In de BV Sport: Jaap de Groot over de journalistiek en eSports

In hoeverre is verdiepen in sportmarketing van belang voor een journalist en hoe belangrijk is journalistiek voor sportmarketing? En hoe zit het met eSports? Te gast bij Frank van den Wall Bake en Rick Winkelman in de BV Sport op ALLsportsradio was Jaap de Groot, chef sport bij De Telegraaf.

De Groot is al sinds 1976 verbonden aan De Telegraaf en heeft de veranderingen in de journalistiek van dichtbij meegemaakt. Volgens de auteur van de autobiografie van Johan Cruijff moet je als journalist tegenwoordig ook geïnteresseerd zijn in sportmarketing, omdat je anders processen niet snapt.

De Groot sprak ook over zijn rol en de rol van De Telegraaf ten tijde van de fluwelen revolutie bij Ajax. Zowel De Groot als de krant werd destijds verweten de kant van Cruijff te kiezen. "Wij zijn altijd objectief gebleven en volgden gewoon de feiten. Dat is achteraf ook wel gebleken", zegt de hoofdredacteur in de uitzending.

Ook de toekomst van het Nederlandse voetbal kwam aan bod in de BV Sport. Aansluiting met de wereldtop is verder weg dan ooit en binnenkort komt voor een voorstel voor hervormingen van de Eredivisie. De Groot ziet wel voordelen in een mogelijke samensmelting met de Belgische competitie. "Dit seizoen is een goed bewijs dat er iets moet gebeuren in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld het licentiesysteem scherper stellen, naar het Amerikaanse model. De lat hoger leggen voor iedere organisatie en dat ook projecteren op België. Met elf of twaalf Nederlandse clubs en vier of vijf Belgische clubs maak je de competitie sterker en interessanter voor televisie en sponsorproposities. Het ligt alleen moeilijk met de regels van de UEFA. Daar moet dan iets op gevonden worden."

eSports

Tot slot kwam ook eSports nog aan bod in de uitzending. eSports heeft een plek bemachtigd in het voetballandschap en Nederland loopt voorop in deze ontwikkeling. Communitymanager van SPORTNEXT, Remco Tervoort, gaf duiding en uitleg over de rol van eSports in het voetbal.

ZIE OOK: eSports uitgegroeid tot volwaardige mediasport; Ajax plukt vruchten van strategie

In de BV Sport nemen sportmarketinggoeroe Frank van den Wall Bake en Rick Winkelman de luisteraar mee in de wereld van de geldstromen in de sport. Met studiogasten, telefonische interviews, achtergronden en mooie anekdotes uit het heden en verleden.

De BV Sport is er iedere woensdag van 15.00 tot 16.00 uur. Elke uitzending levert SPORTNEXT een bijdrage aan het programma.