Ajax en Hewlett Packard werken samen aan snellere analyse spelersdata

Ajax heeft onlangs een technologisch partnership gesloten met Hewlett Packard Enterprise. Met deze samenwerking heeft de Amsterdamse club de komende 5,5 jaar de beschikking over innovatieve oplossingen voor onder andere het netwerk en de data-opslag. Dat geeft Ajax meer mogelijkheden op het gebied van videocontent, maar vooral het analyseren van spelersdata krijgt zo een boost.

Ajax is na Tottenham Hotspur de tweede voetbalclub met Hewlett Packard als official technology partner. Waar de samenwerking bij Tottenham vooral ligt op het vlak van stadiontechniek, is de insteek bij Ajax vooral gericht op de ict-infrastructuur en het sneller analyseren van spelersdata.

"Met Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft de afdeling ICT van Ajax een strategische partner in huis waarmee de club de technologische ambities voor de komende jaren kan waarmaken", aldus commercieel directeur Menno Geelen van Ajax. "Hiermee anticiperen wij op de exponentiële groei van data, de toegenomen behoeften van onze ict-tak naar opslag en zijn we nog flexibeler geworden."

Die vraag naar meer opslagmogelijkheden geeft Ajax bijvoorbeeld meer mogelijkheden in de verschillende mediakanalen van Ajax. "Met Ajax Media zien we dat de archieven met tv-beelden en fotografie fors groeit. Daar hadden we ook een opslagoplossing voor nodig die schaalbaar is."

Meer rekenkracht

Geelen is onder de indruk van de mogelijkheden die HPE de club nu biedt. "Het netwerk en de werking krijgen een boost. We gaan naar een vertienvoudiging van onze doorvoer mogelijkheden. Daardoor kunnen we veel sneller data verwerken. Ook het feit dat er meer rekenkracht in het netwerk zit, waardoor we data op een optimale manier kunnen verwerken en beschikbaar stellen aan de trainers."

Hesjes en slimme camera's

Bij het analyseren van spelersdata heeft Ajax verschillende databronnen. Uit hesjes en transponders in de nek worden de x en y-coördinaten van spelers op het veld bepaald. Dat geeft nuttige informatie over afgelegde snelheid en afstand van een speler. Daarnaast heeft Ajax op zeven trainingsvelden een speciale slimme camera die de club met het Chinese Hikvision heeft ontwikkeld die een speler of de bal kan volgen.

Ajax gebruikt ook kunstmatige intelligentie om de data uit die hesjes en camerabeelden verder te analyseren. De technische doelstelling die de club daarmee heeft ligt vooral in het begrijpbaar en toepasbaar maken van de data voor de technische staf. Het voorspellende element van die rekenkracht heeft ook een hoger doel, want zoals iedere club is ook Ajax op zoek naar de maximale trainingsbelasting van een speler zonder dat hij geblesseerd raakt.

Het gebruik van datascience is nu vooral gericht op het eerste elftal, Jong Ajax en het 019-elftal van Ajax. Bij de jeugdopleiding zal op termijn ook veel meer gebruik gemaakt gaan worden van het opbouwen van spelersprofielen. In die groei in het gebruik van data is ook meer capaciteit en mankracht nodig.

Innovatieve showcase

Bij de vernieuwing van sportpark De Toekomst zal de nieuwe partner HPE daarom ook een grote rol gaan spelen in de digitalisering van de accommodatie. Geelen: "Op sportpark de Toekomst gaan we samen bouwen aan een innovatieve showcase. Daarbij krijgt HPE de mogelijkheid om tijdens referentiebezoeken dit proces aan belangrijke partners te presenteren."

Volgens Geelen stapt door de aanstaande verbouwing van De Toekomst HPE daarom op het juiste moment in. "Voor Ajax is het belangrijk dat we met merken samenwerken die iets toevoegen aan onze organisatie. Dat is in dit geval zeker zo, maar voor HPE ook. Zij zijn een exclusieve partner voor de lange termijn."


Foto's: Ajax Media