den Brink (@tijsvandenbrink), Frits Barend (@fbarend) en Dafne Schippers (@dafneschippers). Door dergelijke invloedrijke kanalen stijgt het bereik van de content van NOC*NSF aanzienlijk. Het grote bereik is ook te zien aan de invloedscore die het Twitter-account @TeamNLTweets heeft.

Daarnaast heeft Twitter-kanaal @TeamNLTweets, op het moment van schrijven, 11.000 volgers. Een aantal volgers dat flink is gestegen in de afgelopen maanden. Michel Dusée schreef eind maart op SportNEXT over de social activiteiten van @TeamNLTweets en benoemde destijds dat het kanaal 3.604 volgers had. Dit aantal is sindsdien met 205% gestegen! Nog indrukwekkender is de Instagrampagina van 1.998 naar 10.000 volgers is gestegen (+400%).

ZIE OOK: TeamNL toont op leuke wijze de kracht van socialmedia-takeovers

Conclusie

De social media strategie die NOC*NSF hanteert voor TeamNL lijkt, kijkend naar het grote bereik en de sterke stijging in volgers, haar vruchten af te werpen. De content geeft de fans een uniek kijkje achter de schermen bij zeer diverse sporters. Het is zeer interessant om te zien of deze strategie gaat veranderen wanneer het Nederlandse team in Rio de Janeiro is en de Spelen daadwerkelijk gaan beginnen.