Wielersport2020: Crowdsource mee over de toekomst van de wielrenbond

De fiets pakken om eventjes lekker een stukkie te kunnen fietsen wordt bij het gros van de Nederlanders met de paplepel ingegoten. Ga je op een stralende zondagmiddag naar een bosrijke omgeving, dan kom je honderden recreatieve fietsers tegen. Opa's, oma's, papa's, mama's en kinderen.. allemaal stappen ze maar al te graag op de fiets om een rondje te maken en - als het even kan - een terrasje mee te pikken. Naarmate je wat ouder wordt ruil je meestal de Gazelle-fiets om voor een duurdere (race)exemplaar en sta je op een zondagochtend wat vroeger op om kilometers te maken. Ik bleek niet de enige te zijn: het aantal wielertoeristen in Nederland is tot ongekende hoogte gestegen tot ruim 1 miljoen fanatieke fietser per week! Toch ziet de KNWU dat niet terug in lidmaatschappen, waardoor verandering noodzakelijk is. Hoe verbindt je de nieuwe fietser aan de wielerbond en - nog belangrijker - hoe doe je dat bij de generaties die nog zullen volgen?

Hoewel ik liefhebber ben van meerdere sporten, pak ik graag af en toe eens mijn racefiets uit de schuur. Kilocalorieën in een hoog tempo verbranden, nieuwe dorpen en steden in de omgeving ontdekken, stukjes prachtige natuur meepakken, babyboomers op de racefiets met een groot verzet inhalen (om na een paar kilometer weer uit te hijgen op een rustig stuk) en uitgroeien tot King of the Hillop Strava door - na 30 eerder mislukte pogingen - éindelijk eens de snelste tijd in mijn straat neer te zetten. Kijk in mijn Strava-geschiedenis nog eens na, dan blijkt mijn fanatisme toch enigszins mee te vallen: korte ritjes van 30 tot 70 km, veelal op dagen met mooi weer (mooiweerfietser), afgewisseld op de dagen dat ik geen zin had om te hardlopen of het zwembad dicht was (waarom überhaupt met Hemelvaartsdag?) en als het kan samen met vrienden en/of familie. Misschien ben ik dan ook het klassieke voorbeeld van de zogeheten generatie Y: geen lange trainingsrondjes, niet te duur en vooral wanneer het jou uitkomt.

Hoe ziet de wielersport er in 2020 uit? 

Het is juist één van die doelgroepen waar de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) moeite mee heeft om (nieuwe) leden te werven. Waarom zou ik ook lid worden van de wielrenbond als ik geen zin en tijd heb om wedstrijden te fietsen, me al scheel betaal aan verschillende sporten (voetbal, fitness, loopwedstrijden, zwemmen, ...) en een duidelijke persoonlijke ROI (what's in it for me?) niet terug zie in de lidmaatschap-kosten? In plaats van de ogen te sluiten voor mijn kritiek, daagt de bond me echter uit om met een reactie te komen. Hoe ziet de wielersport er naar mijn mening in 2020 uit? Welke rol zie ik voor de KNWU tegen die tijd weggelegd? Wat voor diensten zou ik graag bij een eventuele lidmaatschap terug willen zien?

Een ruimdenkende gedachte van de bond, maar ook niet geheel onlogisch. Behoeftes van moderne sporters” veranderen steeds meer - niet alleen nu, maar ook over 5 jaar. Net als in het hardlopen zie je in de wielerwereld steeds meer nieuwe soorten races ontstaan, zoals strandraces en mud races. Vrij nieuwe sporten als BMX of Fixed Gear-races (zoals in Barcelona) groeien in populariteit en - zeker als ik als naar onze zuiderburen kijk - zijn de koersen voor amateurs rond profevenementen ongekend populair (bijv. met de Ronde van Vlaanderen cyclo). Daarnaast gaat het niet meer om de beste tijd neerzetten, maar om de beste tijd t.o.v. mijn vrienden (met Strava), wordt er niet via de bond maar op Facebook afgesproken om samen te koersen (zoals Rotterdam Running Crew in het lopen doet) en is het tof om in de sportschool samen met andere liefhebbers de Mont Ventoux te beklimmen op een spinfiets voor een virtueel scherm. 

Mijn pleit voor Urban Trail Cyclo

Behalve voor sporters, is er ook veel wielerverenigingen en wielerorganisatoren ondertussen al veranderd en zal de komende jaren nog alleen maar verder toenemen. De bond stelt zich daarom ook niet voor niets de vraag: wie betaalt uiteindelijke welke bijdrage om de wielersport mogelijk te maken? Hoe ga je als bond met de veranderingen om? En zijn de leden van vandaag ook de klanten van de toekomst? Door middel van crowdsourcing probeert de KNWU hier antwoorden op te vinden. Via het - gisteren gelanceerde - platform Wielersport2020.nl en op bijeenkomsten in de regio, kan iedereen (als prof, wielertoerist of zelfs anti-wielrenner) zijn mening laten horen. Met hopelijk het juiste antwoord op de brandende vraag: hoe kan de KNWU de komende jaren uitgroeien tot één van de grootste sportbonden van Nederland? Laat ik alvast maar een eerste voorzetje geven: organiseer Urban trail cycling-wedstrijden. Hoe gaaf is het om over de sintelbaan in het Olympisch Stadion, door de Amsterdam Arena, over de dam en door het rijksmuseum te mogen fietsen? Sla ik door? Welnee, in de running wereld gebeurt het al jarenlang en Red Bull durfde al zoiets voor profs te organiseren in Frankrijk. Nu de wielertoeristen nog!

Het nieuwe platform van de KNWU is te bereiken op www.wielersport2020.nl