Energy Lab wil Europa veroveren met MyEnergyLab Coaching platform

Met de opening van een gloednieuwe sportlabo in SX Eindhoven staat de teller van Energy Lab inmiddels op vier. Blijft het daar ook bij?Als het aan ons ligt niet, zegt Kristof De Smet, CEO van Energy Lab. Het is de bedoeling dat we het Belgisch model niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en andere landen waar Golazo actief is gaan uitrollen.” Maar niet alleen met het openen van nieuwe trainingsbegeleidingscentra toont Energy Lab zich uiterst ambitieus. Ook op online vlak is het 'broertje van Golazo Sports' flink aan de weg aan het timmeren. Zo moet Energy@Work, een intern platform waar medewerkers aangezet worden tot gezonde voeding en beweging, bedrijfssport in de etalage gaan zetten. Daarnaast werkt Energy Lab aan een compleet nieuw platform, dat binnenkort uit moet groeien tot het centrale hart van Energy Lab.

Namens SPORTNEXT bracht ik een bezoek aan het gloednieuwe Energy Lab in SX Eindhoven. Hier sprak ik met Kristof de Smet, CEO van Energy Lab, over het ontstaan van het trainingsbegeleidingscentrum, de producten & diensten die momenteel worden geleverd en de plannen voor de toekomst. In deze tweedelige blogserie wordt onder meer duidelijk dat Energy Lab de komende jaren nog nieuwe vestigingen in Nederland en andere landen wil gaan openen. Daarnaast gaat het een trainingsplatform ontwikkelen waar sporters uit heel Europa gebundeld worden tot één community (MyEnergyLab), moet Energy@Work bedrijfssport definitief in de etalage gaan zetten en worden er (loop)evenementen ontwikkeld waarbij lopers door middel van iBeacons beloond zullen worden.

Energy@Work: 'Likeable' intern platform om medewerkers aan het bewegen te krijgen

Het aanbieden van 'sport op de werkvloer' is de laatste jaren zowel in België als Nederland steeds populairder geworden. Om in te spelen op de groeiende belangstelling voor bedrijfssport investeerde Energy Lab drie jaar geleden in een online sports- en gezondheidsplatform, dat op maat gemaakt kan worden voor elk bedrijf. We kregen destijds vanuit ING België de vraag of wij niet iets voor hun konden betekenen, omdat zij met zo'n 200 medewerkers aan de Antwerp 10 Miles gingen deelnemen, vertelt Kristof De Smet. ING wilde namelijk niet dat elke deelnemer ' zomaar' en ongetraind aan de 16KM-wedstrijd zou gaan beginnen. Daarnaast waren zij van plan om circa alle 9.000 ING-medewerkers gezond(er) en meer aan het bewegen te krijgen, waardoor het concept van Energy@Work in feite geboren was.

Waar vroeger nog excel-lijsten doorgemaild werden naar alle collega's en één iemand moest coördineren, doet het platform nu eigenlijk al het werk

Zo werd er voor ING België het platform WELLBE@ING gelanceerd, waar medewerkers met een persoonlijke code op in kunnen loggen. Zodra een medewerker is ingelogd, vindt hij of zij op het platform van alles: trainingsschema's, trainingsvideo's, het recept van de week, advies van topcoaches, etc. Daarnaast is het voor een medewerker zeer eenvoudig om zich via het platform in te schrijven voor een sportevenement. Waar vroeger nog excel-lijsten doorgemaild werden naar alle collega's en één iemand moest coördineren, doet het platform nu eigenlijk al het werk. De invulling van dit platform is grotendeels in hande van Energy Lab: Op vlak van content beheren wij voor 90% dat platform. We plaatsen allerlei informatie omtrent evenementen, training, voeding en gezondheid. Dus ook bijv. voedingsschema's en gezonde recepten. Daarnaast hebben we hier ook veel ludieke elementen in verwerkt, om er voor te zorgen dat het meer gaat leven op de werkvloer en dat het ook 'likeable' is. Zo kunnen collega's elkaar uitdagen om een week lang geen mayonaise te eten.

Een voorbeeld van het WELLBE@ING-platform - uit SPORTNEXT Magazine 2013.

Inmiddels heeft Energy Lab al voor verschillende 'grote Belgische klanten' een speciaal platform gelanceerd. ING, Deloitte, Delta Lloyd. Atlas Copco, InBev, ... Maar ook tientallen midden- en kleinbedrijven.Hoewel de klantenkring op dit moment vooral uit Belgische bedrijven bestaat, verwacht De Smet met het nieuwe sportlabo in Eindhoven nu ook verschillende Nederlandse bedrijven te kunnen overtuigen. Volgen De Smet liggen hier nog volop kansen: Het is echt een markt waarvan ik overtuigd ben dat het méér en méér zal gaan boomen. Daarnaast is de Nederlandse wetgeving hier eigenlijk nog verder in dan België (gezondheid werknemers / bedrijfssport, red.) en is het uiteindelijk een win-win situatie voor beide partijen. Een afwezige werknemer kost een bedrijf namelijk tot 750 euro per dag, terwijl wij een oplossing aanbieden om voor 10 tot 20 euro per werknemer onbeperkt gebruik te maken van het platform. Ik ben er daarom écht van overtuigd dat dit concept de komende tien jaar een heel belangrijke peiler voor ons gaat worden.

