Red Bull en Jumbo-Visma gaan samen werken aan innovaties in schaatssport

Jumbo-Visma en Red Bull gaan een tweejarig partnership aan. De energiedrankfabrikant gaat het schaatsteam helpen bij het zoeken naar nieuwe innovaties. Daarnaast biedt het tevens financiële steun.

De samenwerking is bijzonder, omdat Red Bull weinig dergelijke samenwerkingsverbanden heeft in Nederland. Vorig jaar ging het merk wel al een partnership aan met de Nederlandse roeibond en nu volgt dus Jumbo-Visma.

Schaatscoach Jac Orie, bekend om zijn innovaties en wetenschappelijke benadering van de sport kijkt uit naar de samenwerking. "Ik ben heel blij dat we nu met Red Bull onze hele ploeg een impuls kunnen geven. We gaan samen projecten opzetten waarbij de atleten worden geholpen in hun ontwikkeling en training om steeds harder en beter te kunnen schaatsen."

Red Bull is komend weekend bij het NK allround en NK sprint voor het eerst te zien als sponsor van Jumbo-Visma. Het logo komt op de cap van het schaatspak te staan.

Frisse blik

Orie verwacht dat er in de toekomst harder geschaatst kan worden door te innoveren op materiaal, techniek en trainingsmethodes. De verwachtingen ten aanzien van Red Bull als partner zijn daarin hooggespannen: "We zijn nu bezig om te kijken of we samen nog dit seizoen een nieuwe trainingsmethode kunnen toepassen om met een hogere bochtensnelheid te trainen. Dat zou met name ter voorbereiding op wedstrijden in Salt Lake City bijvoorbeeld goed werken."

Red Bull is als sponsor actief in vele sporten, waaronder Formule 1. Orie denkt dat hij veel profijt kan hebben van de kennis die het Oostenrijkse merk heeft opgedaan in andere sporten. "Daar zit een ongelofelijke kennis over materiaal en g-krachten. Zij hebben in een windtunnel alles onder de loep genomen", zegt hij tegen het AD. "Ik denk dat juist door bij mensen met een heel andere invalshoek te kijken, je een frisse blik kunt krijgen. Ik kan dingen over het hoofd zien, waarover mensen uit een andere wereld zeggen: waarom pak je het niet zo aan?’"

Kjeld Nuis

Red Bull werkte vorig jaar al samen met tweevoudig olympisch kampioen Kjeld Nuis aan een project om het snelheidsrecord op schaatsen te verbeteren. Ook hielp het Oostenrijkse bedrijf, Nuis en Orie in 2013 met een innovatieve trainingstechniek waarbij Nuis met video-analyse z'n slag en afzet kon
optimaliseren.

Headerfoto: Jarno Schurgers/Red Bull Content Pool