Het laatste sportmarketingnieuws: Eredivisie viert plek zes op UEFA-coëfficiëntenlijst met ludieke video

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste sportmarketingnieuws. Een verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.

Eredivisie viert veroveren plek zes op de UEFA-coëfficiëntenlijst met ludieke actievideo

Oud-Oranje international Khalid Boulahrouz haalt zeventien jaar na de beruchte WK-clash tegen Portugal zijn gram: ‘Obrigado Amigos’.

Na de resultaten van deze Europese speelronde - Feyenoord won met 1-0 van AS Roma en de Portugese clubs verloren hun duels - heeft de Eredivisie plek zes op de UEFA-coëfficiëntenlijst officieel overgenomen van de Liga Portugal. Dit betekent dat vanaf het seizoen 2024/’25 niet één, maar twee Eredivisieclubs een direct ticket voor de lucratieve UEFA Champions League-groepsfase ontvangen. Ook de nummer drie in de Eredivisie speelt voorrondes voor de UEFA Champions League. Een bijzondere prestatie; in 2018 bezette de Eredivisie nog de veertiende plek op de ranglijst.

Om het verzilveren van de belangrijke zesde plaats te vieren, plaatste de Eredivisie direct na het laatste fluitsignaal een video met oud-Oranje international Khalid Boulahrouz (ook wel bekend als 'De Kannibaal') in de hoofdrol; een ludieke knipoog naar de verloren WK-confrontatie met Portugal in 2006. In de video worden plek zes en zeven via koffers symbolisch aan elkaar overgedragen in een actiefilm-setting. Naast de film zijn ook als gifjes en filmposters ontwikkeld. De campagne is bedacht en uitgevoerd door One:Nil.

AA Drink komt met vervolg op Ready for More-campagne

AA Drink lanceert een vervolg op de Ready for More-campagne die in 2022 is gestart. De sportdrankspecialist zet daarmee in op de individuele sporter en de fysieke en mentale drempels die zij vaak moeten overwinnen. De campagne is opgesplitst in vier verhaallijnen en zet de hardloper, fietser, padelspeler en crossfitter centraal.

Een nieuwe sport proberen, benen die verzuren of tóch gewoon aansluiten bij dat peloton. In hun nieuwe campagne presenteert AA Drink vier sporters met een eigen verhaallijn, die de uitdaging met zichzelf aangaan. Passend bij de sportkalender wordt deze campagne het hele jaar uitgerold via tv-commercials, online commercials, social media, bannering en (digital) out of home.

Rondom de Marathon Rotterdam start AA Drink met de sport hardlopen. AA Drink is sponsor van diverse hardloopevenementen in Nederland en België en stimuleert hardlopers het beste uit zichzelf te halen. Passend bij die sportkalender draait in het tweede kwartaal, rondom alle grote wielerkoersen, de tv-commercial gericht op fietsen. Zodra de World Padel Tour naar Amsterdam komt in het derde kwartaal schakelt AA Drink ook de padel-speler in. Als sponsor van de World Padel Tour Amsterdam Open en de padel-tak van de Nederlandse tennisbond is AA Drink ook op die events met offline activaties aanwezig. In de laatste maanden van het jaar ziet de AA Drink-doelgroep de fitness-campagne voorbij komen.

Sportmarketingbureau Triple Double heeft de vernieuwde positionering van AA Drink – waarin lokale sporthelden centraal staan - en de daaruit volgende Ready for More-campagne bedacht en uitgevoerd. Het Eindhovense bureau staat ook dit jaar, samen met het Belgische Sportizon, de sportdrank-specialist bij en ondersteunt hen op het gebied van strategie, creatie en uitvoering.

Reacties:

  • Claire Pastoor, Brand Manager bij AA Drink licht toe: “Door de Ready for More-campagne op te splitsen in vier verhaallijnen geven we onszelf de mogelijkheid om gerichter de sporter te bereiken. Naast het uitgebreide mediaplan doen we dat ook door aanwezig te zijn bij de vele sportevenementen die we sponsoren. Je ziet ons dus niet alleen op tv, maar juist ook bij het event waar jij als sporter aan deelneemt.”

AGU en Fondo gaan duizenden sportieve fietsers voorzien van kledingadvies

Nadat AGU eerder al werd voorgesteld als partner van de KNWU, wordt de oer-Hollandse kledingproducent nu ook officieel kledingpartner van Fondo, de bekroonde trainingsapp van de wielerbond.

