Dit was het WK vrouwenvoetbal op Twitter

Vier weken lang waren de schijnwerpers gericht op Frankrijk waar het wereldkampioenschap voor vrouwen plaatsvond. De OranjeLeeuwinnen zorgden voor enorm enthousiasme in binnen- en buitenland, maar kwamen in de finale net tekort tegen de Verenigde Staten. Ook op Twitter moesten de Oranjevrouwen het (logischerwijs) afleggen tegen hun Amerikaanse collega’s. Dit was het WK vrouwenvoetbal op Twitter.

De WK-finale was de meest besproken wedstrijd op Twitter. Tijdens de live wedstrijden vond sowieso het grootste deel van het gesprek plaats.

Dit zijn de vijf meest getweette wedstrijden:

  1. Finale: VS tegen NED
  2. Engeland tegen VS
  3. Frankrijk tegen VS
  4. Frankrijk tegen Brazilië
  5. VS tegen Thailand

Wat meteen opvalt, is het hoge aantal keer (4) dat de VS in dit rijtje voorkomt. De Amerikaanse voetbalsters zijn razend populair in eigen land en speelden ook nog eens opvallende wedstrijden, zoals de 13-0 tegen Thailand. Nederland komt niet in de top 5 voor, wat niet gek is gezien het relatief lage inwonersaantal in vergelijking met de andere landen.

Amerikanen stuurden meer tweets dan enig ander land tijdens het WK vrouwenvoetbal. Gevolgd door Brazilië, Engeland, Frankrijk en Spanje. Megan Rapinoe was de meest genoemde speler van het toernooi. Dat heeft behalve met haar sportieve prestaties, ook te maken met de uitspraken die zij deed over een eventueel bezoek aan president Donald Trump en haar roep om gelijkheid in het voetbal.

De Nederlandse speelsters die het vaakst genoemd werden in tweets waren Sari van Veenendaal, Lieke Martens en Vivianne Miedema.

#Equalpay

Wat verder opviel op Twitter was dat op het moment dat 'equal pay' werd gescandeerd in het stadion in Lyon na de winst van het Amerikaanse vrouwenteam, het aantal tweets over 'pay' vervijfvoudigde.

Al met al kunnen we concluderen dat het WK op meerdere fronten een enorm succes was.

Headerfoto: Romain Biard / Shutterstock.com