Dit betekent de komst van 5G voor de sportfan

In Barcelona vond vorige week het jaarlijkse Mobile World Congress plaats, waar de belangrijkste thema’s op het gebied van mobile worden behandeld. Eén van de belangrijkste onderwerpen was 5G. Na meerdere onderzoeken en proeven kunnen in 2020 ook Nederlandse consumenten gaan profiteren van de vele voordelen die de 5e generatie van mobiel internet te bieden heeft.

Het internet dat vooral bekend staat om de absurd hoge snelheid (zo’n 50 keer sneller dan het huidige 4G-netwerk), gaat een enorme impact hebben op het consumeren van sport. In deze blog lichten we een aantal belangrijke onderdelen uit waar de grootste veranderingen gaan plaatsvinden. Spoiler: Ik kan niet wachten!

Live

We gaan naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst de kracht van 5G tijdens live wedstrijden ervaren. Vanwege de enorme snelheden die we uit het netwerk kunnen halen, gaan we geen trage of overbelaste verbindingen meer ervaren. Gedurende de pieken - bij voetbalwedstrijden bijvoorbeeld tijdens de rust – kan men ongestoord gebruik maken van de gebruikelijke apps.

Tegelijkertijd ontstaan er ook nieuwe kansen voor broadcasters en rechtenhouders voor het in beeld brengen van wedstrijden. Een 'mobiel' netwerk krijgt op deze manier een dubbele betekenis, omdat ook de camera’s die uitgerust worden met een 5G verbinding het beeld live kunnen doorsturen naar de kijker. En dan niet in 720p, maar gewoon in 4K. Dat gaat naast nieuwe mogelijkheden ook een verhoging opleveren van het aantal camerahoeken.

En wat te denken van de enorme kostenbesparing qua infrastructuur. Dat laatste betekent dan weer dat het aantal evenementen, dat op fraaie wijze in beeld gebracht kan worden, gaat toenemen.

Mass participation events

Tijdens marathons of andere evenementen met een groot aantal deelnemers, kan 5G tal van nieuwe activatiemogelijkheden faciliteren. We kunnen namelijk nóg meer gebruik gaan maken van de data die tijdens een evenement worden geregistreerd en deze omzetten in een extra beleving. We maken ons dus op voor de Hardloopsupporter 2.0 en meer!

Mixed reality

Naast de hoge snelheid ervaren we ook een zeer lage latency (de vertraging tussen zender en ontvanger) waardoor er nauwelijks meer vertraging zit op de bewegingen van je VR-bril. Ook biedt 5G kans om sportwedstrijden live uit te zenden in 3D en in zeer hoge kwaliteit. Iets wat nu al aangeboden wordt door diensten als LiveLike VR, maar waar de beeldkwaliteit nog niet in de buurt komt van de 'normale' streams.

Ook in de wereld van AR gaan we door de komst van 5G nieuwe dingen zien. Waar een 3D-model nu nog eerst gedownload moet worden om deze in een bestaande omgeving te plaatsen, kan straks een interactieve AR wereld ontstaan.

'5G brengt onze ambities om de bezoekers van het stadion een ongelofelijke ervaring mee te geven weer een stap dichterbij'

Henk van Raan (Johan Cruijff ArenA)

Johan Cruijff ArenA

Met veel interesse kijk ik dan ook naar de ontwikkelingen bij de Johan Cruijff ArenA, waar ze samen met KPN en de Gemeente Amsterdam in 2018 al begonnen zijn met verschillende 5G tests voor het aanbieden van extreme capaciteit op drukke plekken. Tegelijkertijd is het een interessante basis om digitale activaties te faciliteren, een voorwaarde voor iedere toekomstige sportaccommodatie om te blijven innoveren in mijn ogen. Dus voor gebruikers van het stadion, onder meer Ajax, KNVB, Spartan Race, Mojo en ID&T, is dit ontzettend relevant.

Henk van Raan, Chief Innovation Officer van de Johan Cruijff ArenA: "We zijn blij met deze ontwikkeling. Het brengt onze ambities om de bezoekers van het stadion een ongelofelijke ervaring mee te geven weer een stap dichterbij. Met EURO2020 als speelstad in het vizier willen wij door innovaties bezoekersstromen van en naar het stadion in goede banen gaan leiden en de druk op de stad en haar faciliteiten minimaliseren."

Are we there yet

Kortom, 5G is ‘around the corner’ en ik kan niet wachten op de introductie om nieuwe digitale activaties en concepten te bedenken, zonder beperkingen van mobiel internet. Zeg maar dag tegen laadschermen en haperende beelden!

Headerfoto: Image by Angelo_Giordano on Pixabay