AGU staat bij vele wielerfans bekend als de leverancier van de kleding voor zowel Team Jumbo-Visma als de topsporttak van de KNWU. Het trainingsplatform Fondo is een initiatief van de KNWU en is er voor álle wielrenners, mountainbikers en gravelrijders die een wielerdroom hebben. Het platform is geschikt voor alle niveaus en trainen kan op basis van gevoel, hartslag of vermogen. Gebruikers kunnen aangeven hoe vaak per week ze kunnen en willen trainen, en daarnaast is er de mogelijkheid tot direct contact met de KNWU-coach.

Het is niet onlogisch dat AGU en Fondo een samenwerking opstarten. Door de samenwerking met Fondo wil AGU haar inmiddels uitgebreide kennis graag delen met een breder publiek. De juiste kledingkeuze bepaalt immers voor een groot deel het fietsplezier. De tijd en investeringen die AGU steekt in onderzoek en het ontwikkelen van kwalitatieve topkleding voor professionele wielrenners, vloeit ook altijd door naar de ‘gewone’ renner. Zodra de producten voldoen aan de strenge eisen van de toppers, komen deze voor iedereen beschikbaar. De samenwerking tussen Fondo en AGU zal er vooral een zijn op het vlak van contentdeling. Fondo biedt de sportieve fietser al geruime tijd handvatten om op diverse vlakken beter te worden. Dankzij de samenwerking met AGU zal er nu dus ook kledingadvies gedeeld worden.

Reacties:

  • Lotte Heijnis, Senior Brand Manager AGU: “Wij hebben door de jaren heen enorm veel expertise verzameld en wij delen die via deze samenwerking met Fondo heel graag met de breedtesport. Wij hechten veel waarde aan het zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk maken van fietsen. Door de sportieve fietser bij de hand te nemen wanneer het op kledingkeuze aankomt, hopen wij een bijdrage te kunnen leveren aan het verhogen van fietsplezier en het behalen van wielerdromen."
  • Martin Faes, Product Owner Fondo: “De Fondo-gebruikers zijn het schoolvoorbeeld van #everydayriding. Zij hebben immers vele doelen die verspreid liggen over het gehele jaar. Zij werken hun trainingen af in allerhande omstandigheden: in de zon, wind, regen en kou. Dankzij deze samenwerking met AGU kunnen wij de Fondo-gebruikers nu op ieder moment voorzien van de juiste tips en informatie als het op fietskleding aankomt. Hiermee breiden wij onze service uit. Zo deelden wij eerder al sportmedische kennis, maar deden wij dat ook op het gebied van training, sportvoeding en materiaal en onderhoud."

TeamNL lanceert podcast voor sporters in voorbereiding op Spelen Parijs

Om TeamNL-sporters zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs lanceert TeamNL een podcast. De presentatie is in handen van TeamNL-volleybalster Myrthe Schoot, die zelf deelnam aan de Olympische Spelen van Rio in 2016.

Iedere laatste woensdag van de maand gaat Schoot in gesprek met twee gasten over alles wat topsporters bezighoudt of wat ze moeten weten over de naderende Spelen. Bijvoorbeeld alle ins en outs over het olympisch dorp, de spectaculaire openingsceremonie, maar ook de optimale voorbereiding op thema’s als voeding en mentale gezondheid en natuurlijk de verhalen van voormalig en huidige sporters van TeamNL zelf. Ook muziek speelt een centrale rol in de podcast. Gasten nemen een nummer mee dat hen inspireert. Al deze muziek komt samen in de TeamNL Road to Paris Playlist, die beschikbaar is via Spotify.

In de eerste aflevering zijn Chef de mission Pieter van den Hoogenband en Directeur topsport van NOC*NSF André Cats te gast. Zij vertellen over hun rol, wat topsporters van hen kunnen verwachten in aanloop naar en tijdens Parijs 2024 en geven een update over de laatste stand van zaken. Ook is er telefonisch contact met paralympisch chef Esther Vergeer, die kort ingaat op haar samenwerking met Pieter van den Hoogenband en vroegere ‘leermeester’ André Cats. Topsporters en andere liefhebbers kunnen de eerste aflevering van de TeamNL Parijs Podcast vanaf nu via Spotify en Apple Podcasts beluisteren.