Nu in de 32. Minutes SPORTNEXT-podcast: Niels Meijer over het DNA van Johan

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Bij de Johan Cruyff Foundation is het gedachtegoed van Johan nog iedere dag aanwezig en creëren ze iedere dag weer ruimte voor kinderen om te sporten en te bewegen. In de podcast 32. Minutes SPORTNEXT staat Niels Meijer, directeur van de Johan Cruyff Foundation, stil bij impact van Johan Cruijff en de rol van de foundation in het huidige gefragmenteerde sportlandschap.

32. Minutes SPORTNEXT is een podcast over sport, marketing en media. Iedere maand bespreekt Jeroen Baardemans samen met een gast actuele thema’s in de sport(marketing)wereld. In aflevering vier schuift Niels Meijer (Johan Cruyff Foundation) aan bij podcasthost Baardemans en Ruud van der Knaap van sportmarketingbureau Triple Double.

Ruud van der Knaap, Jeroen Baardemaans en Niels Meijer
Ruud van der Knaap, Jeroen Baardemaans en Niels Meijer

Het DNA van Johan

In de podcast - die altijd precies 32 minuten duurt - gaat het dit keer natuurlijk over sportmarketing, waar Johan Cruijff een slim oog voor had. Meijer staat ook uitgebreid stil bij het merk Johan Cruijff, waar de foundation nog altijd van profiteert. Zijn waarden zitten nog altijd diep in het DNA van de foundation verweven. "Sinds Johan is overleden merken we dat het ook steeds vaker over onze missie gaat. Daar ligt nog een uitdaging. Wat wij doen: kinderen in beweging brengen om ze te ontwikkelen en ze gezond te maken, dat is niet sexy voor mensen en bedrijven die willen doneren."

Voortrekkersrol

Meijer ziet tegelijkertijd dat daar een kentering in komt en dat de aandacht om kinderen vroegtijdig te laten beginnen met sport en bewegen, groeit. "Maar daar moeten we nog veel meer aan doen. De sport is enerzijds nog te amateuristisch ingericht, het wordt ook zo gezien. Er gaan maar kleine bedragen naartoe, dat is absurd. Dat moet gaan veranderen. De taart voor sport als middel moet vele malen groter. Ik vind dat wij daar een voortrekkersrol in moeten spelen."

De sportsector is in de ogen van Meijer nog te gefragmenteerd. "Er is een best een grote vergaarbak van sport- en beweeginiatieven in Nederland. Daar denk ik van: dat mag best meer gebundeld worden." In navolging van het advies van de Nederlandse Sportraad denkt hij dat het goed zou zijn dat er een overkoepelend orgaan voor de sport zou komen, zoals de VO-Raad voor het voortgezet onderwijs. "Zo’n koepel kan het gesprek aangaan met andere domeinen binnen zorg en onderwijs."

Beluister de podcast 32. Minutes SPORTNEXT nu via Spotify, Google Podcast of Springcast