MyEnergyLab Coaching Platform: een Europese community van sportliefhebbers

Maar naast het ontwikkelen van de 'Hardlopen met Evy'-app en de Energy@Work-platforms, is Energy Lab al geruime tijd met een derde groot project bezig. We zijn op dit moment enorm veel aan het investeren in een nieuw platform, dat zowel geschikt is voor lopers, fietsers, zwemmers als triatleten. Het MyEnergyLab Coaching Platform - zoals het platform genoemd zal worden - zal binnenkort het hart van Energy Lab worden. Zo komt er de knowhow van al onze coaches en inspanningsfysiologen in te zitten. Daarnaast komt er een trainingsschema generator in, die zich compleet afstemt op je eigen (persoonlijke) voorkeuren. Zo kun je trainingsschema's voor meerdere sporten combineren, zal de generator rekening houden met vakanties of dagen dat je niet kan sporten, worden sportevents waarvoor je ingeschreven bent meegenomen, etc. Dit platform wordt zó geavanceerd dat we de schemagenerator zelfs gaan gebruiken in onze sportlabo's.

Met het MyEnergyLab Coaching Platform willen we ons gaan richten op alle deelnemers van onze evenementen in Europa

Met dit platform gaat Energy Lab zich niet alleen op de huidige afzetmarkten richten: Met het platform willen we ons gaan richten op alle deelnemers van onze evenementen in Europa - want we mogen inmiddels toch wel van Europa gaan spreken. België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, ... Samen met Golazo gaan we alle deelnemers in Europa op een verantwoorde manier voorbereiden op hun sportieve uitdaging via het MyEnergyLab Coaching Platform. Hierdoor krijgen we in feite een Europese community met sportliefhebbers die we optimaal gaan servicen. Met dit platform kunnen we daarnaast ook crossmarketing gaan voeren, vult Kristof aan. Stel de Marathon van Rotterdam is volzet, dan kunnen wij direct alternatieven aanbieden met bijvoorbeeld de Marathon van Antwerpen. Door middel van crossmarketing kunnen we dus al onze evenementen promoten en onze klanten optimaal gaan bedienen.

Wanneer het MyEnergyLab coaching-platform live zal gaan is nog niet bekend. Op de achtergrond is men nog volop bezig met de ontwikkeling: “Het MyEnergyLab coaching platform wordt in nauwe samenwerking met ons Belgische digital agency The Reference  ontwikkeld. Het is ook diezelfde partij die voor ons de Start2Run- en Hardlopen met Evy-app hebben ontwikkeld. We worden regelmatig gechallenged door hen en dat maakt de samenwerking des te productiever.”

Fietspositioneringslabo - Foto: Paul Raats

Uitbreiding naar andere steden?

Waar Golazo Sports snel aan het uitbreiden is naar nieuwe markten, lijkt ook Energy Lab klaar om stilaan Europa te veroveren. Met de opening van een eerste sportlabo in Eindhoven, lijkt de deur naar de Nederlandse markt opengezet te zijn. In Nederland zijn we van plan om hetzelfde model uit te gaan rollen, zoals we dat ook in België hebben gedaan. Daar hebben we in 2009, 2011 en 2014 telkens een nieuwe sportlabo geopend.” Mocht de marktentree in Eindhoven dus succesvol verlopen, dan zou er over twee jaar een tweede labo in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam nog bij kunnen komen. Daarnaast ligt een uitbreiding naar andere landen in de lijn der verwachting. Het is wel de bedoeling dat we dat model ook naar Frankrijk, Duitsland en alle andere landen waar Golazo actief is, uit te gaan bouwen. Maar we zullen het niet overhaast te werk gaan, dus dat zien we wel in de toekomst, aldus Kristof De Smet, CEO van Energy Lab. 

In deel 1 sprak ik over het ontstaan van Energy Lab, de producten & diensten die in de sportlabo's worden verzorgd, de strategie en de plannen met de succesvolle 'Hardlopen met Evy'-app: een apotheose evenement, waar app-gebruikers d.m.v. iBeacons beloond worden. Zie ook:


Meer informatie over Energy Lab kun je vinden op www.energylab.nl of het door het lab te contacteren op eindhoven@energylab.nl

Foto's: Paul Raats