Anish Giri tweet vlugger dan zijn schaduw

De online aanwezigheid van topsporters is de laatste jaren groter en groter geworden. Voor, tijdens of na een wedstrijd plaatsen ze een foto en doordeweeks verschijnt nog een filmpje waarin de sponsor aandacht krijgt. Ondertussen groeien hun volgersaantallen gestaag door. Hoewel Instagram inmiddels bekendstaat als het platform waarop sporters het meest van zich laten horen, is Twitter – zeker sinds de opkomst van het online schaken – nog altijd een relevant kanaal voor schakers. Zo ook voor Anish Giri, de Twitterkoning van schakend Nederland.

Maar doen we met de titel ‘Twitterkoning van schakend Nederland’ wel recht aan de positie die Giri op het platform heeft verworven? Op het moment van schrijven bezet Giri de zevende plaats in FIDE-ranking. Als we de top tien van deze lijst niet opmaken op basis van de FIDE-ratings, maar aan de hand van het aantal volgers op Twitter, schuift Giri met 258,1 duizend volgers op van de zevende naar de vierde plek. Hij moet enkel Magnus Carlsen (815,8 duizend volgers), Anand Viswanathan (646,8 duizend volgers) en Hikaru Nakamura (451,2 duizend volgers) voor zich dulden. Daarbij mogen we vermelden dat Giri zijn Twitter-account tweeënhalf tot ruim een half jaar later aanmaakte dan bovenstaande namen.

Uitzondering op de regel

Als we Giri vergelijken met Nederlandse topsporters in andere disciplines, zien we duidelijk hoe populair schaken op Twitter is. Sommige huidige Nederlandse topsporters ontbreken zelfs volledig op het kanaal, zoals Dafne Schippers (atlete) en Irene Schouten (schaatster). Grote namen die wél op Twitter zitten, geraken vaak niet aan het aantal volgers van Giri. Wielrenner Mathieu van der Poel komt met 205,1 duizend volgers nog enigszins in de buurt, maar handbalster Tess Wester (14,3 duizend volgers) en – hoewel inmiddels gestopt – Epke Zonderland (80,8 duizend volgers) nog lang niet. Een uitzondering op die regel wordt gevormd door de vaderlandse voetballers en voetbalsters. Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Lieke Martens schieten allemaal boven de miljoen volgers uit.

Interactie

Gezien de activiteit van Giri op Twitter is zijn volgersaantal niet vreemd. Met inmiddels 7979 tweets plaats hij over het algemeen meermaals per dag iets, variërend van een foto achter de schermen of van waar hij is, tot een mening of een poll. Vaak over schaken, soms over iets willekeurigs, en altijd in het Engels. Zoals laatst, toen Giri de volgende vraag de wereld inslingerde: ‘Jokes aside, what do we think of the Elon Musk Twitter takeover?’ Met maar liefst 5413 reacties zit het met de interactie met zijn volgers wel goed. Ook pikt hij verder vaak honderden, regelmatig zelfs duizenden likes op met een enkele post op zijn Twitterprofiel.

Headerfoto: Shutterstock / Anatolir